• PRO TV
  • Se înmulțesc cazurile de tuse convulsivă în România! Dr. Mihai Craiu: "Chiar poți tuși până la moarte"

Se înmulțesc cazurile de tuse convulsivă în România! Dr. Mihai Craiu: "Chiar poți tuși până la moarte"

Se înmulțesc cazurile de tuse convulsivă în România! Dr. Mihai Craiu: "Chiar poți tuși până la moarte"

Numărul cazurilor de tuse convulsivă din țara noastră crește alarmant, avertizează specialiștii. Majoritatea pacienților sunt copii.

Tusea convulsivă sau tusea măgărească, aşa cum e cunoscută ea popular, este o boală contagioasă prevenibilă prin vaccinare. 122 de pacienţi au ajuns la spital de la începutul anului, în România, iar numărul bolnavilor e în continuă creştere. Timiş, Cluj și Suceava sunt judeţele cu cele mai multe cazuri. Până acum doi bebeluși, unul din București și altul din Iași și-au pierdut viața.

De altfel, sugarii și persoanele în vârstă sunt cele mai afectate de bacteria Bordetella pertussis.

Tusea convulsivă poate fi extrem de periculoasă

Dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul provocat de tuse convulsivă. Pediatrul precizează că se „poate tuși până la moarte!”.

„Cineva s-a supărat și a comentat negativ afirmația mea, dintr-o postare anterioară, în care precizăm că în tusea convulsivă poți tuși până mori. Sau până faci complicații extrem de dureroase și grave cum ar fi să ți se rupă coastele. (…)

Doamna din imagine, pensionar de 69 de ani, altfel sănătoasă și fără nici un traumatism în antecedente, s-a prezentat la medic cu această vânătaie enormă și cu dureri violente în piept. Acestea au apărut după un acces foarte lung și sever de tușe. Tomografia computerizată a arătat fractură de coastă în acea zona. Iar analizele din exsudatul nazal au confirmat infecție cu Bordetella pertussis. Cu alte cuvinte în tusea «măgărească» chiar poți tuși până la moarte! Notă: doamna primise vaccin corespunzător cu 8 ani în urmă. Mesaj - copii, dar și seniorii, trebuie protejați de tușe convulsivă”, a scris dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

În acest context, Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) transmite o serie de recomandări pentru populație:

1. prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos (”tuse măgărească”);
2. vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;
3. vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;
4. vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;
Amintim că prin Ord.MS nr.3120/2023 vaccinul pentru categoriile menționate la pct. 3. și 4. este compensat 100%.
5. promovarea vaccinării de tip ”cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți).

Citește aici totul despre tusea convulsivă!

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni