(P) Cele mai potrivite scaune pentru sănătatea ta

(P) Cele mai potrivite scaune pentru sănătatea ta
Autor: Mihai Burlacu
Data publicarii: 04 Februarie 2020
Data actualizare: 04 Februarie 2020
O postură incorectă a corpului îți poate genera un disconfort crescut și reprezintă sursa a numeroase afecțiuni, în special ale spatelui.
De cele mai multe ori, adopți o postură incorectă atunci când te așezi pe scaun, mai ales la birou, când petreci cel puțin 8 ore pe zi în fața calculatorului. Atât scaunele pe care stai la birou, cât și cele de living, de bucătărie sau de bar trebuie să fie comode și potrivite pentru sănătatea ta. Iată la ce să fii atent când le alegi:
 
Scaunele de bucătărie
 
Când alegi scaunele, trebuie să ții cont de lățimea șezutului, care trebuie să fie între 40 și 50 de cm, și de adâncimea acestuia, preferabil între 38 și 45 cm. Un spătar curbat la îmbinarea cu șezutul este mai confortabil decât unul drept. Înălțimea scaunului de bucătărie depinde și de înălțimea mesei de bucătărie, pentru că ar trebui să dispui de 20-30 cm liberi (alculați de la șezutul scaunului la tăblia mesei) când te așezi.
 
Scaunele de birou
Pentru activitatea de la birou ai nevoie de un scaun ergonomic cu cât mai multe opțiuni de ajustare, ca să poți menține o postură corectă atunci când lucrezi la calculator, când scrii sau când vorbești la telefon. 
 
Cu cât scaunul are mai multe manete, cu atât este mai ușor de reglat, atât la nivelul spătarului, cât și șezutului și brațelor. Spatele unui astfel de scaun trebuie să fie bombat în zona lombară iar înălțimea trebuie să fie reglabilă, astfel încât poziția picioarelor și a mâinilor să fie una corectă.
 
Spătarul unui scaun poate fi și el reglabil pe înălțime și pe unghiul de înclinare, astfel încât să stai comod la birou.
Scaunul ergonomic are rolul de a-ți păstra o poziție neutră a corpului, diminuând durerile de spate și senzația de oboseală de la finalul zilei. În plus, există și modele moderne de scaune ce dispun de o funcție de masaj.
 
Scaunele de bar
 
Scaunele de bar pot avea înălțimi fixe ori reglabile. Cele mai întâlnite scaune de bar au înălțimea de aproximativ 80 de cm, dar există și scaune de bar joase, de circa 50-70 cm și scaune de bar înalte, ce pot depăși 90 cm. Alege niște modele cu înălțime reglabilă, pivotante, cu suport circular pentru picioare. 
 
Cu toate că, din cauza lățimii mai mici a șezutului, scaunele de bar nu sunt la fel de comode ca cele de living sau de bucătărie, poți opta pentru modelele tapițate, cu spătar, pentru un confort sporit.
 
Scaunele de dining
 
Scaunele din jurul mesei de dining trebuie să fie și comode, și în armonie cu decorul din camera de zi. De obicei, modelele de scaune de dining au un spătar mai înalt și un șezut mai lat și mai adânc decât scaunele de bucătărie. De aceea, poate fi puțin mai dificil să alegi niște scaune potrivite pentru masa de dining și pentru spațiul disponibil. 
 
În principiu, în spatele fiecărui scaun ar trebui să existe cel puțin 60-70 cm liberi, pentru ca invitații să se poată așeza și ridica ușor. Dacă vrei să achiziționezi niște scaune cu dimensiuni mai mari, de exemplu unele cu șezutul mai lat de 50 cm, gândește-te dacă poți așeza suficiente scaune în jurul mesei, păstrând, în același timp, și circa 10-15 cm între ele, pentru a nu stingheri mișcările persoanelor așezate.
 
Tratează cu seriozitate alegerea scaunelor din casă și nu-ți concentra atenția doar pe aspectul acestora. În definitiv, îți dorești o casă confortabilă în aceeași măsură în care îți dorești să fie frumoasă. VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies