(P) Montarea instalației electrice: 3 aspecte de care să ții cont

(P) Montarea instalației electrice: 3 aspecte de care să ții cont
Data publicarii: 18 Decembrie 2020
Data actualizare: 18 Decembrie 2020
Instalația electrică a unei locuințe este foarte importantă, nu doar pentru că permite utilizarea electronicelor sau a electro-casnicelor, ci pentru că, mai înainte de orice, trebuie să fie foarte sigură în exploatare.

Pericolele pândesc la tot pasul și, din acest motiv, este, obligatoriu, să fii atent la felul în care este realizată instalația electrică. Trebuie să ai grijă să nu faci compromisuri și să nu accepți lucruri care te-ar putea pune în pericol. Iată câteva dintre aspectele de care ar trebui să ții cont atunci când montezi instalația electrică.

Alege cabluri de calitate

De multe ori, utilizatorii preferă să investească banii în sisteme profesionale și uită că, de fapt, chiar și micile accesorii pot face diferența. Cablurile, spre exemplu, reprezintă baza pentru orice instalație electrică. Dacă aceste cabluri nu sunt realizate corespunzător, nu respectă calitatea și nu reușesc să te protejeze, atunci nu merită să fie folosite. Este important să folosești cabluri de calitate, deoarece este vorba despre produse sub tensiune, care asigură, practic, transferul electricității.

Un scurtcircuit, o topire în masa materialului, sau o deteriorare pot deveni periculoase. Firește, poți evita acest lucru dacă folosești cablurile potrivite, verificate și realizate în mod corect, astfel încât să nu pună în pericol siguranța utilizatorului. Poți folosi cabluri electrice de la Mathaus, deja recunoscute pentru calitatea și nivelul lor de siguranță. În acest fel, vei ști că tu și casa ta, dar și cei dragi, sunteți pe deplin protejați. 

Folosește terminale verificate

Partea vizibilă a fiecărei instalații este compusă din prize și întrerupătoare. Dacă pui la socoteală și tabloul electric, vei constata că aceste câteva elemente au nevoie să respecte normele de calitate, pentru ca utilizatorii să fie protejați. Nu cumpăra dispozitive și terminale ale căror finisaje sunt grosolane, sau chiar neizolate. Produsele sigure, de calitate, se deosebesc de restul precum un parfum bun de o colonie ieftină. Ambalajul este intact, iar conținutul impecabil. O mare atenție ar trebui acordată variatoarelor, elemente care necesită acționarea manuală continuă în scopul utilizării, fiindcă pot pune probleme la nivel de funcționare. Verifică elementele și finisajele și fii atent la felul în care acestea se montează, pentru a fi siguri că montajul nu va crea situații periculoase.

Atenție la montajul instalației electrice

Nu realiza instalația electrică în regie proprie, pentru că se pot ivi situații pe care nu le cunoști. Spre exemplu, dacă se lucrează într-o locuință deja racordată la rețeaua electrică, dar vrei să faci modificări, ar fi indicat să apelezi la un specialist, la un electrician, care va ști să urmeze traseul instalației și va avea toate sculele necesare. Instalația electrică nu este o joacă și chiar poate produce victime în caz de neatenție. Exploatarea greșită a instalației sau a dispozitivelor folosite, neatenția și, uneori, chiar lipsa interesului pot produce victime. 

Experții în instalații electrice pot face tot ceea ce ai nevoie într-o locuință, de la devierea firelor de tensiune la montarea de prize, întrerupătoare sau variatoare. Dacă vrei tavan fals, vei avea nevoie de un specialist care să te ajute să monteze firele prin spațiile interioare ale plăcilor. Și dacă vrei să iluminezi o scafă, vei avea nevoie de ajutor. Dacă vrei să luminezi și o altă porțiune a casei tale, vei avea nevoie de cineva care știe cum se face îmbinarea firelor electrice sub tensiune. 

Atunci când vorbim despre instalații electrice, nu merge pe principiul „merge și așa”, deoarece adesea el ne poate costa foarte mult. Poate, chiar, prea mult. Investește în produse de calitate, cere ajutorul specialiștilor, iar, în final, investiția ta va însemna mai multă siguranță pentru tine și pentru casa ta. 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies