• PRO TV
  • Ea este un geniu al picturii, dar sufera de autism. Ce s-a intamplat cand parintii i-au luat o pisica

Ea este un geniu al picturii, dar sufera de autism. Ce s-a intamplat cand parintii i-au luat o pisica

Ea este un geniu al picturii, dar sufera de autism. Ce s-a intamplat cand parintii i-au luat o pisica

Iris Grace Halmshaw are 5 ani, locuieste cu parintii sai in Market Harborough, Marea Britanie, iar faptul ca sufera de autism si nu vorbeste aproape deloc nu o impiedica sa picteze tablouri care au ajuns sa se vanda cu mai mult de 1.000 de dolari bucata.

Iris picteaza in joaca, insa rezultatul sau i-a uimit pe adulti, care vad o asemanare intre tablourile  sale si operele celebrului pictor impresionist Claude Monet. In ciuda talentului sau uimitor, boala lui Iris o face sa fie foarte inchisa la contactul cu realitatea, insa acest lucru s-a schimbat in ultimele luni.

Fetita bolnava de autism si-a facut o prietena de nadejde: o pisica pe nume Thula. Cele doua sunt de nedespartit, iar parintii fetitei povestesc ca pisicuta a reusit sa ii amelioreze starile de anxietate: "Thula o face pe Iris sa fie mai calma si o incurajeaza sa socializeze mai mult. Cu pisica vorbeste mai mult decat cu oamenii".

Pisicile din rasa Maine Coon sunt recunoscute pentru inteligenta lor si sunt adeseori folosite drept animale de companie in scopuri terapeutice, asa cum se intampla si in cazul micutei Iris.

"Thula vrea sa fie implicata in toate activitatile noastre. II ofera lui Iris companie, prietenie si o incurajeaza sa interactioneze. Anul trecut, Iris ura sa faca baie si nu ne lasa sa o spalam pe cap. Acum insa, Thula intra si ea in cada si Iris nu mai protesteaza cand trebuie sa o dau cu sampon", a marturisit mama lui Iris intr-un interviu acordat pentru publicatia online boredpanda.com.


Parintii sai i-au pus prima data o pensula in mana acum cativa ani. Nu voiau decat sa o ajute sa-si exprime mai bine sentimentele si sa poata comunica cu ceilalti, dar au obtinut mai mult decat ar fi visat. “Cand a inceput sa faca terapie prin arta, noua ni s-a parut uimitor, dar noi suntem parintii ei si tot ce face ea ni se pare minunat”, spune tatal ei, Peter-Jon Halmshaw. Si altii au fost de aceeasi parere, insa, iar acum tablourile facute de Iris Grace se vand cu aproape 1.300 dolari, iar printre fanii artei sale se numara si actorul Ashton Kutcher. Primele sale tablouri s-au vandut la o licitatie caritabila si toate profiturile obtinute sunt folosite pentru a sustine costurile terapiei pentru autism, scrie Daily Mail.

 

Parintii fetitei au creat un site, irisgracepainting.com, si o pagina de Facebook unde publica toate desenele facute de fetita lor. Au avut parte pana acum de reactii extraordinare, de la oameni din toate colturile lumii. “Abia acum trei luni ne-am dat seama ca fetita noastra chiar e foarte talentata. Oameni din toata lumea vor sa cumpere picturile sale, iar un tablou s-a vandut la Londra cu 830 lire”, se mandreste mama ei, Arabella Carter-Johnson, 34 ani.



Iris Grace avea doi ani cand a fost diagnosticata cu autism. Parintii ei au dus-o la medic, ingrijorati ca fetita lor evita sa faca contact vizual cu ei si parea intotdeauna distanta, preocupata de altceva. Au incercat o multime de terapii, mai intai prin joaca, apoi terapia vorbirii, terapia ecvestra, muzicala, in speranta ca o vor putea aduce inapoi in lumea reala. 

Cu ajutorul expertilor, fiica noastra s-a schimbat dramatic in scurt timp. Inainte nu facea contact vizual, nu voia sau nu stia sa se joace, devenea nelinistita daca erau si alti copii prin preajma. Acum se joaca cu noi, rade si comunica prin semne inventate chiar de ea. Mai avem mult de imbunatatit la abilitatile ei sociale si la vorbire, dar deja suntem pe drumul cel bun”, spune mama ei.


Pe de alta parte, autismul o face sa inteleaga culorile si felul cum se combina si interactioneaza ele mult mai bine decat la orice alt copil de varsta ei. E coplesita de fericire cand o scot in aer liber, cu sevaletul si pensulele, e joaca ei preferata”, adauga ea. “Sper ca povestea lui Iris Grace sa ii inspire si pe alti parinti in aceeasi situatie cu noi”.

 

Vezi in GALERIA FOTO cateva dintre tablourile pictate de Iris Grace.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni