• PRO TV
  • Archie Battersbee, băiatul de 12 ani deconectat de la aparate de medicii care îl declaraseră mort de două luni

Archie Battersbee, băiatul de 12 ani deconectat de la aparate de medicii care îl declaraseră mort de două luni

Archie Battersbee, băiatul de 12 ani deconectat de la aparate de medicii care îl declaraseră mort de două luni

Familia unui băiat din Marea Britanie este distrusă de durere, după dispariția cutremurătoare a acestuia. Archie Battersbee a fost declarat mort în luna mai, însă părinții lui au dus o luptă înfiorătoare în instanță pentru ca medicii să încerce mai mult ca să-l readucă printre ei.

Drama familiei lui Archie Battersbee este subiectul principal de discuție în Marea Britanie. Băiatul de 12 ani, care a fost victima unui accicdent casnic în luna aprilie, a fost internat la spitaul Royal London cu traumatisme craniene severe.

Medicii, care suspectau că trunchiul cerebral nu mai era funcțional, au cerut familiei acordul pentru efectuarea unui test special. Părinții au refuzat, iar reprezentanții spitalului au intervenit în instanță, deoarece aveau suspiciuni că băiatul se afla în moarte cerebrală.

Înalta Curte de Justiție a decis, la finalul unor audieri care au durat mai multe săptămâni, că Archie murise la 31 mai, după cum arăta tomografia din ziua respectivă. Totodată, instanța a cerut încetarea tratamentului de menținere a vieții, considerat inutil, scrie The Guardian.

Părinții au făcut apel și au întors cursul procesului, câștigând ceva timp pentru fiul lor. Însă, la 15 iulie, noul judecător numit în acest caz a conchis că deconectarea de la aparate era în interesul copilului, care nu mai putea fi readus la viață din starea de moarte cerebrală.


Archie Battersbee, în comă. FOTO: Profimediaimages.ro

Familia lui Archie, bătălii pe toate fronturile pentru viața băiatului

Părinții lui Archie au încercat să întoarcă decizia definitivă a instanței, depunând o petiție la Comitetul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități al ONU, care a solicitat autorităților britanice să amâne punerea în aplicare a deciziei până la documentarea cazului. 

Curtea de Apel a refuzat solicitarea ONU, iar la 2 august, Curtea Supremă a refuzat orice cale de atac la hotărârea anterioară.

Archie Battersbee a fost deconectat de la aparate miercuri, începând cu ora 11:00, după ce medicii au primit acordul instanței să nu-l mai trateze pe băiat. Conform ziarului The Independent, familia a implorat conducerea spitalului să-l mute pe băiat într-un azil, după întreruperea tratamentului, însă aceasta ar fi refuzat.

În mod sfâșietor, conducerea spitalului ne-a spus în această seară că nu-l putem muta pe Archie la un hospice”, a declarat mama băiatului, Hollie Dance.

Femeia spune că va duce cazul fiului ei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Cum a ajuns Archie în comă



Băiatul a petrecut patru luni în comă indusă, după ce, la 7 aprilie, s-a rănit grav la cap în locuința familiei din Southend, Essex. Conform mamei sale, care l-a găsit inconștient în casă, Archie ar fi participat la o provocare online. Transportat la spital, băiatul a intrat în comă, fiind ținut în viață de aparate. 

Medicii au suspectat încă de la început că nu mai are activitate cerebrală, motiv pentru care tratamentul de menținere în viață nu se mai justifica. Familia lui Archie nu a acceptat concluziile medicilor.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni