• PRO TV
  • Ce e nevoie să știi despre vaccinul universal care ar putea combate toate mutațiile noului coronavirus! Când va fi gata?

Ce e nevoie să știi despre vaccinul universal care ar putea combate toate mutațiile noului coronavirus! Când va fi gata?

Ce e nevoie să știi despre vaccinul universal care ar putea combate toate mutațiile noului coronavirus! Când va fi gata?

Potrivit The Telegraph, citat de hotnews.ro, un vaccin universal ar putea să funcționeze împotriva tuturor variantelor de coronavirus și ar ținti nucleul virusului și nu proteina ”spike”.        

CE PRESUPUNE ACEST VACCIN?

Cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham lucrează la un vaccin universal care, dacă va fi eficient, va pune capăt nevoii de  ajusta vaccinurile anti-COVID-19  existente împotriva diferitelor mutații ale noului coronavirus.
 
Vaccinurile existente precum Pfizer, Moderna și AstraZeneca țintesc proteina Spike a virusului, dar eficiența lor poate să scadă pe măsură ce virsul suferă mutații.
 
Noile vaccinuri universale vor ținti de asemenea proteinele găsite în nucleul virusului care sunt mai puțin predispuse la mutații, ceea ce înseamnă că vor avea o mai mare longevitate.
 
Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust care are un loc în SAGE (Grupul de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă) este printre cercetătorii influenți care au sugerat săptămâna aceasta guvernului să se orienteze către vaccinuri universale.

Directorul medical Scancell, dr. Gillies O'Bryan-Tear, a declarat pentru The Telegraph: „Nu susținem neapărat că va fi un vaccin pan-coronavirus, dar are potențialul de a fi pur și simplu datorită locului pe care îl vizează”.
 
O serie de alte companii de biotehnologie lucrează la vaccinuri similare, inclusiv myNEO în Belgia și Osivax în Franța. Aceasta din urmă tocmai a finalizat un studiu clinic de fază II cu un vaccin universal împotriva gripei care vizează și proteina N.
 
Alți cercetători din SUA au sugerat folosirea unui vaccin SARS dezvoltat anterior sau a unui vaccin care vizează mai multe coronavirusuri ar putea stimula o protecție mai largă.
 
Aceste produse ar putea proteja nu numai împotriva tuturor variantelor virusului pandemic Sars-CoV-2, ci și a altor coronavirusuri, cum ar fi Sars și Mers, și viitoarele coronavirusuri.
 
Cu toate acestea, vaccinurile universale Covid se confruntă cu obstacole semnificative. Experții notează că oamenii de știință lucrează de zeci de ani fără succes la un vaccin universal împotriva gripei, de exemplu.
 
Profesorul Danny Altmann, imunolog la Imperial College, a spus: „Nu este science fiction, dar nu este banal”. Scancell a beneficiat de o oarecare finanțare de la Innovate UK, dar are nevoie de un partener farmaceutic important pentru a-și avansa noul vaccin prin studii clinice și investiții noi de câteva sute de milioane de lire sterline.
 
"Dar, având în vedere acest lucru și rezultate pozitive din studiile de fază I / II, vaccinul său ar putea fi dezvoltat în termen de un an", a spus acesta.

CÂND VA FI GATA?

Vaccinul ar putea fi disponibil într-un an.

„Nu există niciun motiv pentru care, dacă obținem un partener, nu ar trebui să putem face acest lucru la fel de repede pe cât au făcut-o ceilalți”, a spus dr. O'Bryan-Tear, menționând că primele vaccinuri împotriva coronavirusului au apărut în mai puțin de un an după ce a început pandemia.

SEZONUL 2 DIN PROFU' ESTE ]N FIECARE JOI, LA ORA 21:30, LA PRO TV

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA EPISOADE DIN PROFU'
FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni