• PRO TV
  • Vineri, 13: ce NU ai voie să faci azi. Și o listă a celor mai abominabile evenimente petrecute în această zi

Vineri, 13: ce NU ai voie să faci azi. Și o listă a celor mai abominabile evenimente petrecute în această zi

Vineri, 13: ce NU ai voie să faci azi. Și o listă a celor mai abominabile evenimente petrecute în această zi

Superstițiile legate de ziua de Vineri, 13 sunt doar asta: simple superstiții. Cu toatea astea, cei care cred în ele pot găsi mai jos un scurt istoric al conotațiilor nefaste asociate acestei zile, precum și câteva lucruri pe care se presupune că nu e bine să le faci azi.

Ce nu e bine să faci azi

- Nu e bine să te căsătorești;

- Nu e bine să stai la masă alături de încă 12 persoane pentru că, potrivit superstițiilor, una dintre ele se va îmbolnăvi și va muri;

- Nu trebuie să porți haine negre pentru că se presupune că în scurt timp vei purta doliu;

- Nu trebuie să te tunzi pentru că riști ca în scurt timp să moară cineva din familia ta;

- Nu trebuie să te muți în casă nouă pentru că nu vei locui prea mult timp în acea casă;

- Dacă naști azi, trebuie să știi că micuțul tău va avea noroc doar  după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri;

- Dacă naști azi, trebuie să te asiguri că micuțul tău va purta mereu cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopții de un fermier sașiu. Dacă copilul tău va pierde vreodată acest amulet, va muri;

- Dacă un cortegiu funerar îți taie calea azi, vei muri în scurt timp;

- Nu trebuie să ieși din casă după ora 18 pentru că vei avea convulsii.

Cum a ajuns ,,Vineri, 13” în mentalul colectiv 

Nu se știe exact când a pătruns această superstiție în metalul colectiv. Singura certitudine e că, până în 1908, „vineri 13” era o superstiție celebră, dovadă fiind un articol publicat în ziarul New York Times, în care autorul scria: „Vineri 13 nu îl sperie pe Senatorul Own”.

Citește și: Care sunt starurile care au superstiții ciudate

Dacă ar fi să speculăm pe baza articolelor scrise pe această temă de diverși antropologi și specialiști, se pare că omul care ar fi născocit această superstiție ar fi fost Thomas Lawson, un investitor pe bursă care a publicat, în 1907, un roman care se numea ,,Vineri, 13”. Se pare că acest roman a contribuit la adoptarea colectivă a superstiției că această zi e una nefastă. 

Evenimente abominabile care s-au petrecut în ziua de Vineri, 13

De-a lungul timpului, această zi a fost asociată cu tot felul de evenimente negative. Astfel, în Roma Antică prizonierii erau executați, de regulă, în ziua de vineri, 13. Obiceiul a fost preluat și de Anglia Medievală, care îi spânzura pe cei care erau suspectați de vrăjitorie tot în ziua de vineri, 13. Mai mult... nu numai că acești oameni erau spânzurați în această zi, dar opresorii aveau grijă să îi adune și în grupuri de 13. 

Vineri, 13: Biblia spune că Iisus a fost crucificat într-o zi de vineri, 13. Tot Biblia mai scrie că potopul a început într-o zi de vineri, Dumnezeu a amestecat limbile în turnul lui Babel într-o zi de vineri, iar Adam a muşcat din fructul interzis într-o zi de vineri. De asemenea, se pare că tot Biblia spune că sfârşitul lumii va veni tot într-o zi de vineri.

Vineri, 13 ianuarie ,1939: în acea zi a avut loc cel mai mare incendiu din Australia, în care au murit peste 70 de persoane. E considerat a fi unul dintre cele mai violente incendii din istorie.

Vineri, 13 mai, 1964: în acea zi avut loc una din cele mai odioase și abominabile crime din istoria Statelor Unite. Atunci, o femeie pe nume Kitty Genovese a fost violată și ucisă în plină stradă sub ochii a 37 oameni care nu au făcut nimic. 

Vineri, 13 septembrie, 1996: a fost împușcat în Las Vegas Tupac Shakur, considerat a fi unul dintre cei mai buni rapperi ai tuturor timpurilor. 

Tupac a fost ucis într-un drive by despre care poliția a suspectat la acea vreme că ar fi fost comandat de rapperii de pe Coasta de Est. La scurt timp după moartea lui Pac și Christopher Wallace (Notorious B.I.G) a murit într-un drive by asemănător, ceea ce face cu atât mai credibilă ipoteza că cei doi au fost victimele unei răfuieli mai mari dintre rapperii de pe Coasta de Vest (zonă asociată, în general, cu California) și cei de pe Coasta de Est (zonă asociată, în general, cu New York).

Vineri 13 aprilie, 2012: în Italia a avut loc un cutremur care a produs pagube însemnate, iar în Statele Unite o tornadă foarte violentă a lovit statul Oklahoma. 

Funny fact :)

Potrivit statisticilor rutiere, în zilele de vineri 13 au loc mai puține accidente decât în celelalte zile. :)

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni