• PRO TV
  • Coronavirus: Un tratament pe bază de plasmă umană ar putea grăbi vindecarea pacienților infectați 

Coronavirus: Un tratament pe bază de plasmă umană ar putea grăbi vindecarea pacienților infectați 

Coronavirus: Un tratament pe bază de plasmă umană ar putea grăbi vindecarea pacienților infectați 

Un tratament care folosește sânge de la pacienții recuperați poate ajuta persoanele infectate să se recupereze în termen de trei zile, a descoperit un studiu recent.

Conform https://www.sciencenews.org, 10 pacienți infectați cu COVID-19 din China, care erau grav bolnavi, au simțit cum simptomele dispar, iar starea lor de sănătate se îmbunătățește în 72 de ore de la terapie.

Acestora li s-a administrat o doză de plasmă donată de purtătorii de COVID-19, care au avut anticorpii necesari pentru ca sistemul lor imunitar să elimine virusul.

Cunoscută sub numele de terapie cu plasma convalescentă, recent a fost aprobată de către autoritățile medicale din Marea Britanie și SUA, pentru a fi probată pe pacienții care se află în stare critică, cu acordul famiilor acestora.

Terapia promițătoare, care a fost utilizată pentru prima oară în urmă cu un secol în pandemia de gripă spaniolă din 1918, a fost folosită deja în China și SUA.

Pe lângă faptul că se dovedește salutară, terapia pare să fie una sigură și în prezent, fără a avea efecte secundare grave, observate în grupul de studiu.

Acest lucru vine după ce o mamă din New York care a supraviețuit coronavirusului săptămâna trecută a devenit una dintre primele persoane care și-a donat plasma de sânge în speranța de a-i ajuta pe alții. Tiffany Pinckney, în vârstă de 39 de ani, a spus că se simte ca „un far al speranței” pentru cei care suferă.

Dar, deși experții spun că plasma convalescentă este „o zonă importantă de urmărit”, nu există dovezi concludente că este eficientă la scară largă.

Deocamdată, nu există nicio leac pentru coronavirusul ucigaș, care a infectat peste 1,4 milioane de oameni în întreaga lume și a ucis aproape 82.000. 

Un avantaj esențial al terapiei pe bază de sânge este faptul că este disponibilă imediat și se bazează doar pe extragerea plasmei de la un fost pacient.

De asemenea, este în mod semnificativ mai ieftin decât dezvoltarea unui medicament nou, care implică costuri uriașe înainte de producția în masă.

Tratamentul - folosit de aproape un secol pentru alte infecții - ajută sistemul imunitar al pacientului să lupte cu virusul.

S-a apelat la infuzia cu plasmă și în cazul pacienților infectați cu SARS și MERS, două coronavirusuri similare, dar și în cazul celor cu Ebola. 

Aproape 55% din volumul de sânge este reprezentat de plasmă. În plasmă se află în suspensie celulele sanguine (hematii, leucocite și trombocite). Este formată din apă, substanțe anorganice dizolvate (săruri minerale) și diverse substanțe organice (protide, lipide, glucide etc.). Plasma servește ca vehicul atât pentru elementele celulare sanguine, cât și pentru diverse substanțe biologic active (hormoni, anticorpi).

Injectată în pacienți, plasma oferă anticorpii pentru virus, creați de organismul celor care au fost deja infectați cu coronavirus și care a învățat cum să lupte cu infecția.

Foto: Shutterstock

Viata bate vlogul - sez. 2, episodul 3: Dupa ce a apărut la braţ cu un alt bărbat, unii români i-au dorit moartea

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni