• PRO TV
  • Misterele Ceahlăului. Cum să descoperi legendele uimitoare ale locurilor într-o singură vacanță

Misterele Ceahlăului. Cum să descoperi legendele uimitoare ale locurilor într-o singură vacanță

Misterele Ceahlăului. Cum să descoperi legendele uimitoare ale locurilor într-o singură vacanță

Județul Neamț poate fi o destinație turistică datorită varietății condițiilor naturale, diversității peisajelor și multitudinii de activități. 

Nici ospitalitatea oamenilor nu lasă de dorit în aceste zone superbe, județul fiind renumit pentru empatia, bunătatea și generozitatea gazdelor ce își așteaptă cu drag turiștii să le povestească legendele uimitoare ale locurilor și să le arate împrejurimile.

Îți prezentăm 10 motive pentru care județul Neamț nu trebuie să lipsească din lista ta cu destinații pentru vacanță în România:

1. Cheile Bicazului

sursa foto: freepik.com

Cheile Bicazului sunt una dintre cele mai spectaculoase formațiuni naturale din România ce pot fi traversate cu mașina. Cu ziduri verticale de 300-400 metri înălțime, peșteri și cascade uimitoare, serpentine spectaculoase și o mulțime de posibilități de agrement, Cheile Bicazului sunt o destinație ce atrage turiști îndiferent de anotimp.

Citește mai multe despre Cheile Bicazului aici 

2. Barajul Bicaz - Lacul Izvorul Muntelui

sursa foto: piatraneamtcity.ro

Construit între anii 1850-1860, Barajul Bicaz are un istoric tumultuos, fiind mutate sate întregi și decedând zeci de oameni în timp ce lucrau la construcția lui și a hidrocentralei, dar este de o frumusețe rar întâlnită în România. 

Lacul Izvorul Muntelui, denumit și ”marea dintre munți”, impresionează prin peisajele superbe și multitudinea de activități de care turiștii se pot bucura: de la plimbări cu barca, vaporul sau șalupa, până la plimbări prin pădure.
 

3. Muntele Ceahlau

sursa foto: discover-romania.ro

Muntele Ceahlău se bucură de o mulțime de vizite din partea turiștilor pe tot parcursul anului. Peisajele uimitoare și traseele relativ ușoare îi fac chiar și pe cei mai puțin aventurieri să descopere meleagurile Ceahlăului.

Platoul muntelui Ceahlău se află la 1800-1900 metri altitudine și are aproximativ 1 km lățime și 5 km lățime, fiind potrivit pentru camping sau un popas la Cabana Dochia.

10 destinații ideale pentru rulotă în România

4. Cetatea Neamțului

sursa foto: ziartarguneamt.ro

Cetatea Neamțului, situată la aproximativ 46 km de orașul Piatra Neamț, datează încă din secolul al XIV-lea. Însuși Domnitorul Ștefan cel mare a întărit fortificarea, trecând cu glorie de numeroasele evenimente marcante pe care le-a cunoscut. 

 

5. Orașul Piatra Neamț

sursa foto: Alex Pers

Printre muzeele pe care le puteți vizita în orașul Piatra Neamț se numără: Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, Muzeul de Ştiinţele Naturii,  Complexul Monumental din epoca lui Ştefan cel Mare și Muzeul Memorial Calistrat Hogaş.

 

6. Lacul Cuejdel

sursa foto: sacatour.ro

Conform ultimelor măsurători din anul 2011, lacul Cuejdel, format în anul 1837 pe valea Bicazului, este cel mai mare lac de baraj natural din România, depășind atât ca suprafață, cât și ca adâncime maximă, dimensiunile lacului Roșu

Lacul Cuejdel poate fi o adevărată oază de liniște și relaxare după zilele agitate de muncă, iar prezența speciilor de animale și plante rar întâlnite la nivel național l-au transformat în unul dintre cele mai vizitate lacuri din județul Neamț.

 

7. Telegondolă 

sursa foto: i2.wp.com

Telegondola din Piatra Neamț se întinde pe 1915 metri și urcă până la înălțimea celui mai înalt stâlp de 64 metri. Telegondola are ca punct de plecare gara din Piatra Neamț și punct de sosire Dealul Cozla. 

Din vârf se pot observa muntele Ceahlău, Muntele Pietricica și lacul de acumulare Bâtca Doamnei. 

 

8. Trasee turistice

sursa foto: discover-romania.ro

În comuna Bicaz-Chei, județul Neamț, din anul 2017 au fost amenajate trasee turistice cu puncte de observare a faunei și florei c e pot fi parcurse chiar și de copii de minim 7 ani. 

De-a lungul traseelor sunt amplasate pancarde informaționale despre plantele ocrotite de lege ce pot fi întâlnite acolo, precum floarea-de-colț (Leontopodium alpinum Cass.) sau Astragalus pseudopurpureus.

Tot aici se regăsește Via ferrata Astragalus, dotată cu sisteme performante de cățărare, marcată pe 5 nivele de dificultate.

Un alt traseu marcat este spre Peștera Tunel și Peștera Ghiocelu.

9. Tradiții

sursa foto: Maria Elvira Pantiru

Satele din județul Neamț sunt cunoscute pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor.

În perioada sărbătorilor de iarnă copii se îmbracă în haine tradiționale și pleacă în sat la colindat. Cei puțin mai își încântă vecinii cu jocuri tradiționale: capra, ursul sau banda lui Terinte.

În satul Bicaz-Chei se poate vedea una dintre puținele șteze / vâltori din România care încă funcționează. În trecut gospodinele spălau covoarele, lenjeriile de pat sau lâna doar cu ajutorul unei construcții de lemn învârtea cu forță toate textilele, lăsându-se curate și pufoase.

10. Ospitalitate

Oamenii din județul Neamț sunt cunoscuți pentru ospitalitatea de care dau dovadă atunci când un străin le calcă pragul, întâmpinându-i cu mâncare tradițională, băuturi tradiționale și pregătindu-le camerele în cel mai mic detaliu.

Există multe persoane din zonă ce își închiriază camerele în regim hotelier, iar oaspeții le-au lăsat recenzii pozitive datorită ospitalității de care au dat dovadă gazdele.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni