• PRO TV
  • (P) Hrană pisici: umedă vs. uscată – Care e cea mai bună hrană?

(P) Hrană pisici: umedă vs. uscată – Care e cea mai bună hrană?

(P) Hrană pisici: umedă vs. uscată – Care e cea mai bună hrană?

Când vine vorba de alegerea hranei pentru pisici, fie ea umedă sau uscată, s-ar putea să te simți copleșit. Informațiile contradictorii și varietatea de opțiuni pot face procesul de alegere a hranei ideale pentru pisica ta destul de dificil.  

În acest articol, vei descoperi tipurile de hrană pisici, elementele de bază ale dietei feline și vei obține informații esențiale despre hrana umedă și cea uscată. Astfel, vei putea lua decizia corectă pentru binele companionului tău blănos.

Nutriție esențială: Ce au nevoie pisicile în dieta lor?

Fiecare pisică are nevoie de un total de 41 de micronutrienți esențiali din hrana lor în fiecare zi - fie că este vorba despre hrană umedă sau hrană uscată. Acești micronutrienți sunt "esențiali" deoarece nu pot fi produși în corp și sunt necesari pentru funcționarea normală și sănătoasă.

Deoarece sunt carnivore, pisicile trebuie să aibă carne în alimentația lor. Nu le poți oferi o dietă vegetariană fără să le cauzezi probleme de malnutriție. Astfel, o parte din nutrienții zilnici esențiali pentru ele trebuie să provină din surse animale, în special din aminoacizii taurină și arginină, din acidul gras arachidonic și din vitamina A preformată.

Ce le place pisicilor în mâncare?

La fel ca oamenii, când vine vorba de mâncare, pisicile adoră să se bucure de gusturi delicioase! Desigur, au mult mai puține papile gustative decât alte animale - numai 475 în comparație cu cele 1,700 ale câinilor - dar au preferințe unice când vine vorba de mâncare. 

Pisicile sunt extrem de sensibile la gustul amar, de 400 de ori mai sensibile decât câinii, dar nu pot simți gustul dulce. Textura și forma hranei sunt, de asemenea, factori importanți pentru pisici.

Simțul mirosului la pisici este deosebit de dezvoltat și reprezintă o parte esențială a apetitului lor. Mirosurile hranei le aduc bucurie, amplifică plăcerea de a mânca și furnizează pisicii tale informații nutriționale de bază.

Avantaje hrană umedă pentru pisici:

  • Crește aportul de lichide, deoarece conține mai multă umiditate.
  • Poate fi încălzită pentru a elibera arome delicioase, ceea ce este util pentru a atrage pisicile mofturoase sau cele bolnave la masă.
  • Pisicile cu probleme dentare sau bucale vor putea să consume mai ușor hrana umedă, datorită texturii mai moi.
  • Porțiunile mai mari de hrană umedă satisfac rapid foamea pisicilor, ceea ce este util dacă pisica ta are tendințe de îngrășare.
  • Cantitatea exactă de hrană umedă este servită în porții individuale la fiecare masă.

Avantaje hrană uscată pentru pisici:

  • Textura crocantă a hranei uscate ajută la menținerea sănătății dentare și încurajează mestecarea.
  • Hrana uscată poate fi depozitată ușor după deschidere datorită duratei de conservare și valabilitate mai lungi.
  • Poți oferi porții mai mici, ceea ce este util pentru pisicile care preferă să mănânce pe parcursul zilei.
  • Hrana uscată poate fi folosită pentru a stimula activitatea și exercițiile pisicii, distribuind bucăți în locuri strategice sau folosindu-le ca recompense pentru pisici.
  • Hrana uscată se păstrează mai bine în timp decât hrana umedă și poate fi mai accesibilă ca preț per porție.
  • Există o varietate mare de crochete sau bonițe cu texturi, forme și dimensiuni diferite, astfel încât poți încerca diferite tipuri pentru a găsi cel mai potrivit pentru pisica ta.

Cum aleg între hrana umedă și hrana uscată pentru pisici?

Când vine vorba de alegerea dintre hrana umedă și hrana uscată pentru pisici, ai multe opțiuni de luat în considerare. Cu excepția cazului în care medicul veterinar îți recomandă în mod specific o dietă anume, alegerea depinde de preferințele tale și ale pisicii tale. Nu există o variantă mai bună sau mai rea, ci doar opțiuni diferite, iar decizia ta trebuie să fie una informată.

Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită:

  1. Observă reacția pisicii tale la diferite texturi și arome de hrană. Pisicile au preferințe individuale, și s-ar putea să descoperi că micuța ta felină are o preferință clară pentru hrana umedă sau uscată.
  2. Când iei în considerare hrana pisicii tale, nu uita să te gândești la aspecte practice, cum ar fi modul în care o vei stoca și dacă o poți achiziționa în cantități mari. Decizia ta poate fi influențată de mai mulți factori esențiali, cum ar fi calitatea ingredientelor, beneficiile nutriționale și, bineînțeles, încrederea și loialitatea față de un anumit brand.
  3. Amintește-ți că a furniza o nutriție completă și echilibrată este cea mai importantă parte a alegerii dietei pisicii tale. 
  4. Optează pentru o hrană pisici de calitate superioară, cu ingrediente de înaltă calitate, care să satisfacă toate nevoile nutriționale ale pisicilor.

Atât hrana umedă, cât și hrana uscată au avantaje și dezavantaje distincte, așa că te sfătuim să alegi ceea ce se potrivește cel mai bine pentru tine și pentru pisica ta. 

Alege tipul de hrană potrivit

Branduri de hrană umedă pisici 

O recomandare de hrană umedă delicioasă pentru pisici o reprezintă rețetele în plicuri de la Felix. Cu ingrediente de înaltă calitate, minerale și vitamine echilibrate, această hrană umedă disponibilă în plicuri pentru pisici sau în pachete mixate îți mențin felina sănătoasă, plină de energie și mereu gata de aventură. 

Iar dacă pisica ta e mai mofturoasă, îi poți oferi hrana umedă Gourmet Purina, care o va fermeca cu aromele rafinate. De la de pate-uri delicate, preparate în conserve pentru pisici de o singură porție, până la cubulețe în sos delicios – ai de unde alege.

Branduri de hrană uscată pentru pisici

O variantă de hrană uscată pentru pisici include produse de la Purina One – o gamă de hrană care îmbină echilibrul nutrițional și savoarea pentru pisici.

Un alt brand Purina de hrană uscată îl reprezintă Friskies Pisici -  rețete create fără adaos de coloranți artificiali, arome sau conservanți, pentru a oferi pisicii tale o hrană sănătoasă de care are nevoie cu adevărat.

Ce alegi pentru pisica ta? Optează pentru cea mai bună hrană pentru ea

Cu toate informațiile esențiale pentru a lua cele mai bune decizii privind hrana pisicii tale, nu uita să fii atent la semnalele pe care felina ta ți le transmite. Indiferent dacă alegi hrana umedă sau cea uscată, fii un observator priceput și descoperă cum îi satisface gusturile și preferințele

Pisica ta îți va dezvălui, în maniera ei unică, preferințele culinare, iar recunoștința ei pentru eforturile tale în alegerea hranei adecvate va fi de neprețuit.

Monitorizarea dietei este esențială pentru a-i asigura o nutriție echilibrată, însă nu uita că dragostea și atenția ta sunt la fel de importante. În definitiv, sănătatea și fericirea ei se află pe primul loc. O pisică iubită și bine hrănită va aduce mereu bucurie în casa ta.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

(P) Îngrijirea pisicilor: Sfaturi veterinare de îngrijire zilnică

(P) Îngrijirea pisicilor: Sfaturi veterinare de îngrijire zilnică

Publicat
Cum au aflat Carmen Tănase și Lux și Opulență că atașamentul pisicilor e una dintre cele mai prețioase nestemate

Cum au aflat Carmen Tănase și Lux și Opulență că atașamentul pisicilor e una dintre cele mai prețioase nestemate

Publicat
Cele mai frumoase rase de pisici din lume

Cele mai frumoase rase de pisici din lume

Publicat

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni