• PRO TV
  • Medic italian din Bergamo, în criza coronavirus: „Decidem pe cine tratăm cu prioritate. E ca la război”

Medic italian din Bergamo, în criza coronavirus: „Decidem pe cine tratăm cu prioritate. E ca la război”

Medic italian din Bergamo, în criza coronavirus: „Decidem pe cine tratăm cu prioritate. E ca la război”

Momente dramatice în Italia, unde personalul medical duce o luptă continuă cu noile cazuri confirmate de coronavirus. Un medic italian din Bergamo descrie situația ca fiind una de război.

Medicii din Italia fac greu față numărului mare de bolnavi care sunt aduși în centrele medicale din nordul țării. Într-o intervenție pentru Corriere della Sera, medicul anestezist Christian Salaroli a declarat că personalul medical din Lombardia are misiunea de a selecta pacienții în funcție de vârstă și starea de sănătate, înainte de a-i trata.

Decidem pe cine tratăm cu prioritate în funcție de vârstă și de starea de sănătate. Fiecare dintre noi, adulți sau copii, stați în casă! Văd prea mulți oameni pe străzi”, a comentat Salaroli, în vârstă de 48 de ani.

Din cauza numărului mare de internări, Spitalul Papa Ioan al XXIII-lea din Bergamo a fost nevoit să improvizeze spații pentru cazarea pacienților. Aflat la 7 km de zonele incluse în carantină, spitalul face cu greu față numărului mare de bolnavi internați.

„Pe lângă vârstă și starea generală, al treilea element de care ținem seama este capacitatea pacientului de a se recupera după o intervenție de reanimare. Practic, Covid-19 este o pneumonie interstițială, o formă foarte agresivă care afectează oxigenarea sângelui. Cei mai loviți pacienți devin hipoxici, adică nu au suficient oxigen în sânge. Apoi trebuie să facem o alegere, în câteva zile maximum. Ventilația non-invazivă e doar o primă fază. Și aici resursele spitalicești și locurile la terapie intensivă sunt mai puține decât bolnavii critici care necesită intubare. Și din acest punct înainte trebuie ventilați mecanic”, mai spune medicul.

Coronavirus în Italia – situația la zi

Italia a raportat până acum 9.172 de îmbolnăviri, dintre care 463 au fost soldate cu decese. Alți 724 de pacienți au fost declarați vindecați. Italia este al doilea focar de coronavirus, după China, unde îmbolnăvirile noi au înregistrat un regres substanțial încă de la începutul săptămânii trecute. Vezi detalii AICI!

Nordul Italiei a fost declarat zonă de carantină, iar 16 milioane de locuitori au fost consemnați la domiciliu. Zborurile din și spre zona de carantină din Italia au fost interzise de România, ca măsură de precauție. Românii din Italia au fost sfătuiți de autoritățile de la București să nu vină acasă de Paște. 

Fotografii: Getty Images/Shutterstock

Vezi și VIDEO: Doctor de bine - Informaţii utile despre coronavirus

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni