• PRO TV
  • Organizatorii SAGA, adevărul despre absența lui Nicki Minaj de la festival: „Am plătit-o în avans 100%”

Organizatorii SAGA, adevărul despre absența lui Nicki Minaj de la festival: „Am plătit-o în avans 100%”

Organizatorii SAGA, adevărul despre absența lui Nicki Minaj de la festival: „Am plătit-o în avans 100%”

În urma festivalului SAGA, care a avut loc în perioada 5-7 iulie la Romaero, organizatorii au decis să vorbească public despre acuzațiile care au fost aduse de unii internauți. Astfel, Allan Hardenberg, co-fondatorul, CEO-ul ALDA (compania olandeză care organizează SAGA și alte festivaluri în alte orașe din lumea largă), și Thomas Vandewalle, project managerul SAGA, au oferit un interviu în care au răspuns tuturor întrebărilor pe care unii oameni le-au adresat în mediul online.

Ediția SAGA Festival din acest an a adunat aproximativ 180.000 de fani, la Romaero. Pe durata celor trei zile, festivalieri au sărbătorit pe beat-uri techno, house, trap sau mixuri de pop, dance și R&B. Rita Ora, Armin van Buuren, Loreen, Dennis Lloyd, Raye sau James Hype au urcat pe scena principală, oferindu-le participanților show-uri de nivel internațional.

Cu toate că festivalul a fost un adevărat succes, iar oamenii care au plătit bilet s-au distrat de minune pe ritmurile artiștilor preferați, au existat și câteva inconveniente cu privire la absența lui Nicki Minaj, dar și referitoare la sistemul de sonorizare din timpul momentului DJ-ului Hardwell. 

Astfel, pentru a pune punct oricăror speculații, Allan Hardenberg, co-fondatorul, CEO-ul ALDA (compania olandeză care organizează SAGA și alte festivaluri în alte orașe din lumea largă), și Thomas Vandewalle, project managerul SAGA, au oferit un interviu pentru publicația HotNews, în care au răspuns tuturor acuzațiilor primite în mediul online.

​– Anul acesta trei dintre headlineri și-au anulat concertele. Și, dacă Tyla a anunțat la timp, din cauza unor probleme de sănătate, Hardwell și-a anulat show-ul în timp ce se afla pe scenă. De ce s-a întâmplat asta?  

Allan Hardenberg: Am fost cu adevărat șocat când am văzut ce s-a întâmplat, teoretic nu și-a anulat concertul, ci și-a pierdut cumpătul pe scenă, neavând niciun respect pentru fanii săi care se aflau la scena principală pentru a-l auzi cântând și chiar ne gândim că poate e cazul să luăm măsuri legale în această privință, deoarece ne-a rănit cu adevărat, spunând lucruri care sunt pur și simplu minciuni și avem dovezi în acest sens. 

În ceea ce privește plățile, am făcut tot ce ne-am înțeles cu managementul său, a avut un contract mare, un rider tehnic (el ne spune ce fel de echipament vrea), totul a fost acolo – i-ai văzut pe Armin van Buuren, James Hype și pe toți DJ-ii mixând pe același echipament de DJ. 

Din ce am auzit și e singurul lucru la care mă pot gândi, este că echipa sa tehnică nu a făcut un sound check înainte. Problema ar fi fost cu un timecode de la consola de DJ, care ar putut fi ușor rezolvată dacă ar fi avut răbdare 5 minute.

Dar el și-a pierdut cumpătul și apoi toată lumea a văzut ce s-a întâmplat. A fost trist, pentru că vă puteți imagina că am avut o întreagă echipă care a lucrat un an întreg la acest festival, 7 zile pe săptămână, și ceea ce am trăit cu Hardwell și Nicki Minaj ne-a rănit cu adevărat și suntem foarte triști din cauza asta.

 Cum rămâne cu ceilalți artiști? De exemplu, Nane și-a anulat și el concertul spunând că „nu cântă pe datorie, promisiuni, înțelegeri și (sau) alte românisme”. 

Allan Hardenberg: Da, pe majoritatea artiștilor trebuie să-i plătești în avans. Am făcut asta și cu Nane, avem dovada în acest sens și o putem arăta. Întotdeauna ne respectăm contractele, pentru că poți vedea că am avut 150 de artiști care au cântat acolo, iar dacă nu îi plăteam, ei nu veneau. Deci, cum putem explica faptul că sunt 150 de artiști la un festival cu 180.000 de oameni în weekend… deci, chiar nu știu ce s-a întâmplat acolo… 

 În sfârșit, Nicki Minaj… Când ați aflat că nu va cânta la SAGA?  

Allan Hardenberg: Cred că cu 5 ore înainte de spectacol am primit un mesaj că poate nu vrea să cânte din cauza problemelor de securitate din România, din București, din cauza protestului care urma să aibă loc luni (protestul contabililor din Piața Victoriei, n.red.).

Așa că am rugat chiar și autoritățile de la nivel înalt să vorbească cu agenții ei pentru a-i da asigurări că România este o țară sigură, că protestul de luni este inofensiv și că nu vor fi mai mult de 1.000 de oameni acolo. Am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a o convinge că România este o țară sigură și, așa cum am spus, am fost susținuți și de autoritățile locale… Deci, este cu adevărat nebunesc ce s-a întâmplat și e greu de înțeles pentru noi. 

*Document plată către Nicki Minaj. FOTO: Organizatorii festivalului SAGA

​– Și totuși, care credeți că a fost motivul real pentru care a anulat concertul, pentru că ceea ce a scris ea pe Instagram nu reflectă deloc realitatea? A fost vorba de altă neînțelegere?

Allan Hardenberg: Dacă te uiți la contractul cu ea, am plătit-o în avans 100%. Echipa ei a fost prezentă la festival, așa că toată pregătirea a început duminică, cred că de la ora 8 dimineața, pentru a pregăti scena. Așa că am lucrat cu echipa ei pentru a pregăti totul, toată lumea a fost acolo, și noi am fost acolo toată ziua, iar apoi am văzut pe Twitter, pe X, că își anulează spectacolul. Toată lumea a fost șocată, la fel și oamenii din echipa ei, cei care erau cu noi la scenă, pentru că eram pregătiți pentru concertul ei. 

 Vă gândiți să luați măsuri legale și în acest sens? 

Allan Hardenberg: Nu știu. În momentul ăsta investigăm, discutăm cu avocații noștri ca să rezolvăm această chestiune. Avem un contract semnat, am făcut tot ce a stat în puterea noastră să asigurăm tot ce ni s-a cerut, așa că… Suferim la fel de mult ca fanii și vom face tot ce ne stă în putere ca să reparăm acest lucru. 

Am anunțat deja rambursarea sumelor plătite, astfel: 1-DAY SUNDAY 30% pentru biletele din ziua de duminică, scanate; 1-DAY SUNDAY: 100% pentru biletele din ziua de duminică, nescanate; 3 DAYS PINK: 15% pentru biletele roz cu acces la toate cele trei zile; CHOOSE YOUR DAY: 100% pentru biletele de tipul „Alege-ți ziua”, nescanate. 

În ceea ce privește șirul de acuzații pe care organizatorii l-au primit cu privire la neachitarea facturilor la apă și electricitate către Primăria Municipiului București, aceștia au explicat cu exactitate cum stau, de fapt, lucrurile:

 Primăria Municipiului București a dat în judecată SAGA Festival pentru că firma organizatoare nu a plătit energia electrică și apa consumate pe Arena Națională la ediția din 2022. De ce s-a întâmplat asta? 

Allan Hardenberg: Din câte știu eu, primarul Bucureștiului este prietenul nostru și, de asemenea, o mulțime de oameni din guvern susțin SAGA din prima zi. Cu Arena Națională am primit o factură uriașă pentru electricitate și utilități, nu am înțeles ce este acea factură și am cerut explicații și clarificări, pentru că știm numerele de pe contoare și așteptăm niște explicații, de unde provin aceste sume, apoi putem rezolva. Deci, pentru mine nu există niciun fel de problemă aici.

 Va exista o ediție SAGA 2025? Care sunt planurile pentru anul viitor?  

Allan Hardenberg: Anul viitor va fi cea de-a cincea aniversare a noastră, așa că 100% vom organiza festivalul SAGA și în 2025. Suntem aici pe termen lung, am spus asta din prima zi. Bucureștiul este orașul SAGA, așa că trebuie să ne revenim după weekendul trecut și cred că săptămâna viitoare vom avea o nouă energie și motivație pentru a lucra la cea de-a cincea ediție, asta e sigur.

Dacă mă uit acum în urmă, în ultimii doi ani am rezervat atât de mulți artiști și de fiecare dată artiștii care au anulat au fost mai mult din genul hip hop, așa că poate că asta este o lecție pentru noi, că este mai bine să nu mai rezervăm astfel de artiști, pentru că am avut atât de mult ghinion cu ei.

Dar, da, avem multe de învățat din ultimii 4 ani. Știu că suntem un outsider, știu că venim din altă țară, așa că trebuie să dovedim dublu. Am învățat multe, așa că ne vom întoarce anul viitor cu siguranță.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni