• PRO TV
  • Iti mai amintesti de trupa Pops? De la tanara timida, la una dintre cele mai sexy femei. Afla ce mai face si cum arata acum Aylin Cadir

Iti mai amintesti de trupa Pops? De la tanara timida, la una dintre cele mai sexy femei. Afla ce mai face si cum arata acum Aylin Cadir

Iti mai amintesti de trupa Pops? De la tanara timida, la una dintre cele mai sexy femei. Afla ce mai face si cum arata acum Aylin Cadir

Fascinatia pentru Turcia a inceput sa ia amploare in ultimul timp. Dualitatea intre traditional si modern este prezentata in serialul Trandafirul Negru, de luni pana vineri, de la 13:45, la PRO TV. Noi am intrebat-o pe Aylin Cadir, care a fost invitata sa cante la un post de televiziune turcesc, cum se vede aceasta lume direct de acolo si cum este viata in comunitatile turcesti din Romania. Cititi in interviul de mai jos ce ne-a spus Aylin despre traditii, obiceiuri si stilul de viata turcesc. 

1. Cum a fost experienta in Turcia? Ai mai fost pana atunci?

Am mai fost in Turcia si in anii trecuti dar doar in calitate de turist. In primavara asta am fost invitata la CNN intr-o emisiune de seara unde am sustinut si un microrecital impreuna cu o parte din trupa mea The Lucky Charms. Am stat o saptamana timp in care am dat multe interviuri pentru publicatii mari turcesti si le-am povestit despre activitatea mea muzicala. Totul s-a finalizat cu un concert intr-un club de jazz din Istanbul, concert in care l-am avut ca invitat pe Eylem Pelit, un mare basist de jazz de acolo. A fost o experienta noua pentru mine si foarte intensa, mai ales din prisma faptului ca nu am mai vorbit atat de mult in turca de cand eram copil si nici nu credeam ca sunt capabila. Dar, ca de obicei, mi-am demonstrat ca daca vreau pot sa fac tot ce imi propun. 

2. Se mai pastreaza traditiile turcesti in tara lor natala?

Nu sunt foarte in contact cu ce se intampla in Turcia, dar pot sa va povestesc despre senzatia pe care mi-a lasat-o scurta mea sedere acolo. In Istanbul oamenii sunt reticenti in a-si arata credinta si singurele lucruri care iti amintesc ca esti intr-o capitala musulmana sunt rugaciunile ce se aud din moschei. Ma refer la religie pentru ca, dupa mine, traditia se amesteca mult cu credinta. In comunitatile mici, rurale traditiile se pastreaza. Acesta nu e neparat un lucru bun, multe din obiceiuri fiind nedrepte fata de femei.

3. Ce te-a impresionat cel mai mult acolo?

Sincer, cel mai mult in Istanbul imi place "ezan"-ul (chemarea la rugaciune) care se aude peste tot orasul. Imi aminteste de copilarie si de toate povestile orientale pe care le-am citit. 

4. Ai crescut intr-o comunitate de turci in Dobrogea. Ce ne poti spune despre cum se intampla lucrurile acolo?

Am copilarit intr-un sat turcesc din Dobrogea, unde "limba oficiala" este turca si unde se pastreaza unele traditii ca pe vremea otomanilor. S-a facut chiar un documentar despre el si realizatorii il numeau noul Ada Kaleh. In centrul satului este geamia si cismeaua de pe la 1900. La scoala pe langa orele normale se preda si Coranul, iar de sarbatori, Bayramurile, oamenii se pregatesc isi rearanjeaza si curata casele, gatesc in special dulciuri si copiii merg la colindat din casa in casa. Acolo timpul curge incet de tot si stii ca e ora sapte atunci cand se intorc vacile de la pascut. 

5. Care sunt lucrurile care te leaga de cultura turceasca?

Familia mea. Bunica, mama, tata, matusile si unchii, verisorii mei. 

6. Care sunt cele mai dragi traditii turcesti la care tin turcii din Romania?

In Cumpana, inca se organizeaza luptele corp la corp - Kures. Seamana cu luptele greco romane, doar ca luptatorii sunt dati cu ulei de masline pe tot corpul. Este spectaculos sa-i vezi in actiune. Castigatorul este premiat cu o suma de bani si un berbec pe care il plimba apoi in fata spectatorilor.

7. O data cu evolutia si deschiderea mai mare la nou, s-au schimbat lucrurile si in comunitate? Ce se face sau nu se mai face acum?

In comunitatea turca din Dobrogea, din pacate regretul meu cel mai mare este ca la generatiile tinere incepe sa se piarda limba. Copiii turci nu mai stiu sa vorbeasca turceste. Mai stiu doar cateva cuvinte dar nu pot forma fraze, nu pot comunica in turca. Toti inteleg bine, dar, pentru ca nu o vorbesc, cunostintele lor se pierd. Este ceea ce observ si la mine. Insa, in cazul meu dupa cateva zile de vorbit numai in turca imi este usor si ma reobisnuiesc foarte repede.

8. Tu esti foarte conectata cu aceasta latura. Ai obiceiuri pe care le pastrezi si la tine acasa?

Incerc sa gatesc feluri de mancare traditionale. Cateodata imi reuseste! :)

9. Cum primeste publicul tau melodiile in limba turca? 

Reactiile sunt foarte bune. Cu atat mai mandru este publicul turc. 

10. Ce pregatesti nou in aceasta perioada?

Tocmai am avut premiera spectacolului "West side story" la Teatrul Odeon. Este primul spectacol de musical la modul cel mai real in regia si coregrafia lui Razvan Mazilu. Urmatoarele spectacole sunt pe 22 si 23 noiembrie. Eu va astept pe 23! :)

Pregatesc si piese noi impreuna cu baietii mei, un album nou la anul, si invat multe multe lucruri. 

Va tin la curent!

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni