• PRO TV
  • Victoria Asanache organizeaza primele cursuri de Navigatori de pacienti oncologici din Romania

Victoria Asanache organizeaza primele cursuri de Navigatori de pacienti oncologici din Romania

Victoria Asanache organizeaza primele cursuri de Navigatori de pacienti oncologici din Romania

Victoria Asanache, absolventa a Institutului de Navigatie pentru pacienti Prof. Harold P. Freeman din SUA si singurul navigator certificat practicant din Romania, organizeaza primele cursuri de navigatori de pacienti oncologici, incepand cu luna noiembrie a acestui an.

Cu o experienta de peste 15 ani ca indrumator de pacienti oncologici si aproximativ 4000 de pacienti indrumati, Victoria Asanache isi propune sa explice importanta existentei unui navigator, alaturi de cea a doctorului curant. Acesta este persoana de legatura intre medicul curant si pacient, impreuna formand o echipa, al carei scop este atunci cand este posibil, vindecarea, sau prelungirea vietii sau ameliorarea starii pacientului.



Navigatorul este cel care ii poate explica pacientului, pe intelesul lui, rezultatele analizelor, variantele de tratament, posibilele efectele negative ale fiecarei optiuni, etapele tratamentului, periodicitatea curelor. Aceste detalii, impreuna cu sustinerea si incurajarea pe perioada tratamentului sunt de cele mai multe ori cheia succesului in obtinerea recuperarii totale si integrarea pacientului in viata de zi cu zi”, declara Victoria Asanache.

Cursurile se vor desfasura la catedra de oncologie din incinta Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu, iar prima serie este programata pe 3-4 noiembrie 2018, respectiv 10-11 noiembrie 2018. Cea de-a doua serie de cursuri se va desfasura pe 17-18 noiembrie 2018, respectiv 24-25 noiembre 2018. Cursurile dureaza 36 de ore, se desfasoara pe parcursul a doua weekenduri consecutive (8h/zi) si se incheie prin sustinerea unui examen, la o data stabilita pe parcursul trainingurilor. Pentru seriile din aceasta toamna, inscrierile se pot face, in limita locurilor disponibile, pana la data de 31 octombrie 2018, pe adresa [email protected].

Conceptul de navigator de pacienti provine din SUA, unde a fost introdus in 1990, de catre profesorul Harold P. Freeman, chirurg de profesie, din dorinta de a ajuta pacientii din categoriile defavorizate ale societatii sa aiba acces la metode de diagnosticare si tratament potrivite.

Programul de navigatie consta in preluarea pacientilor si ghidarea lor pe perioada intregului proces, de la diagnosticare, pana la finalizarea tratamentului oncologic. Programul se adreseaza persoanelor cu experienta in domeniul medical, care isi doresc sa isi completeze cunostintele, sa invete o specializare noua, celor care isi doresc o schimbare in cariera si vad in aceasta meserie noua o oportunitate de a face ceva care sa le aduca satisfactie, pacientilor sau apartinatorilor care au trecut prin experienta diagnosticarii cu cancer si isi doresc sa capete cunostintele necesare pentru a-I ajuta pe cei din jur care trec prin situatii similare.



Scopul este de a creste rata de succes in investigarea, diagnosticarea corecta si gasirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare (cauzata de neintelegerea termenilor medicali, de diferente de cultura etc), piedici din sistemul medical (programari ratate, rezultate pierdute etc), de natura psihologica (teama, pierderea increderii in sine etc), sau de alt tip.

In Romania, meseria de navigator de pacienti a fost introdusa in Codul Ocupatiilor din Romania la solicitarea Asociatiei pentru preventia si lupta impotriva cancerului Amazonia, la finalul anului 2016.

Navigatorii de pacienti pot fi utili in orice institutie medicala, dar si in afara acestora, prin consultanta individuala. Rolul poate fi asumat atat de persoane care lucreaza in domeniile medical sau asistenta sociala, dar si de alte persoane, care isi doresc sa practice aceasta meserie si urmeaza cursuri de specialitate.

Printre trasaturile pe care trebuie sa le aiba un navigator de pacienti se numara compasiunea, inteligenta, excelente abilitati de comunicare, dar si toleranta mare fata de diversitate.

Castigatoare a trofeului “Femeia anului 2008” la categoria Apararea si Promovarea Drepturilor Femeii din cadrul galei “Femeia anului”, organizat de revista Avantaje in parteneriat cu AVON, cu o experienta de 12 ani ca Presedinte al Asociatiei Amazonia, Victoria Asanache gestioneaza programul de indrumare a pacientilor oncologici in cadrul Institutului Oncologic Bucuresti.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni