• PRO TV
  • Video jurnalismul de investigație, subiect special la Astra Film Festival

Video jurnalismul de investigație, subiect special la Astra Film Festival

Video jurnalismul de investigație, subiect special la Astra Film Festival

Astra Film Festival aduce în fața publicului teme existențiale, care preocupă astăzi lumea modernă, cum sunt fețele nevăzute ale războiului, dragostea eternă sau moartea decisă. 

Va fi prezentat un program consistent de video investigație jurnalistică, cu producții ale unora dintre cei mai redutabili ziariști români ai momentului precum Paula Herlo și Alex Dima (Pro TV, România, te iubesc!), Mihai Voinea și Cristian Delcea (Recorder) și Răzvan Butaru (TVR), ale căror producții vor putea fi văzute pentru prima oară pe marele ecran. Programul complet #AFF2022, aici: https://www.astrafilm.ro/program-complet.

„Continuăm programele tematice Astra Film Festival, pentru a putea să explorăm o serie de subiecte de interes maxim, expuse prin forța cinemaului documentar pe ecran mare. Vom crea astfel acel spațiu viu al dialogului între realizatori, invitați, specialiști și public”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. 

Temele principale ale #AFF2022

Fețele nevăzute ale războiului este un subiect la ordinea zilei, în condițiile războiului de agresiune pornit de Rusia în Ucraina și propune un program tematic prin care sunt expuse aspecte mai puțin cunoscute ale războiului prin intermediul unor povești cutremurătoare despre ce înseamnă de fapt războiul azi și care sunt efectele lui în societate.

În „Chris, elvețianul”, de Anja Kofmel (Germania, Republica Cehă, Finlanda, 2018) un film care prezintă o poveste din cel mai recent război din regiune, cel care a dus la destrămarea Iugoslaviei, un corespondent elvețian de război se implică în lupte și este ucis de camarazii lui mercenari. Războiul înseamnă, deci, un haos generalizat prin care răul absolut nu mai poate fi ținut în frâu, iar de moarte nu se poate scăpa decât printr-un noroc chior. În documentarul „Copiii dușmanului” (de Gorki Glaser-Müller - Danemarca, Suedia, Qatar, 2021) vedem cum cele mai nevinovate victime ale războaielor sunt copiii. Această poveste cutremurătoare retrasează destinul unui cuplu tânăr din Suedia care se alătură trupelor ISIS, împreună cu toată familia. Filmul va fi urmat de o dezbatere, moderată de antropologul Valer Cosma, care-l va avea ca invitat pe sociologul Gelu Duminică (sala Thalia, luni, 10 octombrie, de la ora 20:40). 

Pe lângă filmele non-ficțiune încadrate în această temă, va avea loc și o prelegere concludentă despre „Ortodoxia nucleară și rolul Bisericii Ortodoxe Ruse în războiul de ocupație al regimului Putin” (cu Valer Cosma și Vasile Ernu) - luni, 10 octombrie (15:00), la Biblioteca Universitară ULBS. 

Filmele din secțiunea tematica Moarte decisă ne dau ocazia să reflectăm și să reevaluăm temele existențiale legate de sinucidere („De ce n-ai rămas de dragul meu?”, regia Milou Gevers - Olanda, 2020), eutanasie („Cuvinte de rămas bun”, regia Gaëlle Hardy și Agnès Lejeune - Belgia, 2021) și avort („Cu mâna goală”, regia Moriya Ben Avot - Israel, 2022). Speranța de a opri sau a preveni suferința stă la baza unor decizii grele, în vreme ce eliminarea suferinței prin oprirea voită a vieții rămâne un subiect controversat în toate societățile contemporane. Miercuri, 12 octombrie (19:15), va avea loc la Sala Thalia o dezbatere cu Părintele Necula pe această temă. 

Dragoste eternă, rar atinsă, greu de cunoscut și de perceput, pune câteva întrebări existențiale: În ce profunzime a relațiilor de cuplu se sudează dragostea eternă, în cât timp se formează și cât durează? Oare există dragostea eternă sau este doar o creație, o proiecție a delirului imaginar romantic? Astfel, filmul „Cine am fi fost” (Erec Brehmer - Germania, 2021) ne duce în vârtejul unei relații de cuplu care părea să se îndrepte spre „definiția” dragostei eterne. După proiecția de vineri, 14 octombrie (20:45, Cine Gold 4), va urma un dialog cu publicul - Q&A moderat de Ioana Ciurlea (DIGI 24). Spectacolul „Julieta” (de András Visky, regia Heni Varga, cu Melissa Lorraine), jucat timp de 16 ani la Chicago și pe alte scene din SUA și Europa, respectiv filmul „Performing Juliet” (András Visky - SUA, 2021) ne așează în poziția corectă de a vedea clar încercările și substraturile sufletești în care se poate suda aliajul dragostei eterne. După proiecție (vineri, 14 octombrie, 18:40 - Sala Thalia), scriitorul Radu Vancu va dialoga cu autorul. 

Focus/Investigație, o noutate absolută

Programul Focus/Investigație, lansat la câteva zile după ce investigații curajoase au zguduit scena politică și o parte a presei, oferă publicului o selecție cu cele mai relevante producții de video jurnalism realizate în ultimii doi ani în România. 

„Completăm astfel paleta de conținut audiovizual al festivalului cu un gen înrudit și creăm un spațiu de dezbatere dinamic, în care se spun povești, se dezvăluie secrete și se desfac cu bisturiul noduri de disfuncționalitate ale societății în care trăim, pentru a găsi soluțiile necesare”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Investigația „România cu de toate”, de Paula Herlo (Pro TV, România, te iubesc!) arată cum banii alocați pentru dezvoltarea comunităților locale ajung în buzunarele „firmelor de casă", în timp ce lucrările sunt făcute de mântuială (10 octombrie, 19:00, Cine Gold 2, Sibiu). După film, jurnalista Amalia Enache va intra în dialog cu autoarea filmului și cu Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud. 
Jurnalistul TVR Răzvan Butaru își prezintă marți, 11 octombrie (19:30, Cine Gold 3), ancheta despre afacerile necurate de la Teatrul din Petroșani - „Afaceri în spatele cortinei”, după care va intra în dialog cu publicul.

Video ancheta jurnalistică „Statul Degeaba” (Alex Dima, Pro TV, România, te iubesc!), prezentată pe marele ecran vineri, 14 octombrie (19:00, Cine Gold 4), arată cum un uriaș aparat birocratic sufocă statul și îl blochează. Proiecția va fi urmată de o dezbatere moderată de Cătălin Striblea (Europa FM), care îi va avea ca invitați pe Alex Dima (PRO TV), Claudiu Pândaru (Digi 24) și pe profesorul de economie mondială Christian Năsulea.  

Sâmbătă, de la ora 15:00 (Sala Thalia), echipa Recorder prezintă cea mai recentă investigație, „Prețul tăcerii”, care dezvăluie mecanismul prin care partidele politice cumpără o bună parte a presei cu bani de la bugetul de stat, trecuți prin conturile unor intermediari și livrați apoi către trusturile media. Va urma un panel special dedicat jurnalismului de investigație; cu Cătălin Striblea și invitații săi: Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder) și Răzvan Chiruță (PressHub).

Despre Astra Film Festival

Festivalul Astra Film Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinemaului de non-ficțiune, a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Sportivul David Popovici a transmis un mesaj pentru copiii și adolescenții care vor participa la Astra Film Junior
„Salut, sunt David Popovici, un băiat care înoată repede. Vreau să vă spun să vă urmați visurile și să munciți pentru ele. Pentru că munca vă va aduce satisfacții pe care nici nu vi le puteți închipui. Să nu vă faceți griji că munca e grea. Dacă o faci cu plăcere, totul vi se va părea ușor. În acest proces, să nu uitați de școală, deoarece educația vă face puternici. Fiți buni cu ceilalți, ajutați-i pe cei care au nevoie și înconjurați-vă cu oameni buni. Vă doresc vizionare plăcută și o copilărie minunată. Salut!”
, a scris înotătorul român care a devenit cel mai tânăr campion mondial la proba de 200 m liber masculin și unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din istoria înotului.


 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni