Alex Stan, Simona Pope si Tudor Constantinescu, cei trei membri ai juriului Bake Off Romania, sunt unii dintre cei mai experimentati profesionisti in domeniu.

Alex Stan este un expert al gustului si al complexitatii gastronomice, pentru care atentia la detalii, chimia, imbinarea gusturilor, aromelor si a ingredientelor sunt cele mai importante atribute, iar acum ne-a raspuns la cateva intrebari:

In curand urmeaza sa vedem la televizor cea mai dulce emisiune, Bake Off Romania. Ce inseamna pentru tine acest proiect?

Este primul meu proiect de televiziune, deci in primul rand inseamna emotii! Este un proiect "dulce", care din punctul meu de vedere ar trebui sa schimbe, un pic, perceptia asupra prajiturilor. O prajitura poate fi ceva mai mult decat "ceva dulce".

Descrie-ne in 3 cuvinte Bake Off Romania:

Prajituri, pasiune, emotii.

Cum s-a vazut din interiorul cortului experienta Bake Off Romania?

O competitie colorata, plina de emotii, de oameni frumosi, dar in acelasi timp o competite grea, in care cel mai mic detaliu a contat.

Care a fost prima ta reactie cand ai vazut preparatele concurentilor?

Clar nu a fost "wow". Preparate decente, pe alocuri. Dar si dezastre. Este bine ca, totusi, s-a vazut o evolutie, de la inceput pana la final.

Cum te simti in calitate de jurat? 

Ca jurat te simti... bine. Ma bucur ca am reusit sa impartasesc ceva din experienta acumulata. Au fost momente in care a trebuit sa iau decizi usoare, dar si momente in care deciziile au fost foarte greu de luat. Este o responsabilitate mare, trebuie sa fii foarte atent la cele trei aspect: gust, aspect si tehnica.

Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru cofetarie?

La inceput, nu pot spune ca a fost o pasiune. A fost mai mult o provocare, sa vad daca reusesc sa fac asta. Pasiunea s-a dezvoltat pe parcurs.

Cum te-a ajutat experienta dobandita in Franta in cariera?

Experienta in Franta mi-a definit stilul. Am lucrat cu cei mai buni. Francezii, din punctul meu de vedere, sunt km 0 al cofetariei, de la ei pleaca totul. Abia dupa ce m-am intors in tara am vazut cat de multe lucruri am putut invata in Franta.

Care este cel mai greu lucru pentru un Chef cofetar?

Sa vina tot timpul cu ceva nou. Sa gaseasca mereu, acea prajitura care sa fie mai buna decat cea de dinainte. As putea spune ca cel mai greu lucru este sa fie el multumit de ce a iesit. Niciodata un chef cofetar nu este pe deplin multumit de produsul final.

Care este primul desert pe care ai invatat sa il faci?

Tarta normanda, este o tarta cu mere. Exceptand bezelele pe care le faceam cand eram copil.

Dar cel la care te-ai chinuit cel mai mult sa iti iasa perfect?

Din punctul meu de vedere, intotdeauna este loc de mai bine. Trebuie sa tindem spre perfectiune, dar nu inseamna ca o vom atinge.

Spune-ne 3 lucruri de baza pe care oamenii ar trebui sa le stie despre cofetarie? 

Cofetarie fara cantar, nu exista. Coacerea unui produs, nu este o stiinta exacta, nu cred ca exista doua cuptoare care sa coaca la fel. Sa incerce sa se joace cu gusturile si texturile intr-o prajitura.

Care este produsul tau preferat de patiserie – cofetarie?

Inghetata. Cea cu fructe, de preferat.

Povesteste-ne ceva haios de la filmari

Personal, haioase mi s-au parut strigatele care se auzeau din cort in timpul probei tehnice din finala.

Daca ai fi un produs de cofetarie, ce ai fi?

Croquembouche.

Un mesaj pentru telespectatori:

Este o emisiune diferita de ce au vazut pana acum. Dulce, colorata, dinamica cu niste concurenti frumosi care merita urmariti. Daca esti pasionat de cofetarie, nu poti rata aceasta emisiune. Daca nu, cu siguranta, o sa devii pasionat.

In curand, Bake Off Romania va aduce in casele romanilor cei mai hotarati concurenti, o gazda fermecatoare, un decor de poveste, trei jurati specializati in cofetarie si patiserie, cele mai interesante probe si cele mai inedite retete de deserturi, in cea mai dulce competitie!