• PRO TV
  • Cum se citește corect tensiometrul pe care îl ai acasă. Valorile care îți pot salva viața

Cum se citește corect tensiometrul pe care îl ai acasă. Valorile care îți pot salva viața

Cum se citește corect tensiometrul pe care îl ai acasă. Valorile care îți pot salva viața

Tensiometrele sunt aparatele care te ajută să măsori valoarea tensiunii arteriale chiar la tine acasă, fără a avea nevoie de ajutor specializat. Singurul lucru pe care trebuie să îl stăpânești foarte bine felul în care se interpretează valorile pe care le afișează.

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur sau (mm Hg), iar dacă cineva are o tensiune arterială crescută, atunci trebuie să aibă grijă cum o tratează pentru că poate suferi complicații mortale. Riscul de accident vascular, atac de cord sau insuficiență cardiacă este foarte mare în cazul în care valorile sunt mari.

Tensiunea arterială, TA, este înregistrată sub forma a două numere și anume 120/75 mmHG, care se va citi 120 cu 75 milimetri de mercur.

Tensiunea arterială sistolică (maximă) sau primul număr, cel mai mare dintre cele două valori indicate mai sus, este cel care măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă.

Tensiunea arterială diastolică (minimă), al doilea număr, este cel care măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii, când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge.

Vezi în tabelul de mai jos cum se interpretează corect cele două valori:



Sursă foto: reginamaria.ro

Trebuie menționat că valorile tensiunii arteriale variază de la un moment la altul și pot fi influențate de poziția în care stai atunci când ai tensiometrul pe braț, de respirație, de starea emoțională sau chiar de somn. 

De asemenea, pentru a avea valorile cât mai corecte, trebuie să rogi medicul de familie să te învețe care este tehnica potrivită, dar și să te îndrume să alegi un tensiometru potrivit și de calitate.

Citește și: Masca pe care o poți purta și în timp ce mănânci. Cum arată și cât va costa

Reguli pentru o măsurare corectă a tensiunii arteriale

Măsoară tensiunea arterială de două ori, cu o mică pauză între. În cazul în care există o diferenţa de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult între cele două rezultate, fă o a treia măsurătoare.

  • Nu consuma băuturi care conțin cafeină și nu fuma cu cel puțin 30 de minute înainte.
  • Stai liniștit măcar 5 minute înainte să măsori valoarea tensiunii arteriale.
  • În timpul măsurătorii, stai pe un scaun, lasă picioarele pe podea și sprijină brațul pe o masă în așa fel încât cotul să fie poziționat la nivelul inimii.
  • Nu vorbi în timpul măsurătorii și nu te mișca.
  • Măsoară tensiunea arterială de două ori, cu o mică pauză între. În cazul în care există o diferenţa de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult între cele două rezultate, fă o a treia măsurătoare.
Sursă foto: Profimedia Images/ reginamaria.ro


Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni