• PRO TV
  • Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de știință: coronavirusul circulă în 3 variante. Cum ne afectează acest lucru

Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de știință: coronavirusul circulă în 3 variante. Cum ne afectează acest lucru

Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de știință: coronavirusul circulă în 3 variante. Cum ne afectează acest lucru

Informațiile legate de coronavirus și felul în care acesta se răspândește în întreaga lume se schimbă de la o săptămână la alta. Până acum, unii cercetători susțineau că virusul nu a suferit mutații semnificative, în vreme ce alții vechiculau ipoteza că exista două tulpini – una mai periculoasă decât cealaltă. Un nou studiu de la Cambridge vine cu o nouă versiune: coronavirus a suferit mutații și circula trei versiuni diferite în întreaga lume.

Cercetătorii de la Cambridge: există trei tipuri de coronavirus, iar în SUA a ajuns cel “original”, de la Wuhan

Oamenii de știință de la Cambridge au analizat istoria genetică a infecției din decembrie până în martie și au descoperit că există trei tulpini diferite de coronavirus, însă foarte strâns legate.

Analiza a demonstrat că virusul original, A, cel care a trecut de la animale la oameni, nu a fost cel mai comun în China. Tulpina B, care a derivat din A, a fost mult mai răspândită printre chinezi și a început să circule începând din decembrie 2019. Cercetătorii au ajuns la concluzia că în America și Australia a ajuns virusul în varianta A -  din cercetare a reieșit că două treimi din americani au fost identificați cu aceasta tulpină. 

Citeste si: Cele mai mari dezinformări despre coronavirus care circulă în mediul online. Nu fi părtaș la ele!

Dr. Peter Forster și echipa sa de la Cambridge au aflat că varianta B s-a regăsit cel mai mult în țări ca Marea Britanie, Elveția, Germania, Franța, Belgia și Olanda.

Echipa de cercetare susține că mai exista încă o varianta a coronavirusului, C, care a ajuns în Europa din Singapore. Aceasta variantă ar circula în Italia. Având în vedere că cei mai mulți români au contactat virusul din Italia, este posibil ca și la noi în tara predominantă să fie tot varianta C a SARS-CoV-2.

Inițial lucrarea cercetătorilor de la Cambridge s-a bazat doar pe mostrele a 160 de pacienți din întreaga lume, incluzând și primele cazuri din Europa și Statele Unite. Ulterior, analiza a ajuns la peste 1000 de cazuri de Covid-19. 

In cercetare nu se precizează care este cea mai periculoasă variantă dintre cele trei.

Datele inițiale arătau că virusul C era mai comun în Europa, însă în ultima perioadă B-ul ia și el avânt.

Dr. Peter Forster a explicat că varianta B s-a “simțit confortabil” în sistemul imunitar al oamenilor din Wuhan și nu a fost nevoie să sufere mutații pentru a se adapta. Totuși, în afara Wuhan-ului și în corpul oamenilor din alte locații, virusul B a suferit mutații rapide. Asta înseamnă că se adapta și încerca să supraviețuiască.

Faptul că noul coronavirus suferă mutații este o veste proastă, întrucât oamenii de știință se bazau, inițial, pe faptul că SARS-CoV-2 nu are mutații semnificative, pentru a crea un vaccin care să ne protejeze ani buni de acum înainte. Însă, dacă e într-o continuă schimbare și se adaptează la condiții noi, va fi nevoie, ca și în cazul gripei, de un vaccin sezonier.


Înainte de studiul de la Cambridge, cercetătorii chinezi au afirmat că noul coronavirus circulă în două variante în lume

O echipa de experți din Beijing și Shanghai a ajuns la concluzia că 70 % dintre cei infectați au coronavirusul cu tuplina mai agresivă, care are simptome mai grave și care a început să se răspândească din ianuarie 2020. Potrivit acestui studiu, în prezent însă, o formă mai veche, dar mai blândă a virsului tinde să devină mai comună decât cea agresivă.

Cercetătorii chinezi au numit cele două versiuni diferite ale coronavirusului L și S, prima fiind cea mai agresivă, iar a doua cea mai blândă. Specialiștii au ținut să preciezeze că tulpina L a fost mai frecventă la începutul epidemiei, însă acum sunt mai puține cazuri. Explicația? Faptul că tulpina L îmbolnăvea oamenii atât de tare, îi determina pe aceștia să meargă la spital sau să stea în casa bolnavi, limitând astfel răspândirea virusului. 

Inițial, oamenii de știință au susținut ideea că noul coronavirus nu a suferit mutații semnificative

Peter Thielen, un expert în genetică moleculară de la Universitatea Johns Hopkins, a dezvăluit nu cu mult timp în urmă, pentru Washington Post că în acest moment experțîi analizează în detaliu peste 1000 de probe diferite de virus. În urma cercetărilor s-a decoperit că există doar aproximativ patru până la 10 diferențe genetice între tulpinile care au infectat oamenii din Statele Unite și virusul original care s-a răspândit în Wuhan.

„Acesta este un număr relativ mic de mutații pentru că virusul a trecut printr-un număr mare de oameni ”, a spus Thielen. „În acest moment, rata de mutație a virusului ar sugera că vaccinul dezvoltat pentru SARS-CoV-2 ar putea fi unul singur mai degrabă decât unul nou în fiecare an, cum este cel antigripal”, a mai precizat omul de știință.

Vaccinul anticoronavirus ar fi mai degrabă ca vaccinurile împotriva rujeolei sau a varicelei - a mai precizat Thielen,  ceva care probabil ar conferi imunitate pentru o lungă perioadă de timp.

Alți doi virologi, Stanley Perlman de la Universitatea din Iowa și Benjamin Neuman de la Texas A&M University din Texarkana, au declarat pentru Washington Post că virusul pare relativ stabil.

"Virusul nu a suferit mutații într-o măsură semnificativă", a spus Perlman.


Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni