• PRO TV
  • 10 cele mai distructive uragane din istorie

10 cele mai distructive uragane din istorie

10 cele mai distructive uragane din istorie

Uraganele sunt unele dintre cele mai violente fenomene naturale ce iau nastere atunci cand o furtuna se afla deasupra oceanului. Intensitatea lor creste in momentul in care intra in contact cu apa mai calda.

In conditiile in care fenomenele naturale sunt din ce in ce mai violente si lasa in urma lor adevarate dezastre, noi va prezentam 10 cele mai distructive uragane din istorie.

1. 1970 Ciclonul Bhola
Este unul dintre cele mai mortale cicloane inregistrate vreodata. Tinta a fost, in 1970, Pakistanul de Est (azi Bangladesh) si o parte din India. Numarul mortilor nu se cunoaste cu exactitate, dar se estimeaza undeva intre 300.000 - 500.000 persoane, care au pierit in urma acestui cataclism.

2. 1975 Taifunul Nina

Acest taifun a lovit China si a condus la inundatii mari ce au facut ravagii in randul chinezilor. In urma taifunului Nina, si-au pierdut viata in jur de 100.000 de oameni.

3. 2002 Urganul Kenna
Kenna a fost un uragan de categoria 5, al treilea cel mai puternic din Oceanul Pacific, ce a afectat coasta de vest a Mexicului. Uraganul a lovit pe data de 25 octombrie 2002 si a lasat in urma pagube de 101 milioane de dolari.

4. 1997 Uraganul Pauline
A fost unul dintre cele mai distructive uragane din Pacific care a ajuns deasupra Mexicului. In urma acestui cataclism au pierit 250-400 de persoane si 300.000 de oameni au ramas fara adapost. Dincolo de toate vietile distruse uraganul Pauline a facut pagube in valoare de 7,5 miliarde de dolari.

5. 1992 Urganul Iniki
Cand te gandesti la Hawaii, cu siguranta primul lucru care iti vine in minte este o plaja linistita si insorita. Probabil ca acesta a fost ultimul lucru la care s-au gandit in 1992 cand a lovit Iniki.

Surprinzator a fost ca hawaienii s-au pregatit foarte bine pentru acest dezastru, astfel incat s-au inregistrat doar sase decese, desi localnicii au avut mai putin de 24 de ore de pregatiri. Prejudiciul, in schimb, a fost mare pentru o insula mica, in valoare totala de 1,8 miliarde de dolari.

6. 1900 Uraganul Galveston
Pe data 4 septembrie a fost lansat un avertisment conform caruia o furtuna tropicala va lovi Galveston Texas; ce nu se stia sigur era cat de puternica va fi aceasta furtuna. Din nefericire, efectul a fost devastator, cresterea apelor a fost atat de mare incat a spalat intreaga insula. In total au fost distruse 3600 de locuinte.

Acesta a fost cel mai mortal uragan care a lovit SUA, in urma caruia s-au pierdut 6000 de vieti. Daunele totale au depasit 20 de milioane de dolari in anul 1900, adica in zilele noastre in jur de 500 milioane de dolari.

7. Uraganul Ike

Ike este in top trei cele mai "scumpe" uragane care au lasat in urma daune de 24 miliarde in SUA, 7,3 miliarde de dolari in Cuba, 200 de milioane de dolari in Bahamas, 500 de milioane de dolari in Turcia, asa ca in total s-a ajuns in la suma de 32 de miliarde de dolari. 195 de persoane au decedat.

8. Uraganul Mare din 1780
Acesta este cel mai mortal uragan din Atlantic care a devastat Puerto Rico, Republica Dominicana, Antilele Lesser, Florida. In timp ce daunele totale au ramas necunoscute, numarul mortilor a fost de peste 22.000 de oameni.

9. 1992 Uraganul Andrew

Andrew a lasat in urma daune de 26,5 miliarde de dolari desi a lovit doar nord-vestul Bahamasului si sud-vestul Floridei. Din fericire, numarul mortilor a foarte mic - 26 de decese.

10. Uraganul Katrina
Inca prospat in amintirile americanilor, in special a celor din New Orleans, uraganul Katrina a fost cel mai costisitor din istoria Statelor Unite. Aceasta a fost de departe cel mai mare dezastru natural care a lovit vreodata SUA. Daunele au ajuns la suma de 80 miliarde de dolari si a ucis 1836 de persone, plus 705 care au fost date disparuite.

Urmele uraganului Katrina sunt inca evidente in New Orleans, chiar daca eforturile de a reconstrui orasul sunt inca in curs de desfasurare.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni