• PRO TV
  • Cât va costa înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Expertii estimează că ii va costa pe britanici milioane de dolari

Cât va costa înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Expertii estimează că ii va costa pe britanici milioane de dolari

Cât va costa înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Expertii estimează că ii va costa pe britanici milioane de dolari

Pregătirile pentru înmormântarea reginei Elisabeta a II-a sunt în toi, un eveniment trist la care întreaga planeta își va lua rămas bun de la cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Cum era de așteptat, un eveniment de o astfel de amploare va aduce cu sine și costuri ridicate. Iată ce suma estimează experții.

Funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina vor avea loc la Westminster Abbey luni, 19 septembrie, la ora 11:00 BST. Va fi o zi plină de emoție, cu o slujbă la Westminster Abbey, un cortegiu și o procesiune militară prin Londra înainte de o ceremonie finală în familie la o capelă din Castelul Windsor. 

Înainte de a se stinge din viață, regina Elisabeta a II-a s-a ocupat personal de organizarea propriei înmormântări. A stabilit ca funeriile să aibă loc la Westminter Abbey, locul în care s-a căsătorit și a fost încoronată, și nu în capela St. George, loc unde s-a ținut înmormântarea Printului Philip, Ducele de Edinburgh.

De asemenea, fosta suverană a ales dricul care-i va purta sicriul din stejar englezesc și plumb, confecționat cu peste 30 de ani în urmă. Pentru acest detaliu, regina Elisabeta a II-a a colaborat cu Jaguar Land Rover pentru a crea un design potrivit pentru gusturile sale.

Deși guvernul nu a dezvăluit costurile, înmormântarea de la Westminster Abbey din Londra va costa probabil peste 9 milioane de dolari australieni și are potențialul de a fi cel mai mare eveniment TV global din istorie. Această sumă va fi finanțată de contribuabilii britanici, potrivit news.com.

Vor participa majoritatea politicienilor de top din lume, inclusiv președintele american Joe Biden. Premierul australian Anthony Albanese și premierul neozeelandez Jacinda Ardern vor fi și ei prezenți.

Funeraliile de stat sunt finanțate din fonduri publice. Ultima înmormântare de stat a națiunii a fost cea a lui Winston Churchill în 1965, care era prim-ministru când defuncta monarhă a urcat pe tron în 1952.

Sursă foto: Getty Images

Vezi și:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni