• PRO TV
  • Povestea Veronicai Fizesan, care a cantat “Sleeping Sun” la “Romanii au talent”! EXCLUSIV

Povestea Veronicai Fizesan, care a cantat “Sleeping Sun” la “Romanii au talent”! EXCLUSIV

Povestea Veronicai Fizesan, care a cantat “Sleeping Sun” la “Romanii au talent”! EXCLUSIV

Veronica Fizesan, o femeie de 43 de ani din Cluj Napoca, a uimit juriul si publicul de la “Romanii au talent” cu vocea sa, dupa ce a cantat una dintre cele mai cunoscute melodii ale trupei Nightwish, “Sleeping sun”.

Veronica s-a nascut pe data de 17 mai 1967 in orasul Bacau. “Primii pasi in lumea muzicii, dupa relatarile mamei mele, i-am facut la varsta de patru ani, cantand la gradinita muzica populara. Dupa aceea am continuat la scoala primara si mai tarziu la liceu - cu muzica usoara - in cadrul festivitatilor, care se organizau la vremea aceea”.

Mama, Maria Tudosa este din Baia Mara. Tatal, Ioan Tudosa este din Piatra Neamt. La varsta de 11 ani familia Veronicai s-a mutat din Bacau in Baia Mare, orasul de origine al mamei. Parintii s-au hotarat sa se retraga acolo, mai ales ca tatal, de meserie conducator auto, isi gasise de munca in Baia Mare. In prezent parintii Veronicai locuiesc tot in Baia Mare.

Educatie si cariera

Veronica a absolvit Liceul “Mihai Eminescu” din Baia-Mare, profil filologie-istorie. Dupa terminarea liceului a fost admisa ca solista de muzica usoara la Teatrul Dramatic, sectia Revista din Baia-Mare. Aici a lucrat pana in anul 1990. Dupa plecarea de la Teatru, in urma restructurarilor a stat o perioada in stand-by timp de 2-3 ani. Veronica avea 27 de ani cand a incercat prima data sa intre la Academia de Muzica din Cluj Napoca si nu a fost admisa. In anul urmator a dat admitere pentru a doua oara la Academie si a reusit.

La varsta de 22 de ani a cochetat si cu muzica rock,  la Casa de Cultura a Tineretului in Baia Mare. Aici a cantat muzica rock, foarte mult din repertoriul Didei Dragan, Aurei Urziceanu. Participa la spectacole si mergea in turnee. A stat la Casa de Cultura a Tineretului pana cu un an inainte de a da la facultate, cand a avut nevoie de mai mult timp pentru pregatirea la facultate.

La indemnul bunei mele prietene prof. Cristina Nemes Bota, in prezent director la Liceul de Arta Baia-Mare, m-am indreptat spre muzica clasica, mai exact spre canto clasic. Deoarece nu am urmat cursurile unei scoli cu profil muzical, m-am pregatit in particular, cu d-na prof. Denes, care m-a initiat in tainele teoretice ale muzicii”.

In anul IV de facultate, a fost admisa ca solista la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, unde a debutat cu rolul ,,Floria Tosca” din opera Tosca, de Giacomo Puccini. Aceasta a durat o stagiune, avea contract pe perioada determinata pentru ca era si studenta in acelasi timp. 

Perioada facultatii a fost o necunoscuta pentru mine, pentru ca nu terminasem liceul de muzica. Ascultam opera, dar nu ma gandisem niciodata ca o sa ajung cantareata de opera. Am avut un profesor extraordinar care cu foarte multa rabdare m-a ajutat sa merg pe aceasta cale”, povesteste Veronica.

Familia, mereu alaturi de ea

Parintii au fost tot timpul alaturi de ea. Mosteneste vocea de la tatal ei, care mai canta din cand in cand la petreceri. In perioada facultatii a fost ajutata foarte mult de profesori, care au fost foarte intelegatori. Totodata Veronica facea tot posibilul sa ii ajunga din urma pe colegii ei care facusera muzica in liceu. „Am muncit ca sa pot sa descifrez o partitura si sa pot invata”. 

Profesorul ei de canto a sustinut-o foarte mult si i-a spus sa nu ii fie niciodata teama si sa aiba curaj. “Avea o vorba pe care mi-o spunea tot timpul la orele de canto sa invat sa fiu echilibrata si „sa nu iti fie niciodata teama de crocodil”. „Eu ii multumesc din tot sufletul pentru ca m-a ajutat foarte mult sa am siguranta in scena si ii multumesc foarte mult ca nu m-a lasat sa intru in cor”. A existat un moment cand Veronica a vrut sa se intretina singura si a vrut sa intre intr-un cor pentru a mai castiga niste bani. Profesorul de canto a spus ca de la clasa lui vrea ca ea sa plece solista de opera, ci nu solista de muzica usoara. A meritat insa sa faca aceasta alegere. 

Dupa absolvirea facultatii a fost admisa si la Opera Nationala Romana Timisoara, cu rolul ,,Leonora” din opera Trubadurul, de Giuseppe Verdi. In prezent Veronica activeaza ca solista la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca si colaboreaza in continuare cu Opera Nationala Romana din Timisoara.

Sotul Veronicai, Lucian, in varsta de 50 de ani este de profesie inginer si lucreaza la o intreprindere de produse cosmetice din Cluj-Napoca. „Cele mai frumoase momente din viata noastra, au fost cele in care ne-am cunoscut si cele in care ne-am casatorit, momente pe care nu le vom uita niciodata. Deoarece ne-am casatorit destul de tarziu, nu avem copii”, spune Veronica. S-au casatorit in anul 2000.

Sotul Veronicai este si cel care a inscris-o la concursul ,,Romanii au talent”, cu cateva zile inainte de termenul limita de inscriere. Veronica spune ca in acest concurs, nu s-a prezentat cu vreo lucrare din domeniul in care activeaza, ci cu un stil muzical mai aparte, considera ea. „Faptul ca am cantat si muzica rock, m-a determinat ca aceasta experienta din trecut si cu experienta dobandita ca artist liric, sa abordez genul symphonic metal, o forma unica de imbinare intre muzica clasica si muzica rock, un gen care aminteste de opera, in special de vocea feminina de soprana”.

Veronica spune ca lucrurile care au determinat-o sa abordeze acest gen muzical au fost emotia, fiorul, vibratia care sunt speciale si unice in exprimare. „Acest tip de muzica, vine de undeva din interior, din profunzime, imi defineste sentimentele, este inaltatoare, emana frumusete si multa stralucire, pentru ca sufletul meu se regaseste in ea. Iar reactia publicului din Cluj, de la “Romanii au talent” constituie o puternica motivatie de a merge mai departe pe acest drum”, spune Veronica.  

Facebook.com/romaniiautalent

Vezi mai multe pe Romanii au talent

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni