• PRO TV
  • Bani europeni pentru fermierii care protejeaza fluturii sau pasarile rare

Bani europeni pentru fermierii care protejeaza fluturii sau pasarile rare

Bani europeni pentru fermierii care protejeaza fluturii sau pasarile rare

Fermierii care protejeaza anumite specii de fluturi pot primi de la Ministerul Agriculturii pana la 400 de euro pentru un hectar. Iar cei care le ofera un trai bun pasarilor rare, din rasa acvila tipatoare mica si dropie, pot incasa peste 200 de euro.

Fermierii trebuie sa le asigure, in schimb, un mediu prietenos in care sa traiasca, sa nu le sperie cu utilaje agricole si sa nu foloseasca ingrasaminte chimice. Ministerul Agriculturii pune la bataie peste un miliard de euro pentru salvarea acestor specii.

Cei mai multi bani ii pot primi fermierii care au pajisti importante pentru fluturii din specia maculinea. Pot primi 410 euro pe hectar, daca lucreaza manual terenul sau 331 de euro, daca folosesc utilaje usoare. Cele mecanizate sunt complet interzise. La fel si pesticidele.

De anul acesta primesc bani si cei care au terenuri in zonele in care traieste dropia, o pasare care a revenit in tara, dupa multi ani in care nu a mai fost vazuta pe teritoriul tarii noastre.

Cei care vor accepta sa transforme terenurile arabile in pajisti vor primi din start 255 de euro pentru un hectar. Cei care vor lucra manual pajistile importante pentru dropie vor primi 269 de euro/hectar. Iar suma scade pentru cei care vor folosi utilaje agricole.

Dropia a fost vazuta in cateva sate aflate la granita cu Ungaria. In schimb, acvila tipatoare mica se gaseste Muntii Fagaras, Sibiu, Harghita, Covasna, Mures si Brasov.

Fermierii care detin terenurile agricole situate in zone in care traieste acvila tipatoare mica primesc 200 de euro la/pe hectar. Cu anumite conditii. Fermierii trebuie sa nu cultive nimic pe zece la suta din suprafata terenului, iar pe o alta suprafata de zece la suta trebuie sa lase fasii nerecoltate.

Cel mai probabil, programul ii va convinge doar pe micii fermieri sa renunte la o parte din teren si sa lucreze in sistem ecologic. Marii producatori, obtin in jur de 600 de euro pentru un hectar de grau de exemplu, in timp ce micii fermieri obtin de doua ori mai putin.

Pot accesa fonduri pentru salvarea unor rase de animale si fermierii care au in batatura rase romanesti de oi, cai, vaci, porci si capre.

Vezi VIDEO pe Stiripe PRO TV!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni