• PRO TV
  • Soția lui Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, apel disperat către Papa Francisc

Soția lui Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, apel disperat către Papa Francisc

Soția lui Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, apel disperat către Papa Francisc

Soțiile a doi dintre ultimii luptători ucraineni, rămași ascunși în oțelăria din Mariupol, i-au cerut miercuri Papei Francisc să-i ajute pe soldați să plece într-o țară terță.

 „Vă rugăm să nu-i lăsați să moară”, a fost mesajul uneia dintre ele. Kateryna Prokopenko (27 de ani), soția lui Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, și Iulia Fedosiuk (29 de ani), soția ofițerului Arseniy Fedosivk au vorbit cu Papa timp de aproximativ cinci minute la finalul audienței sale generale din Piața Sf. Petru, cerându-i să intervină direct pe lângă președintele Vladimir Putin pentru „a-i lăsa să plece" pe ultimii luptători din Batalionul Azov, relatează Reuters


Mariupol, un oraș port de la Marea Azov, a suferit cele multe distrugeri de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Uzina de oțel Azovstal este ultima parte a orașului încă deținută de luptătorii ucraineni, care s-au baricadat în subsol. 
 
„Sunteți ultima noastră speranță, sper că le puteți salva viețile. Vă rog să nu-i lăsați să moară”, s-a putut auzi Prokopenko spunându-i Papei Francisc într-un video difuzat de Vatican.

Femeile le-au spus apoi reporterilor că i-au descris Papei situația de la Azovstal, unde sute de civili s-au refugiat și au stat în chin mai multe săptămâni: scene cu soldați răniți, cadavre neîngropate, foame, lipsa apei și a medicamentelor.

 
Ele au spus că au vorbit ultima dată cu soții lor, membri ai Regimentului Azov, marți: „Soldații noștri așteaptă să fie evacuați într-o țară terță, pentru a depune armele în caz de evacuare”, a spus Fedosiuk. Captivitatea în Rusia nu este o opțiune pentru ei”, a spus Prokopenko.

Papa Francisc a răspuns că va face tot posibilul și se va ruga pentru ei.
 


Pe 8 mai, luptătorii Azov au cerut să fie evacuați pentru că au epuizat „toate resursele pentru o apărare eficientă”. Miliatarii au subliniat că nu se vor preda, potrivit meduza.io

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că încercările diplomatice de a realiza evacuarea luptătorilor Azov continuă.

Sursă foto: Getty Images, 
 
 

Vezi și:  

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni