• PRO TV
  • Compensații financiare pentru oamenii care suferă reacții adverse grave la vaccinurile anti-Covid

Compensații financiare pentru oamenii care suferă reacții adverse grave la vaccinurile anti-Covid

Compensații financiare pentru oamenii care suferă reacții adverse grave la vaccinurile anti-Covid

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat crearea unui mecanism de acordare a unor compensații persoanelor care suferă reacții adverse severe la vaccinurile anti-Covid.

Programul inițiat de OMS, cu sprijinul Comisiei Europene și Franței, vizează persoanele care au primit sau urmează să primescă un vaccin anti-Covid prin platforma COVAX, creată pentru a garanta acces echitabil la tratamente în statele cu venituri medii și mici, informează agenția de știri EFE, citată de Agerpres.

Toate vaccinurile distribuite ca parte a acestui program au trecut etapele proprii de dezvoltare ale unui vaccin care îi garantează eficienţa, securitatea şi calitatea. Totuşi, toate aceste medicamente, inclusiv vaccinurile care au fost aprobate ca uz general, pot provoca în cazuri rare efecte adverse grave, au anunţat reprezentanții OMS într-un comunicat de presă.

Compensațiile se adresează cetățenilor din 92 de state sărace, cele mai multe din Africa și Asia de Sud-Est.

Vorbim de primul şi unicul mecanism de acordare de compensaţii pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internaţională”, au explicat reprezentanții OMS.

Peste 190 de ţări participă la COVAX, iar scopul creării sale a fost de a oferi acestui grup de ţări o procedură rapidă, justă şi transparentă pentru a primi compensaţii în cazul sesizării unor efecte adverse grave la aceste vaccinuri. Necesitatea creării acestui fond a venit după ce statele sărace din zonele amintite au raportat o intenție de vaccinare scăzută împotriva Covid-19 tocmai din cauza temerilor privind posibilele reacții adverse grave la vaccin.

Prin crearea acestui mecanism, OMS spune că persoanele afectate nu vor fi nevoite să recurgă la instanțe de judecată pentru a obține despăgubiri în cazul unor reacții la vaccin.

Pentru acest program de compensaţii, OMS a încheiat un acord cu societatea de asigurări Chubb Limited, o companie cu sediul la Zürich, Elveția.

Aproximativ 210 milioane de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în lume până în acest moment, însă nu au fost semnalate reacții adverse grave. În România au fost administrate 1,38 de milioane de doze, ceea ce înseamnă 7,10 doze la 100 de persoane.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Olimpiada Mămicilor, episodul 3. Îngrijirea tenului în timpul sarcinii

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni