
Sănătatea pisicilor este strâns legată de nutriția pe care o au felinele. Să găsești hrana ideală pentru animalul tău de companie nu mai este atât de greu, datorită informațiilor de calitate disponibile în mediul online. Află în cele ce urmează cum adaptezi hrana la nevoile nutriționale ale pisicii tale, pentru a o mențină sănătoasă și fericită!
La fel ca omul, pisica are nevoie de o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, vitamine, proteine și minerale care să o țină departe de boli. Când crezi că ești depășit de situație, află mai multe despre pisica ta și rasa din care provine și ai parcurs jumătate din călătorie!
Când vine vorba de hrană pisici, opțiunile pot părea copleșitoare. În realitate, trebuie să stabilești care sunt grupele importante de alimente care contribuie la întărirea sistemului imunitar, la dezvoltarea oaselor și musculaturii, la funcționarea normală a organelor și la menținerea sănătății blănii. Odată ce ai înțeles nevoile nutriționale ale animalului tău de companie, misiunea este mai ușoară.
Trebuie să reții ceva, încă din start. Varietatea de mâncăruri pentru pisici impune trasarea unei linii clare între hrana premium și hrana de buget. În comerț există hrană adecvată care conține toate ingredientele necesare sănătății pisicii tale, care asigură o nutriție completă și echilibrată, bazată pe nevoi specifice. Hrana de cea mai bună calitate conține carne (pui, vită, pește sau miel), combinată cu ingrediente de origine vegetală, aminoacizi și vitamine. Cel mai indicat mod de a alege mâncarea potrivită pisicii tale este să consulți lista de ingrediente de pe etichetă.
Foarte important de reținut este faptul că nevoile nutriționale ale unei pisici junior sunt diferite de cele ale unei pisici adulte sau ale uneia din categoria senior. Află tot ce trebuie să știi despre hrana pisicii adulte!
Oprește-te o secundă și reține ce spunem acum: orice ți-ar spune cei din jurul tău, pisica este un animal carnivor. De aceea, va adora carnea. De fapt, proteinele de origine animală sunt baza dezvoltării armonioase a unei pisici, indiferent de vârsta la care se află. Acești compuși organici sunt implicați în menținerea masei musculare, în funcționarea normală a organelor și în stimularea sistemului imunitar.
Grăsimile și carbohidrații din hrana de pisici sunt surse importante de energie, de aceea nu trebuie să lipsească din dietă. Vitaminele și mineralele susțin o gamă largă de procese importante la nivelul organismului. Ele contribuie la consolidarea sistemului osos, susțin vindecarea rănilor și imunitatea organismului. Mai pe scurt, fac ceea ce fac și la nivelul organismului uman.
Pentru o dietă echilibrată, pisica ta trebuie să primească o hrană care să conțină toate aceste ingrediente pe durata unei zile. Stabilirea unei diete corespunzătoare și complete va avea efecte benefice în ceea ce privește sănătatea felinei.
Răspunsul e scurt și simplu: și mâncare umedă, și mâncare uscată. Însă, e bine de reținut că pisicile au preferințe culinare care sunt dictate de rasă, de vârstă și de nevoi nutriționale. Mâncarea umedă, comercializată la conservă sau la pliculeț, asigură o masă proaspătă, pe placul multor pisici. Condiția esențială este ca pliculețul să aibă un conținut ridicat de carne și un nivel redus de ingrediente vegetale și aditivi alimentari.
Hrana uscată poate fi preferată de alte pisici, însă toate felinele adoră să ronțăie niște crănțănele, fără să știe că le și ajută la păstrarea sănătății dinților și gingiilor. Da, cam pe dos în comparație cu oamenii. Fiindcă pisicile mănâncă puțin și des, un bol cu hrană uscată va fi mereu pomul lăudat, la care se vor întoarce de multe ori pe parcursul unei zile.
O dietă care include atât hrană umedă, cât și hrană uscată, este ideală pentru majoritatea felinelor de casă.
Una dintre cele mai mari tentații ale posesorilor de pisici este să le hrănească cu preparate culinare rămase de la masa lor. Or fi pisicile pofticioase și mofturoare, dar mâncarea oamenilor este pentru oameni, nu pentru animalele lor de companie. Explicațiile sunt multiple, dar o să le luăm pe rând. De cele mai multe ori, hrana umană este hipercalorică dar insuficient bogată în nutrienții necesari dezvoltării sănătoase a pisicilor. Dacă îți plac cartofii prăjiți cu sos de tomate, foarte bine, dar ține-i departe de pisica ta!
Resturile alimentare de la masa ta pot afecta echilibrul nutrițional al pisicii tale și crește nivelul de grăsimi saturate și grăsimi trans, cu impact semnificativ asupra stării de bine și sănătății acesteia.
De asemenea, e bine să știi că anumite ingrediente și condimente precum ceapa, strugurii, sarea, zahărul, usturoiul, ciocolata, stafidele, nucile, aluatul de pâine și multe altele fac rău pisicii și ar trebui evitate din orice dietă.
Gustările între mese sunt plăcerile vinovate ale oamenilor și, de cele mai multe ori, ne aduc plăceri mai mari decât mesele principale. Da, noi oamenii avem obiceiul de a sări peste unele mese principale, de aceea ne place să compesăm lipsa de nutrienți cu tot felul de crănțănele care ne desfată papilele gustative. Ia ghici! Și pisicile adoră gustările și recompensele și te sfătuim să alegi alimente sănătoase drept răsfăț.
Ține cont de faptul că recompensele și gustările trebuie acordate cu moderație, pentru a evita supraalimentarea pisicii. În general, e indicat ca aportul caloric provenit din recompense să nu depășească 10-15% din necesarul nutrițional zilnic.
Gustările sunt un tip de hrană uscată care combină o varietate de gusturi și arome de carne de pește, pasăre sau vită, brânzeturi și minerale esențiale. Gama de recompese Felix este special adaptată nevoilor pisicii tale, care îți va mulțumi cum niciun alt animal nu o face.
Încă un sfat și am plecat: atunci când decizi să acorzi recompense pisicii tale, e important să reduci cantitatea de mâncare servită la mesele principale.
Adevărurile și miturile despre îngrijirea pisicilor sunt primele lucruri la care trebuie să pleci urechea atunci când ești la prima pisică. Unul dintre cele mai comune mituri legate de nutriția pisicilor este că acestea pot fi exclusiv vegetariene. Ei bine, nu. Felinele domestice au în genele lor instictul de prădător și, chiar dacă nu te mănâncă în timp ce dormi, măcar își imaginează cum ai arăta în bolul lor cu mâncare. Dieta lor trebuie să fie bogată în carne de calitate, fiindcă au nevoie de proteine de origine animală pentru o sănătate de fier.
Este bun laptele pentru pisici? Mai bine folosești apă pentru a satisface nevoia sa de hidratare. Este indubitabil că pisicile nu mai au nevoie de lapte, mai ales provenit de la alt animal, după ce sunt înțărcate. Pe măsură ce cresc, felinele de casă dezvoltă o intoleranță tot mai ridicată la lactoză, prin urmare elimină acest ingredient din dieta sa!
Nutriția corectă a pisicilor este esențială unei vieți echilibrate și pentru dezvoltarea armonioasă a animalului tău de companie. De aceea, încearcă să-l tratezi ca pe egalul tău în toate aspectele vieții sale! Hrana de calitate este de preferat celei la preț redus, căreia îi lipsesc nutrienții necesari dezvoltării sistemului imunitar. Dacă ai îndoieli sau întrebări fără răspuns, nu ezita să consulți un medic veterinar pentru sfaturi corecte și complete despre alimentația sănătoasă a pisicii tale!
Articol susținut de Purina.