• PRO TV
  • Diana Rein, singura româncă din „Singur acasă”, face carieră peste Ocean: „Nu am uitat de unde vin”

Diana Rein, singura româncă din „Singur acasă”, face carieră peste Ocean: „Nu am uitat de unde vin”

Diana Rein, singura româncă din „Singur acasă”, face carieră peste Ocean: „Nu am uitat de unde vin”

În 1981, când a plecat din România, încă purta numele de botez. Peste ani Daiana Câmpeanu a devenit Diana Rein, cântăreață de blues stabilită în California. 

Gallery

Deși și-a schimbat numele odată ce a început cariera muzicală, Daiana Câmpeanu nu a uitat că s-a născut în România și că a făcut primii pași în viață pe strada Cornelia din Capitală. De acolo a plecat, cu părinții ei, la Chicago, pe când avea doar 3 ani.

„Îmi amintesc de iubirea din acea casă. Mi-aș fi dorit ca toți să ne putem întoarce în timp și să fim împreună din nou”, dezvăluie Daiana.

În 1990 a jucat în cel mai apreciat film de Crăciun – Singur acasă – în rolul uneia dintre verișoarele lui Kevin McCallister, iar doi ani mai târziu a bifat o prezență în Singur acasă: Pierdut în New York

A abandonat actoria, pentru a începe o carieră în muzică, prima ei dragoste. Unul dintre oamenii care au inspirat-o a fost mătușa ei, cunoscuta cântăreață Zoe Câmpeanu, care în anii ‘70-’80 activa în grupul Trio Expres.

Azi, Daiana Câmpeanu este Diana Rein, interpretă solo de blues care tocmai a lansat al treilea album muzical. Este căsătorită de 10 ani cu „un bărbat minunat”, cu care are un băiat de 7 ani „care ne aduce multă fericire”.

În luna iulie a anului 2019 a revenit în România pentru a cânta, pentru prima dată în fața românilor. Diana Rein dezvăluie într-un interviu acordat PROTV.RO cum a fost reîntâlnirea cu locurile natale și cum i-a găsit pe români.

Te-ai reconectat cu România, când ai cântat la Open Air Blues Festival în Brezoi (Vâlcea). Ce ai simțit când ai călcat din nou pe pământul natal și când ai cântat în fața a 10.000 de români?

„Da, a fost prima mea venire în România de la vârsta de 13 ani și prima oară când am apucat să-mi cânt muzica aici. Întotdeauna am avut o viziune, încă din copilărie, să fac un concert în România, în aer liber, printre stele, și să simt acea energie. Și sunt atât de fericită că acest vis s-a împlinit în acest an.”

Cum a fost „castelul” tău, după atâția ani? Te-a inspirat țara ta în vreun fel în realizarea celui de-al treilea album al tău – Queen of my Castle?

„România este atât de frumoasă. Am petrecut timp în București, unde m-am născut, cu o săptămână înainte să merg la Brezoi pentru Blues Festival. Drumul până acolo a fost absolut superb și divin pentru mine. Acum, când văd țara prin ochii mei de adult, mă simt mândră că provin dintr-un loc atât de superb. Un alt lucru pe care l-am sesizat de-a lungul anilor este cât de talentați sunt românii. Mă face atât de mândră apartenența la această cultură bogată.”

Care este cel mai important mesaj al acestui nou album – Queen of my Castle?

„Cred că cel mai important mesaj este că trebuie să-ți cunoști simțul valorii și să ai încredere în cine ești și să trăiești fără să te scuzi. Nu ne poate fi frică de ceea ce cred ceilalți și nu ne poate fi teamă să strălucim. Nu putem permite altora să schimbe sau să determine ceea ce suntem noi. Deși, de cele mai multe ori, acel sentiment vine odată cu experiența și uneori trebuie să facem greșeli ca să putem ajunge în acel punct. 

Și am avut o experiență grozavă făcând celelalte două albume, care au ușurat munca să pot face al treilea album. Și acest al treilea album m-a făcut să semnez cu o casă de discuri grozavă numită Gulf Coast Records, din Texas.”

E România așa cum te așteptai să fie? Ai impresia că ai lăsat ceva în urmă, ceva ce nu vei putea recupera?

„Aveam doar 3 ani când părinții mei au plecat din România, așa că nu sunt sigură dacă e ceva aici ce nu aș putea recupera vreodată. Am o strânsă legătură cu România și cu românii, când sunt acolo sau când îi întâlnesc în America. Simt că suntem o familie, chiar dacă nu ne cunoaștem. Deși am un accent când vorbesc în limba română, ador să vorbesc în română când sunt acolo

E aproape senzația că vreau să strig din toți rărunchii că sunt româncă! Și vreau ca lumea să știe că nu am uitat de unde vin. Le mulțumesc mult părinților și bunicilor mei pentru că întotdeauna au vorbit cu mine în limba română acasă, ca să nu o uit după ce aveam să încep limba engleză la școală.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diana Rein (@dianarein) on

Ce ai simțit când ai trecut iar prin fața casei în care te-ai născut?

„A fost un moment emoționant pentru mine. Întreaga mea familie din partea tatălui a trăit în casa aceea, în care eu am fost crescută până la vârsta de 3 ani. Am o mică cicatrice sub buza de jos fiindcă am căzut pe aceste trei scări din beton care sunt în curte. Îmi amintesc de iubirea din acea casă. Mi-aș fi dorit ca toți să ne putem întoarce în timp și să fim împreună din nou. 

Dar, mi-am pierdut bunicii și mi-am pierdut mătușa. Numele ei era Zoe Câmpeanu. Ea a fost o cântăreață celebră în România, dacă cititorii voștri și-o amintesc. Ea a fost mătușa mea și am pierdut-o în 1994. Viața poate fi atât de tristă și în acele momente îmi doream să fim cu toții împreună.”

Puțini români știu că ai jucat în Singur acasă 1 și Singur acasă 2, alături de Macaulay Culkin. Când ai decis că actoria nu e de tine și că vrei să faci muzică?

Diana Rein, în rolul Sondra McCallister

„Când eram mică și locuiam în casa aceea de pe strada Cornelia din București, părinții mi-au spus că le ceream întotdeauna muzica mea înainte de culcare. Le ceream să-mi pună Bee Gees. Muzica a fost cu mine de când m-am născut și mereu am cântat și am dansat. Muzica m-a făcut întotdeauna fericită. 

Porțiunea de actorie din viața mea nu s-a întâmplat decât mai târziu în copilărie și a fost o binecuvântare să fac parte din distribuția unui film de succes ca acesta. Dar muzica a fost mereu pentru mine cea care mi-a adus cea mai mare fericire. Cu siguranță, aș juca și în alt film, dacă s-ar mai ivi ocazia.”

Fotografii: colecție personală Diana Rein

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni