• PRO TV
  • Români arestați în Danemarca pentru rele tratamente aplicate copilului lor de o lună. Cum intervin autoritățile române

Români arestați în Danemarca pentru rele tratamente aplicate copilului lor de o lună. Cum intervin autoritățile române

Români arestați în Danemarca pentru rele tratamente aplicate copilului lor de o lună. Cum intervin autoritățile române

Doi români stabiliți în Danemarca, soț și soție, au fost arestați pentru patru săptămâni după ce și-ar fi agresat bebelușul de o lună. Copilul a fost preluat, fără acordul lor, și se află sub supraveghere medicală. Niciun membru al familiei nu are voie să-l vadă. Cum au reacționat autoritățile române.

UPDATE: Diplomații români, detalii despre starea bebelușului

În cursul zilei de duminică, 6 februarie, o delegație a Ambasadei României la Copenhaga i-a vizitat pe românii aflați în centrele de detenție. Ei le-au furnizat date despre starea de sănătate a bebelușului lor și le-au confirmat că sunt în permanență legătură cu familia lor din România. În prezent, minorul se află în plasament temporar, instituit de autoritățile daneze. 

Conform MAE, autoritățile române au reușit să obțină un certificat de naștere românesc pentru copilul celor doi români.

MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autoritățile daneze, cu părinții minorului și cu avocații desemnați ai acestora și acordă protecția și asistența consulară cetățenilor români conform competențelor, cu respectarea normelor legale”. 

Știrea inițială:

Sorana și Ionuț Rotundu locuiesc în orașul Sønder Omme. Cei doi au fost plasați în arest preventiv, în două penitenciare diferite, fiind suspectați că și-ar fi agresat copilul în vârstă de o lună. 

Conform familiei Soranei, copilul a început să se simtă rău la câteva zile după naștere și să plângă mult. Plasat în grija moașei, copilul a ajuns în final la spital, unde medicii au depistat o serie de leziuni la nivelul creierului, diagnosticul fiind de „leziuni cerebrale”.

Medicii au alertat poliția, care îi suspectează pe români că și-au agresat bebelușul, care prezenta simptome de copil zgâlțâit. Cei doi soți au încercat să-i convingă pe polițiști că nu și-au abuzat copilul, însă a fost în zadar.

Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias. 

Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: ’Sunt date confidenţiale’. Noi reprezentăm familia unui copil nou-născut şi nu concepem faptul să nu ştim absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament”, a scris pe Facebook fratele Soranei, Beni Ciobotaru.

Intervenția autorităților române în cazul familiei de româniMinisterul Afacerilor Externe (MAE) din România a fost înștiințat de acest caz și a anunțat că o delegație a Ambasadei României la Copenhaga a cerut acceptul autorităților daneze de a-i vizita pe părinții minorului. Această vizită a avut loc duminică, urmând ca ambasada să revină cu informații.

MAE a cerut clarificări în legătură cu starea de sănătate a copilului.

Potrivit datelor preliminare comunicate ambasadei de către poliția daneză, minorul este în prezent internat în spital, fiind însoțit și supravegheat de o persoană desemnată de către municipalitatea daneză. La recomandarea medicilor, autoritățile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanțele care au dus la internarea minorului în spital. 

Părinții minorului au fost reținuți pentru o perioadă inițială de 4 săptămâni, fără dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnați avocați din oficiu”, arată MAE într-un comunicat.

Gabriela Firea a cerut aducerea copilului în România

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a solicitat aducerea în România a copilului de o lună. 

Având în vedere circumstanțele în care s-a produs acest caz vom începe discuțiile cu autoritățile daneze și ne exprimăm speranța că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului.

De asemenea vom rămâne în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu care reprezentanții Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au fost în contact permanent, pentru a vedea în ce măsură îi vom putea asista și pe părinții minorului aflați într-o situație extrem de dificilă”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Fotografii: Facebook

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni