• PRO TV
  • (P) Cum recunoști o pisică în călduri: semne, comportament, mieunat

(P) Cum recunoști o pisică în călduri: semne, comportament, mieunat

(P) Cum recunoști o pisică în călduri: semne, comportament, mieunat

Descoperă cum poți ajuta și îngriji o pisică în călduri să se simtă mai bine. Sfaturi de la experți pentru o relație fericită cu prietena ta pufoasă!


Au pisicile menstruație?

Dintr-un punct de vedere, da, pisicile au menstruație. La feline se numește „ciclul estral”, dar mulți oameni se referă la această perioadă a pisicilor ca fiind „în călduri”. 

Numai pisicile femele neoperate trec prin aceste cicluri, dar, în loc să elimine mucoasa uterului vechi, așa cum se întâmplă în cazul femeilor, pisicile o reabsorb, astfel încât sângerarea este un efect secundar foarte rar.

Când intră o pisică în călduri?

În ce privește vârstă la care o pisica întră în călduri, putem spune că o pisicuță neoperată va experimenta primul ciclu de călduri în jurul vârstei de șase luni, dar acest lucru poate să apară mai devreme sau mai târziu în funcție de pisică.

Deoarece felinele experimentează primul ciclu de călduri atât de devreme în viață, este important să le sterilizezi cât mai curând posibil, înainte să ajungă la maturitatea sexuală pentru a evita sarcinile nedorite.

Cât de des intră și pentru cât timp rămâne pisica în călduri?

Pisicile sunt „poliestrice”, ceea ce înseamnă că o pisică este în călduri de mai multe ori pe an în timpul anilor lor fertili. Pot intra în călduri la fiecare două-trei săptămâni, motiv pentru care atât de mulți oameni au concepția greșită că, la fel ca femeile, pisicile sunt întotdeauna fertile.

În mod interesant, frecvența căldurilor la pisici este în mare parte dictată de factori geografici și de mediu, cum ar fi temperatura și numărul de ore de lumină zilnică.

Pisicile care trăiesc în regiuni mai calde sau care petrec majoritatea timpului în interior pot experimenta cicluri de călduri pe tot parcursul anului, în timp ce sezonul de reproducere pentru felinele din emisfera nordică este de obicei de la începutul iernii până la sfârșitul toamnei.

Cât timp durează căldurile la pisici?

Pentru a înțelege cât timp stă o pisica în călduri trebuie să știm că ciclurile de căldură tind să dureze câteva zile la pisici - în medie, șase zile – dar pot dura până la două săptămâni. Dacă pisica ta nu se împerechează în acest timp, va ieși din călduri pentru o perioadă scurtă de timp și apoi va reveni. 

Aceste cicluri vor continua să se repete până când pisica rămâne gravidă sau este sterilizată. Atunci când pisica ta se va împerechează, va ieși din perioada de estru într-o zi sau două.

Semnele comportamentale ale unui pisici în călduri

Atunci când pisica ta este în călduri, aceasta va prezenta anumite semne comportamentale specifice, nu neapărat simptome fizice. Iată la ce trebuie să fii atent:

  • În această perioadă pisica va fi mai afectuoasă și va dori mai multă atenție din partea ta. Probabil se va freca de tine precum și de obiectele din jurul casei.
  • Unele pisici pot urina mai mult sau chiar pot marca obiecte. Acest lucru se datorează faptului că urina lor conține feromoni și hormoni care atrag masculii, oferind astfel semnale motanilor că sunt pregătite să se împerecheze.
  • Dacă există motani în zonă, așteaptă-te să apară în grădina ta sau în afara casei tale; este posibil să-și marcheze teritoriul în acel loc.
  • Este puțin probabil, dar s-ar putea să observi o cantitate mică de sânge. Dacă observi o cantitate mare de sânge, acest lucru este motiv de îngrijorare și ar trebui să contactezi imediat medicul veterinar.

Când poate avea loc sarcina în timpul ciclului de călduri la pisici?

Pisicile trebuie să se împerecheze pentru a putea elibera ouăle din ovarele lor. Pot fi necesare trei sau patru sesiuni de împerechere într-un interval de 24 de ore pentru a ovula. În timpul acestui interval, pot să se împerecheze cu mai mulți motani și este posibil că o singură pisicuță să aibă mai mulți tați.

Ar trebui să permit pisicii mele să treacă printr-un ciclu de călduri înainte de sterilizare?

Nu, acest lucru nu are niciun beneficiu dovedit pentru pisica ta. Există o superstiție conform căreia pisicile femele care au pui înainte de sterilizare sunt mai prietenoase, dar pur și simplu acest fapt nu este adevărat. 

Faptul de a nu steriliza pisica o pune într-un risc mai mare de a dezvolta cancer cervical, mamar sau ovarian și contribuie, de asemenea, la supraînmulțirea pisicilor. 

De reținut: 

Ciclul de călduri la pisici este un aspect fascinant al vieții acestor animale de companie. Chiar dacă poate părea asemănător cu menstruația la femei, are caracteristici distincte. 

Pisicile experimentează cicluri de călduri multiple pe parcursul anului, cu durate variabile. Este esențial să înțelegi semnele comportamentale ale unei pisici în călduri pentru a-i oferi îngrijirea potrivită. 

De asemenea, este foarte important să iei în considerare sterilizarea pisicii ca măsură preventivă pentru a evita riscurile legate de sănătate și supraînmulțirea pisicilor. 

Cu informațiile potrivite și cu o abordare responsabilă, te poți asigura că pisica ta rămâne fericită și sănătoasă pe tot parcursul vieții sale. În continuare, te invităm să afli mai multe informații și despre gestația la pisici din ghidurile Purina.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni