• PRO TV
  • La Doncella: povestea unei mumii. Fetița descoperită în Argentina a fost sacrificată de incași, acum 500 de ani

La Doncella: povestea unei mumii. Fetița descoperită în Argentina a fost sacrificată de incași, acum 500 de ani

La Doncella: povestea unei mumii. Fetița descoperită în Argentina a fost sacrificată de incași, acum 500 de ani

Este considerată una dintre cele mai bine conservate mumii, care au fost descoperite până acum. Fetița de pe vulcanul Llullaillaco, din Argentina, care stă într-o poziție de meditație, stârnește și astăzi curiozitatea cercetătorilor. 

Numită „La Doncella”, mumia fetiței de aproximativ 15 ani a fost găsită în 1999, de exploratorul Johan Reinhard, lângă vârful vulcanului Llullaillaco, în nord-vestul Argentinei. La vremea respectivă, ea a reprezentat o revoluție arheologică, numărându-se printre cele mai bine conservate mumii din istorie. 

La Doncella a fost găsită îmbrăcată într-o tunică și împodobită cu bijuterii incașe, semne ale noului ei statut de mesageră către ceruri. În urma cercetărilor, specialiștii au stabilit că fata băuse lichior de porumb, probabil ca să fie adormită. În gură încă mai ținea fragmente de frunze de coca, pe care incașii le mestecau pentru a diminua efectele răului de altitudine.

Adolescenta a trăit în imperiul Inca și a fost sacrificată acum 500 de ani. Ea a fost adusă ca ofrandă zeilor, împreună cu alți doi copii descoperiți, de aproximativ șase și șapte ani. 

Studiile făcute pe corpul ei perfect conservat au arătat că moartea a survenit din cauza hipotermiei. La Doncella a înghețat în timpul somnului, fiind adusă pe vârful vulcanului, situat la peste 6.000 de metri deasupra nivelului mării. 


Vezi momentul în care este descoperită, în video de mai jos,  la minutul 0.56



Se spune că sângele era încă vizibil în inima și plămânii ei. De asemenea, s-au păstrat și organele interne, fiind una dintre cele mai bine conservate mumii din lume. În prezent, ea este expusă la Muzeul de Arheologie de Înaltă Altitudine, dedicat în întregime expunerii mumiilor, în orașul Salta, Argentina.

Sursă foto: Wikipedia, Flickr: José Fontanelli, captură video

Vezi și: Descoperire excepțională în cripta unei biserici







 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni