• Emisiuni
  • Românii Au Talent!
  • Sunt hipoacuzici, dar vor sa fie aplaudati pentru ca MERITA, nu din mila. O poveste care te va impresiona: VIDEO

Sunt hipoacuzici, dar vor sa fie aplaudati pentru ca MERITA, nu din mila. O poveste care te va impresiona: VIDEO

Sunt hipoacuzici, dar vor sa fie aplaudati <span style="color:#f00;">pentru ca MERITA, </span>nu din mila. O poveste care te va impresiona: VIDEO

Andra avea ochii plini de lacrimi dupa ce i-a vazut cum danseaza vinerea trecuta: "Stiu cat de greu va e, am si eu pe cineva in familie, la fel ca voi. Va iubesc foarte mult pentru momentul asta" le-a spus ea emotionata.

Aici poti sa revezi dansul care a impresionat o tara intreaga. Mihai Petre s-a ridicat in picioare pentru a-si exprima admiratia si respectul fata de ei:

 
Afla povestea trupei NO LIMIT – hipoacuzici. Talentul invinge orice deficienta!

 

Sunt profesor Filomela Salahoru. Sunt casatorita  si am un baiat de 19 ani, Radu. Familia mea  nu are multi membri, dar de cativa ani buni, avem o familie largita : pe langa Tibi , sotul meu , si  Radu, fiul meu,  exista si  copiii de la scoala……Ma simt implinita  si, in acelasi timp, stiu ca de multe ori mi-am neglijat familia atunci cand “uitam “ sa mai vin de la antrenamente sau cand eram plecata la concursuri…. Norocul si bucuria este ca am fost incurajata mereu de sotul meu sa arat tuturor talentul acestor tineri minunati , care s-a intamplat sa nu auda…..

Pasiunea vietii mele a fost dansul… am inceput sa fac asta inca din clasa a 5-a, la Liceul ”Nicolae Balcescu”  din Craiova, pana in clasa a 12-a.  Am invatat dansuri de societate ( avandu-l ca partener pe Mugur Mihaescu ), gimnastica ritmica, dans modern. Am continuat si la facultate, participand la festivalurile concurs organizate pentru studenti… Uimirea tuturor provine din faptul ca, atunci cand mi se pune intrebarea ce predau, eu trebuie sa raspund: sunt inginer mecanic...

NO LIMIT este formatia artistica a elevilor deficienti de auz ai Centrului Scolar "Beethoven" din Craiova. Numele a venit de la sine... desi nu aud muzica pe care danseaza, fiecare pas de dans demonstreaza ca talentul lor nu are limite.. Danseaza, picteaza, realizeaza adevarate spectacole de pantomima, confectioneaza bijuterii handmade , sculpteaza.......

Povestea a inceput acum 16 ani, atunci cand numai Dumnezeu mi-a indreptat pasii catre Centrul pentru Surzi din Craiova (denumirea de atunci a scolii). Aici am invatat din plin sa daruiesc…caci se stie: daruind faci loc pentru a primi. 

In urma promovarii examenului de titularizare am fost repartizata ( fara voia mea…) la aceasta scoala…Abia peste ani am realizat ca NIMIC NU A FOST INTAMPLATOR si ca eu A TREBUIT sa vin la acest liceu…… Nu stiam nimic despre surzi sau despre aceasta deficienta. Cu siguranta nu voi uita prima ora de clasa in care am pasit cu teama …..Am fost sfatuita, ca orice debutant intr-o scoala speciala,  sa vorbesc rar, clar si cu fata catre copii….


Toti se bucura ENORM cand cineva vrea sa invete limbajul lor!

Limitarile acestor tineri se datoreaza celor din jur, dar mai ales din teama de a comunica cu ei… Se bucura enorm atunci cand constata ca vrei sa inveti limbajul lor si nu ii consideri handicapati…. . Zambesc si acum cand  imi amintesc cu drag de sfarsitul fiecarei ore,  cand  imi rezervam 5 minute pentru ca elevii sa ma invete limbajul mimico-gestual. Vor sa stie totul despre tine: ce varsta ai, date despre familia ta , daca ai carnet de sofer si multe, multe altele…. Pentru orice incepator poate parea ciudat, dar  intr-o scoala speciala  profesorii au rezultate daca sunt apropiati de elevi, daca le inteleg problemele cu care  se confrunta….

Fiecare om are un semn

La cateva zile dupa ce te cunosc, ti se pune un semn, in functie de anumite particularitati ale tale…Este foarte interesant si astepti cu nerabdare sa afli prin ochii lor cum esti tu , de fapt…..Si daca reusesti sa “treci testul” , adica sa te simta apropiat , iti spun pe nume… eu sunt pentru ei Filomela sau Fili.. Asta e dovada clara ca ne iubesc si apreciaza si ca le-am câstigat sufletelele.

 

In primele zile am auzit muzica la sala de sport….si am intrat… doamna profesoara Georgeta Golubovici invata un grup de elevi surzi sa danseze……peste cateva zile urmau sa participe la un concurs de dans intre toate scolile speciale pentru surzi, la Resita … Este absolut imposibil ca, dupa ce ai vazut cum pot dansa niste tineri care nu aud muzica, sa nu simti nevoia sa faci si  tu ceva pentru ei, sa participi cu un gest marunt  la bucuria pe care o simti in privirile lor….Eu am ales sa raman alaturi de ei inca din aceea zi si sa imi folosesc abilitatile artistice…..

 Sunt 16 ani de cand am participat la toate concursurile organizat de Asociatia Surzilor din Romania, iar din anul 2000, cand doamna profesoara de sport  a iesit la pensie, antrenez generatii de tineri care, desi nu aud, danseaza extraordinar. Si asa a inceput povestea NO LIMIT. Prima persoana careia ii datorez multe din realizari este doamna Georgeta Golubovici.

Au cea mai grea misiune: sa nu fie aplaudati din mila, ci pentru ca MERITA!!!

S-au scurs deja 10 ani de cand am preluat cu foarte mare teama  la inceput, sarcina de a continua telul doamnei Golubovici: acela de a duce mai departe triumful echipei de dansuri……. Unul din primele lucruri invatate de la dânsa a fost acela ca acesti magnifici care, de fapt, NU AUD, au misiunea grea ca dupa fiecare evolutie scenica sa nu fie aplaudati din mila, ci pentru ca MERITA!!

Muti si surzi nu sunt decat aceia care nu vor sa vorbeasca sau nu vor sa auda. Ei aud cu sufletul.

Din clipa in care i-am vazut dansand prima data   am ramas alaturi de acesti tineri care aud cu sufletul. Nu a fost usor, dar cu foarte multa rabdare si convinsa fiind ca nu ajuta la nimic faptul ca iti este mila de ei, i-am invatat ca trebuie  sa-si depaseasca handicapul pe care il au prin alte calitati  si ca muti si surzi nu sunt decat aceia care nu vor sa vorbeasca sau nu vor sa auda……

Fiecare pas de dans pe care  l-au invatat doar pe numaratoare, fara a auzi muzica, fiecare miscare pe care o fac in ritmul muzicii, de fapt,  ne demonstraza ca au puterea de a trai normal intr-o lume care ii considera  anormali.

Ce genuri de dans au invatat pana acum

Paleta genurilor artistice invatate de-a lungul anilor este destul de larga : dans modern, dansuri de societate ( clasa latino si standard ) , dans de revista, dansuri populare, hip hop, pantomima si melodii transpuse in limbaj mimico-gestual.

Din anul 1984 si pana in prezent formatia a participat consecutiv la toate concursurile nationale organizate de Asociatia Surzilor din Romania , obtinand de fiecare data locul I . De asemenea, a obtinut rezultate rasunatoare la toate festivalurile internationale la care au fost invitati.

Au fost aplaudati pe scene din Ankara, Liverpool si Istanbul… Lista ar  fi putut fi mult mai lunga daca nu am fi intampinat aceeasi problema :  lipsa fondurilor necesare  pentru a participa la cat mai multe concursuri in strainatate. Suntem mandri ca am primit cuvinte de lauda de la persoane din Franta,  Anglia sau Danemarca, oameni care au marturisit ca nici macar nu s-au gandit ca persoanele deficiente de auz ar putea dansa…. Ne amintim de fiecare data cat de mult am muncit pentru a strange banii necesari unei deplasari in Anglia . Insa efortul nostru a fost rasplatit cu invitatia la ceai  din partea primarului orasului Ellsmere Port , care a fost impresionat de talentul lor, dar si aprecierile de care s-au bucurat de la foarte multe persoane din strainatate. 

Componenta trupei No Limit:

Un grup  de prieteni foarte apropiati au fost permanent alaturi de noi de-a lungul anilor pentru a ne ajuta financiar in ceea ce priveste costumele. Pentru ei nu au fost inca inventate cuvinte potrivite pentru a le multumi…..

Actuala formatie « NO LIMIT » are 11 membri :  Laura Huter- pedagog scolar,  Mirabela Barbulescu- eleva ,  Irina Virtopeanu- eleva, Silvia Stroe- eleva, Magda Popescu- eleva,  Petre Dobre- elev, Gabriel Cocirlau (zisObama) - elev, Cristi Predut – elev, Gigi Isidor- elev, Catalin Girla – elev si Adelin Deaconu – absolvent. Suntem in  aceasta formula de 3 ani.

Foarte putini cunosc adevaratul lor potential: Trebuie sa ii promovez asa cum ii vad eu, zi de zi

Am devenit o adevarata familie, ne bucuram impreuna, suferim impreuna….. Eu reprezint pentru ei profesoara, prietena, sora lor si ii ajut in orice problema…… ….Acesta este secretul reusitei….. Durerea cea mai mare este atunci cand realizez ca mi-am pus amprenta pe cel putin 4 generatii de elevi, care, dupa ce au terminat scoala, s-au pierdut in sate uitate de lume..… Adevarul ca sunt surzi intr-o lume de auzitori si se simt deseori marginalizati…. Foarte putini cunosc adevaratul lor potential….. Atunci,  misiunea mea a fost foarte clara….. Trebuia sa ii promovez asa cum ii vad eu zi de zi,  ca niste persoane capabile sa invete foarte multe si uneori sa depaseasca talentul multor semeni auzitori…. Si pentru ca nu era suficient ceea ce ii invatasem eu  in domeniul dansului  , destinul mi-a adus in cale persoane cu suflet care au dorit sa vina la scoala, sa ii cunoasca , sa le aprecieze valoarea si sa ii invete mai mult…..  Acestia au fost : Miruna Caminescu – designer de bijuterii, actorul Catalin Baicus , regizorul Alice Ionescu, dansatorul Bogdan Ungureanu.

Lumea tacerii este absolut minunata

Miruna Caminescu  a acceptat  rugamintea mea sa vina si sa ii invete aceasta tehnica de confectionare bijuteriilor… A fost absolut uluita de rapiditatea cu care Laura, membra « NO LIMIT » a invatat sa lucreze. Alaturi de ea au mai invatat inca 4 elevi.   Meritul ei este nu numai acesta , ci si faptul ca a povestit altor designeri despre ceea ce face, iar acestia ne-au trimis materialele necesare pentru a putea realiza bijuterii,  pe care le-am vandut si am cumparat sculele necesare.  

Lumea tacerii este absolut minunata……..Dar ar fi fost putin mai trista si lipsita  de stralucire daca nu ar fi fost invadata de lumea teatrului!!! Actorul Catalin Baicus a insufletit aceasta lume prin prezenta sa,  a reusit sa opreasca timpul in loc si am trait un timp memorabil: timpul artistului….

8  dansatori ai  trupei “NO LIMIT”   dintre cei mai talentati la pantomima au avut ocazia sa lucreze cu Catalin pentru un spectacol de vis, care se vrea a fi o rampa de lansare pentru o viitoare trupa de artisti deficienti de auz. Spectacolul “A wonderful world” a avut  premiera la Teatrul National “Marin Sorescu” pe 1 iunie 2011. 

Am invatat o lectie de viata importanta de la Catalin: daruirea nebuneasca in care cineva isi ofera inima si nu cere nimic in schimb………

Si pentru ca toate acestea trebuiau sa ramana o dovada vie a unui alt vis implinit, regizorul Alice Ionescu a realizat un film de scurtmetraj despre acest proiect care a fost selectionat sa participe in finala festivalului de film de la Chicago….

Pe Bogdan Ungureanu l-am vazut dansand impreuna cu trupa DLT Family si ideea a venit de la sine: o colaborare. A acceptat  imediat aceasta provocare si se implinesc doi ani de cand  el i-a invatat un nou stil de dans: hip hop….. Este o persoana care  a comunicat cu ei  din prima clipa cu foarte mare usurinta… A existat o teama, dar vazandu-i cat de repede invata pasii, a fost uimit…. Dupa cateva luni, Bogdan a trebuit sa plece in Cipru… Dar ii invatase destul. Le daduse déjà aripi, cel mai important lucru. Noi am continuat sa ne antrenam si pentru ca am urmarit cu mare interes prima editie a emisiunii “Romanii au talent”, atunci cand am vazut ca vor avea loc preselectii pentru o noua editie  la Craiova, am inceput sa visam….

Cat de greu a fost sa ne antrenam cu totii pentru preselectii

Desi departe, Bogdan ne-a incurajat sa participam…. Aveam mai multe probleme: era vacanta , iar 10 din cei 11 membri nu locuiesc in Craiova….. Dupa multe ezitari si mesaje am hotarat sa ne intalnim cu 3 zile inainte de preselectie la scoala si sa ne antrenam….

Nu a fost usor, dar eram impreuna si luptam pentru un vis frumos 

Toti am venit de acasa cu hrana rece si am incercat sa ne gospodarim singuri la scoala…. Nu a fost usor, dar eram impreuna si luptam pentru un vis frumos…. Acela de  promova   niste tineri speciali care au un talent deosebit….Deseori am avut sentimentul ca  nu vom trece preselectiile si teama de a primi un “X” de la Mihai Petre imi rascolea gandurile si nu imi dadea pace….. In prima etapa a preselectiilor am aflat ca urma o alta peste o saptamana, iar copiii plecau in  tabara la mare……Parca totul era impotriva….

Aveti emotii? Dati-mi-le mie!

Primul imbold a fost sa renuntam, dar ceva m-a oprit…. Le-am explicat ca trebuia sa trecem mai intai de aceasta etapa si apoi vom vedea ce se va intampla….. I-am rugat sa hotarasca daca sunt dispusi sa renunte la ultimele 2 zile de tabara pentru a putea dansa in fata celor 3 membri ai juriului… Desi rar au ocazia sa beneficieze de tabara la mare, au hotarat foarte repede ca vor veni la Craiova  pentru a continua visul…..

Momentul care a precedat intrarea in scena pentru a dansa in fata unui public atat de numeros va ramane memorabil….. Emotiile au depasit orice putere de concentrare… Cristi imi spunea ca nu va putea face saltul, ca a uitat tot….. Trebuia sa fac ceva…

Am mers la Smiley si la Pavel Bartos si, fara  a fi vazuta, le-am soptit sa le vorbeasca, sa faca orice, dar sa uite de emotii….. Acestia au mers la ei si i-au intrebat : “ Aveti emotii?... Dati-mi-le mie….." si a intins mainile catre ei… Acela a fost un moment crucial si au reactionat asa cum ma asteptam… au prins curaj…. Evolutia lor a fost impecabila, iar cuvintele de apreciere din partea juriului  au fost mai presus de orice...

Vezi toata emisiunea ROMANII AU TALENT pe Voyo.ro

Facebook.com/Romaniiautalent  

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Românii Au Talent!

Articole pentru emisiune Românii Au Talent!

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni