• PRO TV
  • Ar putea deveni Regina Elisabeta a II-a Sfântă? Ce spun britanicii despre această posibilitate

Ar putea deveni Regina Elisabeta a II-a Sfântă? Ce spun britanicii despre această posibilitate

Ar putea deveni Regina Elisabeta a II-a Sfântă? Ce spun britanicii despre această posibilitate

Britanicii și-au iubit regina, pentru cei 70 de ani de serviciu public, însă nu prea sunt de acord cu canonizarea ei. Totuși, chestiunea declarării Reginei Elisabeta a II-a „Sfântă” a fost ridicată de un editorialist respectat în Regatul Unit, biograf al „Doamnei de fier”, Margaret Thatcher.

Regina Elisabeta a II-a Sfântă? Este posibilitatea ridicată de editorialistul Charles Moore, baron de Etchingham, în săptămânalul The Spectator. Jurnalistul amintește de canonizarea rapidă a fostului papă Ioan Paul al II-lea, la cererea credincioșilor catolici.

Dar, Marea Britanie nu este o țară catolică, „iar dacă am fi, Elisabeta a II-a n-ar fi ajuns niciodată regina noastră”, scrie Moore.

Totuși, editorialistul susține că Elisabeta a II-a întrunește cel puțin unul dintre cele două criterii pe care Biserica le cere pentru sanctificarea unui pământean. Primul este virtutea eroică.

Al doilea este de a dovedi două minuni făcute prin mijlocire către persoana în cauză. Acest lucru poate dura timp, dar lumea este deja plină de oameni care cred că regretata Regina i-a vindecat de una sau de alta. Pe măsură ce cultul ei crește, vor apărea o mulțime de exemple postume”, scrie Moore, care recunoaște că Biserica Angliei „are o poziție ciudată în privința sfințeniei”: a acceptat canonizările de dinaintea Reformei, dar nu a adăugat altele, cu excepția Regelui Carol Martirul.

Regina Elisabeta a II-a Sfântă? Ce cred britanicii

Articolul din revistă a stârnit o dezbatere aprinsă în mediul online. Mii de admiratori ai fostei suverane care s-a stins din viață la 8 septembrie au comentat intens propunerea.

Cei mai mulți s-au declarat împotrivă, pe motiv că „nu e potrivit”.

Nu, nu, nu, sfinții au avut, cu toții, o viață foarte tristă. Să o recunoaștem respectuos, regina noastră a avut o viață foarte confortabilă”.

A fost o regină grozavă, dar sanctificarea e puțin prea mult. Sunt sigură că ea nu ar fi vrut”.

A fost capul Bisericii Angliei, care nu creează sfinți”.

Sfântă? Cred că nu... greu de acceptat. De asemenea, ea nu este catolică și nu s-ar potrivi criteriilor pentru sfințenie în catolicism”.

Chiar și autorul editorialului susține că regina însăși s-ar fi împotrivit propriei canonizări, apreciind că „genul de persoană care vrea să fie un sfânt este genul care nu trebuie să fie făcut sfânt”.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni