• PRO TV
  • Vedetele reacționează în cazul Mahsa Amini. Moartea tinerei arestate din cauza hijabului a stârnit proteste în lume

Vedetele reacționează în cazul Mahsa Amini. Moartea tinerei arestate din cauza hijabului a stârnit proteste în lume

Vedetele reacționează în cazul Mahsa Amini. Moartea tinerei arestate din cauza hijabului a stârnit proteste în lume

Moartea Mahsei Amini, o tânără arestată sub acuzația că nu a respectat codul vestimentar, a stârnit proteste masive în Iran, dar și-n câteva orașe din Europa. Fata în vârstă de 22 de ani a intrat în comă săptămâna trecută, după ce a fost arestată de poliția moralității pentru că nu ar fi purtat corect hijabul.

După moartea tinerei au izbucnit proteste violente în Teheran și cel puțin șase persoane au fost ucise. Iranienii cer desființarea poliției moralității, cunoscută pentru tratamentul brutal pe care îl aplică femeilor care nu respectă codul vestimentar, dar și schimbarea legii. 

Mai multe femei și-au ars vălurile în stradă în semn de prostest și au strigat “moarte dictatorului”, iar pe internet a luat naștere o mișcare în care oamenii fac cunoscută povestea Mahsei cu ajutorul hashtag-ului #mahsaamini.

Cine era Mahsa Amini. Familia tinerei spune că fata a fost bătută de polițiști

Mahsa Amini, de etnie kurdă, era originară din orașul Saqez, din vestul provinciei Kurdistan. Fata a murit vineri, 16 septembrie, pe un pat de spital după ce a stat trei zile în comă. Ea a intrat în comă, la scurt timp după ce a fost arestată de poliția moralității pentru că nu ar fi purtat hijabul (n.red acel tip de voal pe care femeile musulmane îl poartă pe cap) corect.  

Ea a fost reținută marți în fața unei stații de metrou din Teheran. Polițiștii au acuzat-o că a încălcat legea care obligă femeile să își acopere părul cu hijab, iar brațele și picioarele cu haine largi.

Potrivit martorilor, ea a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă a poliției care a dus-o la un centru de detenție, scrie BBC

Ce spune poliția despre cauza morții Mahsei Amini

Poliția a respins acuzația și a declarat că aceasta a suferit un "stop cardiac subit" în timp ce aștepta, alături de alte femei, în centrul de detenție pentru a fi "educată".

Aceștia au făcut publice imagini de pe camerele de supraveghere care arată o femeie pe care au identificat-o ca fiind Mahsa Amini discutând cu o funcționară, care o apucă de haine. Apoi, femeia este văzută ținându-și capul cu mâinile și prăbușindu-se la pământ.

Șeful poliției din Teheran a declarat că moartea femeii a fost un incident "nefericit", iar ministrul de Interne a spus că fata ar fi avut probleme de sănătate. 

Familia contrazice autoritățile și le acuză de moartea fetei 

Tatăl tinerei spune că Mahsa Amini nu avea nicio problemă de sănătate. El a mai spus că fiica sa avea vânătăi la picioare și că imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat o "versiune editată" a evenimentelor.

Mai mult, CT-ul fetei arată că aceasta a suferit o fractură de craniu, o hemoragie internă și un edem cerebral, scrie IranIntl

Mai multe vedete au reacționat pe internet în cazul Mahsa Amini

Imaginile care circulă pe internet cu Mahsa Amini aflată în comă pe un pat de spital nu le-au lăsat indiferente nici pe vedete. 

Bella Hadid a postat un colaj cu tânăra și un mesaj dureros: “Pur și simplu fără cuvinte. Odihnește-te în pace. Nu meritai asta. Trimit binecuvântări familiei și celor dragi ei. Aceasta este o poveste devastatoare și șocantă a unei femei care ar fi purtat hijabul “incorect”. Mahsa Amini a fost luată de poliția moralității pentru a fi „educată” și nu s-a mai întors vie”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella ???? (@bellahadid)

Bellei Hadid i s-a alăturat actrița iraniană Golshifteh Farahani, care și-a folosit platformele publice pentru a-și educa adepții cu privire la motivul pentru care este important ca toată lumea să ia atitudine și să vorbească, înainte ca o altă crimă să fie comisă. "Cea mai mare luptă de rezistență pentru drepturi egale între bărbați și femei are loc chiar acum în Iran. Femeile din Iran pur și simplu mor pentru că își poartă părul pe-afară. Alăturați-vă. Susțineți. Share. #mahsaamini a murit în urmă cu 5 zile din cauza faptului că părul ei nu a fost acoperit corespunzător", a scris vedeta.

Fotografii: Profimedia Images

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni