
Cei mai mulți oameni care nu dețin un animal de companie refuză compania unui patruped fiindcă sunt dominați de concepții greșite. Când vine vorba de adevăruri și mituri, pisicile sunt, poate, cele mai nedreptățite animale care se bucură de tovărășia omului.
Înainte de a lua decizia creșterii unui animal de companie este imperios necesar să faci o diferențiere clară între adevărurile și miturile răspândite în diverse medii. Informarea superficială și stigmatizarea se pot răsfrânge asupra sănătății și bunăstării pisicilor. Dacă un animal de companie nu-ți influențează în niciun fel viața, la ce bun să ai unul pe lângă casă?
Mit: Pisicile pot fi vegetariene. Dacă omul alege, într-un moment al vieții sale, să adopte o dietă exclusiv vegetariană, acest lucru nu poate fi valabil și în cazul pisicilor. Felinele au nevoi nutriționale specifice, fiind considerate ființe exclusiv carnivore.
Adevăr: Pisicile sunt obligatoriu carnivore. Carnea este o sursă importantă de proteine si asigură cei trei nutrienți importanți pentru creșterea și dezvoltarea felinelor: vitamina A (importantă pentru blană și îmbunătățirea vederii), taurină (pentru inimă și vedere) și acid arahidonic (pentru sănătatea pielii și a blănii).
Proteinele din alimentația pisicilor (carne, pește) sunt elemente-cheie pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Aminoacizii din compoziție participă la formarea și menținerea sănătății mușchilor, oaselor și blănii. Când cauți hrană pisici, asigură-te că aceasta are în compoziție nutrienții esențiali, proteine, grăsimi (acizi grași esențiali), dar și calciu, magneziu, fosfor, zinc, potasiu și fier!
Mit: Pisicile se curăță singure, așa că nu au nevoie de baie. Da și nu, dar mai mult nu. Adică e doar un mit că pisicile nu au nevoie de baie. Ceea ce este 100% adevărat este că felinelor nu le place să se îmbăieze, așa că te sfătuim să găsești un motiv întemeiat pentru a o cufunda în cada plină cu apă și spumă!
Adevăr: Unele pisici pot necesita băi ocazionale, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate. În cele mai frecvente cazuri, pisicile au nevoie de baie atunci când suferă de o afecțiune a pielii. În acest caz, e recomandat să folosești un produs de îmbăiere cu proprietăți medicale. În alte situații, cum este infestarea cu purici, pisica necesită îmbăiere pentru a scăpa de reziduriile (sânge închegat) cauzate de mușcături. Bineînțeles, va trebui să aplici și un tratament pentru purici.
Categoric. Felinele nu sunt lipsite de riscul dezvoltării afecțiunilor dentare. Neglijate, acestea pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi boala parodontală (slăbirea dinților din cauza infecției), abcesul dentar și halitoza (respirația urât mirositoare).
Îngrijirea danturii pisicii se poate face prin curățarea dinților cu un tifon delicat, o perie sau cu degetele, pe care ai aplicat în prealabil gel dentar destinat acestor animale. Dacă pisica nu agreează această rutină sau nu ai timpul necesar îngrijirii dentare, vizita periodică la veterinar este necesară pentru curățarea dinților, sub anestezie, cu echipamente profesionale.
Mit: Pisicile preferă să fie solitare. Prin definiție, felinele sunt creaturi singuratice, dar e demonstrat științific că se simt mult mai bine în compania oamenilor și a altor animale.
Adevăr: Multe pisici se bucură de companie. Pisicile pot dezvolta legături foarte puternice cu oamenii, de care se pot atașa sentimental pe viață. De aceea, orice despărțire bruscă de stăpânii lor poate genera anxietate și stări pe care oamenii le asimilează cu depresia. Mai mult, pisicile pot dezvolta prietenii aparent imposibile cu alte patrupede din gospodărie, cum sunt câinii.
Comportamentul pisicii este influențat de mediul în care crește, de căldura pe care le-o oferă cei din jur, de hrana și atenția care îi este acordată. Află mai multe despre comportamentul pisicii tale pentru a înțelege pe deplin prin ce transformări trece!
Mit: Pisicile nu au nevoie de joacă pentru că sunt independente. Total greșit. Încearcă să privești pisicile ca pe niște copii și vei înțelege cât de importantă este joaca în viața lor!
Adevăr: Pisicile necesită stimulare fizică și mentală regulată. O pisică nu trebuie să fie un simplu element de decor în casă. De fapt, dacă își petrece mare parte din timp pe canapea, asemeni omului, animalul tău de companie riscă să dezvolte afecțiuni precum diabetul, obezitatea și artrita. De aceea, pisicile trebuie să rămână active, prin mișcare continuă și joc.
Joaca în familie și activitățile în aer liber ajută felinele să-și mențină sănătatea mintală, în timp ce le încurajează să-și exprime liber sentimentele și comportamentul natural. Complicat, nu? Așa e și cu creșterea copiilor.
Mit: Pisicile au nouă vieți și nu au nevoie de vizite regulate la veterinar. Este unul dintre cele mai populare mituri despre pisici, iar originea sa poate fi explicată prin capacitatea acestor animale de a ieși cu bine din situații-limită. Cu toate acestea, îți garantăm că pisicile au o singură viață și tebuie îngrijită ca atare.
Adevăr: Consultațiile regulate la veterinar sunt cruciale pentru sănătatea pe termen lung a unei pisici. Ca orice ființă, felinele pot dezvolta anumite afecțiuni specifice, cauzate de expunerea la agenți nocivi, stilul de viață și mediul în care se dezvoltă. Factorul genetic are o influență covârșitoare în starea de sănătate a animalului și este cunoscut faptul că anumite rase de pisici pot dezvolta anumite boli, în timp ce altele nu prezintă riscuri similare.
Vizitele periodice la medicul veterinar sunt indicate, mai ales când pisica ta se confruntă cu simptome pe care le poți observa ușor: scăderea apetitului, diareea, constipația, vărsăturile, căderea părului sau luarea în greutate.
Vaccinurile au rolul de a preveni îmbolnăvirile comune la pisici și sunt indicate încă din primele săptămâni/luni de viață. Acestea stimulează sistemul imunitar să răspundă prompt în caz de infecții virale, pentru prevenirea instalării bolii sau dezvoltarea unor afecțiuni mai ușoare. Imunizarea este o componentă a medicinei preventive și este recomandată de veterinari pentru evitarea unor afecțiuni precum giardia, parvoviroza pisicilor, rabia sau peritonita infecțioasă felină. Suplimentar, poți opta pentru o schemă extinsă de vaccinare, care include molecule care targhetează și alte afecțiuni specifice, cum este leucemia felină, provocată de infecția cu virusul leucemiei feline.
Mit: Laptele este bun pentru pisici. În ciuda concepției generale, la care au contribuit și filmele de desene animate, pisicile nu mai au nevoie de niciun fel de lapte (mai ales cel de vacă) atunci când ajung la maturitate.
Adevăr: Majoritatea pisicilor adulte sunt intolerante la lactoză.
Mit: Pisicile torc doar când sunt fericite. Ai sesizat asta atunci când ai mângâiat o pisică și, cel mai probabil, ai tras concluzia pripită. De fapt, prietenii blănoși pot toarce și când sunt speriați, când suferă sau se simt rău, și fac asta pentru a-și oferi alinare.
Adevăr: În realitate, felinele torc din mai multe motive.
Mit: Pisicile aterizează mereu în picioare. Cine n-ar vrea să creadă asta? Dar, din păcate pentru feline, nu este așa. De cele mai multe ori se întâmplă, totuși, ca pisicile să aterizeze în picioare atunci când cad de la înălțime, iar explicația este dată de reflexul de îndreptare cu care au fost dotate.
Adevăr: Numărul pisicilor care suferă fracturi de membre din cauza căzăturilor de la înălțime spulberă, practic, mitul. Acesta este și motivul pentru care, mai mult ca sigur, nu lași fereastra sau ușa balconului deschisă când ai pisică în casă.
În orice situație, mai ales în cazul alegerii unui animal de companie, este necesar să te documentezi temeinic în prealabil. Stabilește ce este adevăr și ce este mit în ceea ce privește îngrijirea pisicilor și vei avea alături un companion sănătos și fidel! Dacă nu reușești să identifici răspunsuile corecte și de încredere la întrebările tale, apelează la un specialist! Până atunci, consultă aceste sfaturi despre sănătatea și nutriția pisicilor!
Articol susținut de Purina.
Gallery