• PRO TV
  • (P) Sfaturi pentru întreținerea corectă a unui șemineu

(P) Sfaturi pentru întreținerea corectă a unui șemineu

(P) Sfaturi pentru întreținerea corectă a unui șemineu

Datorită avantajelor sale numeroase, șemineul este din ce în ce mai întâlnit în spațiile de locuit. Acesta se integrează în orice decor și stil arhitectural, oferă confort termic superior și necesită investiții minime pentru a funcționa pe termen lung.

Însă, pentru a te bucura de toate aceste beneficii, este obligatoriu să respecți o serie de recomandări tehnice cu privire la întreținerea acestora.  Indiferent că deții un șemineu pe lemne, pe gaz, un termoșemineu sau o sobă pe lemne, este important să te asiguri de buna funcționare a acestuia. Pentru acest lucru ai nevoie de personal calificat precum specialiștii de la Seminee Cluj Napoca. 

Pentru a înțelege mai bine ce presupune întreținerea unui șemineu pe lemne sau pe gaz, există o serie de caracteristici pe care le poți descoperi în continuarea acestui articol.

Mentenanța unui șemineu pe lemne - Pași de urmat

Șemineele pe lemne oferă un randament termic ridicat, motiv pentru care se află în topul preferințelor clienților. Însă, pentru a funcționa în condiții optime, acestea au nevoie de un coș fum ceramic, de inox, samotă sau cărămidă construit și curățat corespunzător. Iată de ce trebuie să ții cont:

Solicită ajutorul unei echipe de profesioniști pentru inspecția și curățarea șemineului și a coșului de fum. Aceste procedee trebuie efectuate în mod obligatoriu o dată pe an.

Evită orice fel de pericol prin instalarea unui sistem de detectare a fumului și gazelor generate de un posibil incendiu. Investește într-un sistem sigur și performant și asigură-te întotdeauna că este perfect funcțional. 

Dacă deții o sobă șemineu, montează o protecție metalică în jurul acesteia pentru a proteja copiii sau animalele de companie de căldura puternică degajată. 

În urma procesului de ardere a lemnelor rămâne cenușă. Nu uita să verifici tava în care se acumulează aceasta și să cureți cenușa pentru a evita blocarea fluxului de aer.

Verifică periodic funcționalitatea șemineului. Cea mai simplă modalitate este să aprinzi câteva bucăți de lemn cu o umiditate sub 20% și să urmărești direcția fumului. În cazul în care fumul nu se ridică pe coș și se întoarce în cameră, înseamnă că există depuneri și reziduuri pe pereții coșului de fum ce trebuie îndepărtate.

Oferă atenție lemnului folosit pentru alimentarea șemineului. Recomandarea specialiștilor este lemnul de esență tare precum cel de frasin, fag, stejar sau arțar.  Aceste tipuri de lemne nu doar că oferă mai multă căldură, dar ajută și la funcționarea optimă a șemineului.

Cum întreținem un șemineu pe gaz

Spre deosebire de șemineul pe lemne, cel pe gaz este mult mai ușor de întreținut. Cu toate acestea, există câteva proceduri pe care le poți urma pentru ca șemineul să funcționeze fără probleme.

Iată cum poți curăța șemineul pe gaz fără să apelezi la o echipă specializată:

Primul pas constă în deconectarea șemineului de la orice sursă de energie electrică sau gaz. De asemenea, asigură-te că nu există nicio sursă de foc (de exemplu, o țigară aprinsă),  în interiorul încăperii. 

Colectează toate reziduurile și depunerile din interiorul șemineului folosind un aspirator.

Curăță pereții interiori ai șemineului cu ajutorul unei cârpe umede. În cazul în care există pete care persistă, folosește un amestec de oțet și apă. Această soluție naturală va îndepărta cu ușurință funinginea și murdăria. 

Pentru un aspect plăcut, curăță sticla și fațada șemineului periodic cu soluții blânde, conform indicațiilor primite de la producător. 

Așadar, aceștia sunt principalii pași pe care trebuie să îi urmezi dacă îți dorești un șemineu care să arate bine și să ofere confortul dorit. Fie că  ai nevoie de o redecorare, fie că ești interesat de montarea unui șemineu, echipa Seminee Cluj Napoca îți stă oricând la dispoziție cu informații și produse premium. Aici vei găsi o mulțime de accesorii, dar și cele mai moderne modele de șeminee.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni