• PRO TV
  • Top 10 traditii bizare de Craciun

Top 10 traditii bizare de Craciun

Top 10 traditii bizare de Craciun

Fiecare dintre noi respecta anumite obiceiuri de Craciun. De exemplu, ne aventuram la munte, la schi, luam masa in familie, ne uitam la un film sau mergem in vizita pe la rude. Ce-i cu plictiseala asta, ar exclama unii, pasionati de traditii “extreme”. Sa aflam care sunt ele!

10. Kiviak – Dezgroparea pasarii moarte
Se practica in Groenlanda si se desfasoarea dupa cum urmeaza: se ia un pinguin nordic, se impacheteaza in piele de foca, se lasa cateva luni sa inghete sub o piatra, iar inainte de Craciun se dezgroapa si se mananca (da, crud).

9. Ascunsul maturii
Norvegienii nu se pregatesc pentru noaptea de Ajun lustruindu-si ghetele, ci ascunzand maturile. Se pare ca atunci spiritele rele si vrajitoarele isi fac de cap, asa ca nicio masura nu este exagerata.

8. Kallikantzaroi si protectia maxilarului de porc
Kallikantzaroi este un diavol care le apare grecilor taman in preajma Craciunului. Oamenii incearca sa-l sperie folosind mai multe siretlicuri, dar cel mai bine se pare ca functioneaza maxilarul de porc atarnat pe cosul casei.

7. Cu rolele pana la biserica
Ca sa revenim la lucruri mai amuzante, iata ce se intampla in capitala Venezuelei: toate strazile din Caracas sunt inchise, pentru ca toti cei care merg la biserica sa-si poata folosi rolele. Poate sa intre si ei cumva in spiritul iernii, daca zapada si frig nu au.

6. Amestecatul budincii
Budinca este foarte importanta in cadrul traditiilor de Craciun din Marea Britanie. Ea trebuie amestecata bine, ca sa ai noroc in anul ce urmeaza. Legenda spune ca daca invarti linguroiul in sensul acelor de ceasornic si iti pui o dorinta, atunci ea ti se va implini. Numai sa nu uiti sa chemi toata familia sa amestece macar o data, ca poate mai au si altii dorinte.

5. Cine pierde un pantof castiga un sot
In preajma Craciunului, cehoaicele nemaritate au sansa sa afle cand isi gasesc sortitul. Trebuie doar sa iasa in fata usii si sa arunce pantoful peste umar. Daca acesta aterizeaza cu varful indreptat spre usa, atunci fata trebuie sa-si incerce norocul si anul viitor. Dar daca aterizeaza cu calcaiul spre usa, fata e pe picior de plecare.

4. Ghiceste cine vine la cina!
Portughezii se gandesc la toti apropiatii in ziua de Craciun. Si cand am spus “toti” nu i-am omis nici pe cei care au trecut la cele vesnice. O traditie spune ca la masa trebuie asezate scaune inclusiv pentru morti, ca sa se bucure si ei de sarbatori alaturi de vii.

3. Va mai trebuie craniul de cal?
Noua sigur nu, dar galezii s-ar putea sa fie de alta parere. Ei au o traditie ce seamana cu capra noastra: iau un craniu de cal, un cearsaf, niste zurgalai si o galeata, apoi pleaca sa “muste” lumea pe strada. Cei muscati trebuie sa plateasca o taxa, iar “colindatorii” nu se intorc acasa pana ce nu umplu galeata cu bani.

2. Busteanul care face bomboane
Spaniolii din Catalonia s-au gandit la o asemenea trasnaie. Cum functioneaza? Se ia un bustean, se deseneaza cu ochi, nas, gura si i se pun picioare. Apoi se face o gaura in el, in care se indeasa bomboane. De Craciun, busteanul este batut mar, pana cand scoate toate bomboanele.

1. El Caganer – “Nanaciosul”
Tot din Spania vine si figurina care face o treaba… mare in toata scena de Craciun. Nu strambati din nas! Se pare ca El Caganer “fertilizeaza” noul an, care va aduce recolte bogate si mult noroc.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni