Cat masoara in realitate cel mai inalt munte din lume?

16 August 2011, 15:31

Cat masoara in realitate cel mai inalt munte din lume?
Citeste mai mult despre: munte, China, Everest, inaltime, Nepal,
Autoritatile din Nepal se pregatesc sa masoare inaltimea Everestului pentru a risipi orice urma de indoiala in legatura cu inaltimea reala a celui mai inalt munte din lume.

Cota acceptata, stabilita in 1954 de topograful Indian B.L. Gulatee, este de 8.848 m, insa in 1975, cand Nepal si China au recunoscut frontiera comuna, cotarea a fost rectificata la 8.848,13 m.

In ultimii ani, au aparut din nou indoieli in privinta inaltimii reale a Everestului. In 1999, o echipa a Societatii Nationale Geografice din Statele Unite, folosind tehnologia GPS, a ajuns la concluzia ca Everestul are 8.850 m.

In 2006, China a anuntat ca muntele cel mai inalt din lume are in realitate 8.844,4 m, la care poate fi adaugata grosimea stratului de zapada - 3,5m.
Autoritatile nepaleze si chineze nu s-au pus de acord daca grosimea zapezii trebuie adaugata sau trenbuie socotita doar suprafata rocii, variant sustinuta de Pekin.

Cand vor demara noile masuratori, topografii trebuie sa ia in consideratie si faptul ca altitudinea lantului muntos Himalaya creste in fiecare an cu aproximativ patru milimetri datorita miscarii placilor tectonice.
 

Vezi episoade in intregime pe