• PRO TV
  • Cum să găsești pisica potrivită pentru tine și cum o adaptezi vieții în noua casă

Cum să găsești pisica potrivită pentru tine și cum o adaptezi vieții în noua casă

Cum să găsești pisica potrivită pentru tine și cum o adaptezi vieții în noua casă

O pisică este animalul de companie perfect, atât pentru persoanele singure, cât și pentru familiile mari. Deseori, dorința de a avea o felină în casă este temperată de teama de a face o alegere greșită. Descoperă în cele ce urmează câteva lucruri de care să ții cont pentru a putea găsi pisica potrivită stilului tău de viață!

Acceptarea unui animal de companie în interiorul familiei este o decizie importantă, pe care adulții trebuie să o ia cu înțelepciune și responsabilitate. Fiindcă cei mici nu au mecanismele necesare pentru a înțelege că adoptarea unei pisici nu e o simplă achiziție, părinții sunt cei care trebuie să urmeze un proces riguros de selecție. Iată ce trebuie să stabilești încă de la început! 

Sfatul 1: Înțelege pe deplin animalul de companie

Pisicile sunt de mai multe rase, fiecare cu personalitatea, temperamentul și nevoile sale specifice de îngrijire. În ceea ce privește alimentația, credem că nu greșim dacă spunem că toate felinele adoră hrana de pisici de calitate, umedă sau uscată. 

Dar, până la alegerea hranei, oprește-te cu rigurozitate asupra rasei de pisici, care indică, de cele mai multe ori, temperamentul animalului și personalitatea unică. Una dintre pisicile care se pot adapta cel mai ușor unei vieți la bloc este pisica europeană (European shorthair), o felină caldă, iubitoare, blândă și jucăușă, foarte prietenoasă cu copiii.

Printre cele mai apreciate rase de pisici din lume sunt Siameza, Bengaleza, Persana, Exotic Shorthair, Ragdoll și Scottish Fold.

Sfatul 2: Ce trebuie să știi despre pisici

De cele mai multe ori pisicile se vor adapta stilului de viață impus de tine, dar nu este obligatoriu. Dacă ai un stil de viață sedentar și nu-ți plac ieșirile din casă, alege o rasă de pisici care se pliază pe acest tip de comportament. Totuși, trebuie să reții că o pisică nu va agrea să-și petreacă toată ziua pe canapea, urmărind show-ul tău preferat de la TV, ci va avea nevoie de ieșiri în aer liber, timp de joacă și îngrijire optimă. Hrana pisici este o soluție, însă acest răsfăț nu e suficient.

Mai mult, e important de știut că sunt pisici care adoră persoanele singure și pisici care se simt mai bine în cadrul unor familii numeroase, cu mulți copii. De exemplul pisicile din rasa Albastru de Rusia agreează familiile cu mulți membri, fiind foarte răbdătoare cu copiii care le trag de urechi sau care le mângâie insistent blana. 

Nu în ultimul rând, ar fi bine să te gândești bine dacă vrei o femelă sau un mascul, o pisică tânără sau una adultă, deoarece fiecare dintre ele are nevoi specifice de îngrijire. Motanii necastrați obișnuiesc să-și marcheze teritoriul cu urină, în timp ce femelele nesterilizate pot fi gălăgioase și dificil de ținut în interior în sezonul de împerechere.

Sfatul 3: De unde adopți o pisică

Este una dintre marile dileme ale viitorilor posesori de pisici, însă alegerea este destul de simplă. În general e bine să-ți îndrepți atenția către animalele care au cea mai mare nevoie de iubire: pisicile abandonate. La adăposturile publice sau private poți găsi viitorul membru al familiei tale, iar avantajul este că patrupedul este deja sterilizat, deparazitat și înregistrat într-o bază de date.

Totuși, ai și opțiunea achiziționării unei pisici de rasă, de la un crescător autorizat care îți va putea pune la dispoziție tot arborele genealogic al animalului, vaccinurile realizate și rutina de îngrijire recomandată. Alegerea îți aparține, de aceea informează-te corect!

Sfatul 4: Testează compatibilitatea cu patrupedul

Înainte de a aduce acasă o pisică, e ideal să petreci puțin timp în compania ei, în mediul din care provine. Știm, asta ar însemna să investești timp, cea mai prețioasă resursă a omului. Dar cine a spus că introducerea unui animal de companie în familie e un lucru ușor? 

Nu te descuraja și vizitează pisica la centrul de îngrijire sau la crescătorul ei, las-o să se familiarizeze cu tine și cei dragi! Poți participa la hrănirea ei și să-i oferi mici recompense, din palmă, pentru o apropiere de calitate.

În acele momente de apropiere „de la distanță” îți vei putea da seama dacă între voi există o chimie sau o stare de incompatibilitate vădită. 

Sfatul 5: Introducerea pisicii în viața de familie

Dacă totul a decurs perfect în perioada de tatonare, e momentul să prezinți pisica noii sale familii. Ar fi bine ca fiecare membru al familiei să se apropie treptat de noul ocupant al casei și să nu-l streseze încă din prima zi. Dați-i timp să vă accepte pe toți și nu uita: pisica va avea mereu un favorit, iar acela s-ar putea să nu fii tu. 

Asigură-te că felina are spațiul ei personal, propriul castron, litieră și jucării. La început s-ar putea să facă ceva năzbâtii, dar, hei… animalele de companie sunt ca niște copii!

Stabilește alimentația corespunzătoare nevoilor și stadiului ei de dezvoltare, precum și un program cât mai precis de hrănire. Ai grijă ca și ceilalți membri ai familiei să-l respecte! De fapt, aici s-ar putea să se facă diferența: cine va fi mai atent la nevoile pisicii are cele mai mari șanse să devină favoritul ei. Vrei să fii tu acela? 

Cum acomodezi o pisică în casă

Fiecare are propriile reguli acasă, de aceea e dificil să pretindem că acestea sunt cele mai bune sfaturi pe care le poți obține în această direcție. Totuși, credem că pisica de casă trebuie să aibă un spațiu al ei, clar delimitat, și să înțeleagă nevoia existenței unor reguli. Care sunt acestea? Depinde de tine cât de lungă va fi lista. Iată câteva idei!

Sfatul 1: Pregătește casa pentru noul membru

Pisica ta trebuie să trăiască într-un spațiu sigur, în care să se simtă în largul ei. Amintește-ți, pisica e asemeni unui copil, de aceea îngrijirea ei seamănă cu cea din primii ani de viață ai unui pui de om. Fiindcă e jucăușă din fire, pisica va adora jucăriile, așa că asigură-te că nu lipsesc din casă!

Sfatul 2: Cum socializezi cu pisica

S-ar putea ca noul locatar să fie nevoit să împartă spațiul de locuit cu alte animale din gospodărie: un câine, niște pești decorativi sau, poate, un porcușor de guineea. Da, ai ceva muncă suplimentară.

Prima interacțiune dintre pisică și câinele casei se face sub atentă supraveghere, pentru ca ambele animale să se simtă în siguranță și încrezătoare că niciunul nu reprezintă vreo amenințare pentru celălalt. Asigură-te că Azorel e în lesă la prima întâlnire, iar pisica ta la adăpostul unei cuști sau al unui coș de nuiele! Urmărește îndeaproape ce se întâmplă și repetă scenariul până când încordarea dispare. 

Socializarea cu membrii umani ai familiei este la fel de importantă. De aceea este esențial să setezi niște reguli de interacțiune cu pisica, iar principalii vizați sunt copiii. Este indicat ca ei să înțeleagă că un animal de companie reprezintă o responsabiltate, nu o jucărie. 

În funcție de disponibilitate, fiecare membru al familiei poate fi implicat în creșterea ei: cineva ar putea petrece mai mult timp la joacă, cineva să fie responsabil cu ieșirile afară (dacă e cazul), în timp ce altcineva o va duce la veterinar.  

Sfatul 3: Ia măsuri de securitate și sănătate

Fiecare rasă de pisici are propriile sensibilități și predispoziții la a dezvolta anumite afecțiuni. Dacă ai optat pentru o pisică Persană, vei fi aflat deja că această rasă este predispusă la a dezvolta sindromul căilor respiratorii brahiocefalice, o afecțiune care se manifestă prin respirație îngreunată din cauza unor anomalii ale căilor respiratorii.

De aceea, trebuie să stabilești cu veterinarul un control periodic și să te consulți cu acesta în legătură cu un calendar de vaccinare și medicație preventivă. 

Tot la veterinar vei putea obține informații importante și relevante despre microciparea animalului tău. În cazul pisicilor, dar nu numai, microciparea este o măsură eficientă de evitare a pierderii animalului. Totodată, cipul, care se introduce sub pielea pisicii cu o seringă, conține informații esențiale despre starea medicală a acesteia.  

Sfatul 4: Adoptă o rutină de îngrijire

Când vine vorba de creșterea animalelor, rutina este bună. Ea include program de servire a mesei, timp de joacă și dezmierdat, ieșiri în aer liber și interacțiuni cu alte animale. În felul acesta, legătura dintre voi se va consolida, în beneficiul amândurora.

Hrana umedă pentru pisici este la fel de importantă ca cea uscată și e de preferat să optezi pentru mâncare de calitate superioară dedicată pisicilor. Animalul tău de companie trebuie să știe că are propriul spațiu de luat masa și propriul program de hrănire.  

Concluzii

Înainte de a aduce acasă o pisică, consultă cât mai multe surse de informații avizate. O pisică vă poate aduce multe bucurii, ție și familiei tale, însă nu trebuie să o priviți ca pe o jucărie. Ai răbdare și fii consecvent în procesul de acomodare a noului venit și vei putea culege roadele muncii tale! Te invităm să îți alegi pisica în mod informat folosind selectorul de rase de pisici.

Articol susținut de Purina.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni