• PRO TV
  • (P) Vârsta pisicilor în ani umani: câți ani are pisica ta?

(P) Vârsta pisicilor în ani umani: câți ani are pisica ta?

(P) Vârsta pisicilor în ani umani: câți ani are pisica ta?

Conform legendei populare, un an uman este echivalentul a șapte „ani pisicești”, dar, în realitate, o pisică de un an este mult mai matură decât un copil de șapte ani. Află totul despre durata de viață a pisicii tale și despre vârsta pisicilor în ani umani din acest articol.

Ce sunt anii pisicești?

Anii pisicești sunt echivalenți cu mulți ani umani. Putem calcula cu ușurință vârsta pisicii sau anii pisicești în ani umani prin intermediul unor calcule matematice simple. Consultă tabelul cu vârsta pisicilor de mai jos și află câți ani are pisica ta echivalenți în ani omenești. Identifică etapa de viață și starea de maturitate a pisicii tale în funcție de vârstă.

Câți ani are pisica mea în ani umani?

Primii doi ani din viața unei pisici sunt aproximativ egali cu primii 25 de ani ai unui om. După aceea, adăugă 4 „ani pisicești” pentru fiecare an uman, de exemplu, dacă pisica ta are 6 ani, vârsta pisicii în ani omenești va fi de aproximativ 41 de ani. Chiar dacă nu există o metodă științifică precisă pentru a calcula echivalența dintre vârsta umană și cea a pisicii, aceasta reprezintă totuși un indiciu util pentru a ne ghida.

Câți ani de pisică sunt într-un an uman?

Primul an de viață al pisicii tale este considerat echivalentul a 15tabe ani umani. Al doilea an adaugă încă nouă ani umani, astfel încât vârsta de 2 ani a pisicii reprezintă aproximativ 24 de ani umani. După aceasta, fiecare an uman suplimentar reprezintă 4 ani pisicești, adică la vârsta de 3 ani vor fi 28 de ani umani.

Tabel vârstă pisici

​Compararea anilor umani cu anii pisicii este simplă! Deși și alți factori, cum ar fi rasa, pot influența vârsta pisicii tale în ani umani, în general, o pisică de 5 ani ar avea 36 de ani în ani umani, iar o pisică de 15 ani ar avea 76 de ani în ani umani.
Transformă vârsta pisicilor în ani omenești cu ajutorul tabelului de mai jos și află astfel vârsta pisicii tale.

Care este speranța medie de viață a pisicii?

Răspunsul adevărat este că depinde, dar pisicile de interior trăiesc de obicei mai mult decât cele de exterior. Durata medie de viață a pisicilor de interior este de 16 până la 18 ani, iar unele chiar ating (sau depășesc) venerabila vârstă de 20 de ani. Majoritatea pisicilor de exterior ating vârsta de 13-14 ani.

Speranța de viață la pisici variază, de asemenea, în funcție de rasă, deoarece unele rase de pisici vor trăi în mod natural mai mult decât altele. De exemplu, se spune că rasele Siameză și Manx trăiesc cel mai mult timp, așa că vârsta pisicilor din aceste rase ar putea ajunge la o vârstă fragedă în ani umani!

Cât trăiește o pisică?

Știai că, cea mai bătrână pisică din lume a trăit până la 34 de ani? Asta înseamnă 153 de ani în ani omenești! Află și mai multe curiozități despre pisici.
Speranța de viață a pisicilor a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimele decenii. Cu fiecare zi petrecută alături de ele, ne bucurăm tot mai mult de timpul minunat petrecut împreună cu pisicile noastre, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure.

Cum îmbătrânesc pisicile în ani umani?

Pisicile îmbătrânesc foarte repede în primii doi ani de viață, după care procesul încetinește și devine mai treptat. Modul în care se determină vârsta unei pisici se bazează pe schimbările fizice și comportamentale ale acesteia. Aceste etape sunt apoi comparate cu cele ale ciclului de viață uman.

De ce este important să cunoaștem vârsta unei pisici în ani umani?

Este important să cunoști stadiul de viață în care se află, astfel încât să te poți pregăti pentru orice probleme de sănătate legate de vârstă care ar putea apărea. Faptul că știi când pisica ta a trecut la maturitate, a devenit, cu alte cuvinte, pisică senior, te va ajuta să îi oferi cea mai bună îngrijire posibilă.

Cum îmi pot da seama de vârsta pisicii mele?

Pentru a afla vârsta pisicii tale, cel mai bine este să o duci la un veterinar. Dar poți totuși să cauți semne revelatoare ale vârstei și sănătății unei pisici. Tu (sau medicul veterinar) puteți căuta aceste semne examinând dinții, blana, ochii, mușchii și oasele. Vezi mai jos detalii despre fiecare.

Dinții

Dinții nu pot indica data exactă a petrecerii aniversare a prietenului tău felin, dar sunt totuși un bun indicator al vârstei unei pisici. Etapele importante sunt:

  • Primii dinți ai unui pui de pisică apar între două și patru săptămâni.
  • Dinții lor permanenți și albi apar în jurul a patru luni. Petele galbene (cunoscute și sub numele de tartru) de pe câțiva dinți pot însemna că pisica ta ar putea avea între un an și doi ani.
  • Dacă petele apar pe toți dinții, este probabil ca pisica să aibă cel puțin trei până la cinci ani. Lipsa dinților este, de obicei, un semn că pisica ta este o pisică senioară, cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani. Dar ține cont de faptul că unele pisici pot avea pur și simplu dinți mai slabi decât altele, indiferent de vârsta lor.

Ochii

Dacă nu ești sigur de starea dinților pisicii tale, ochii săi pot dezvălui informații prețioase despre vârsta sa. Diferența între un iris neted și unul cu aspect crăpat poate revela cu ușurință vârstei pisicii tale. După vârsta de 12 ani, ochii pisicii încep adesea să-și dezvăluie semnele de maturitate. Iar dacă observi lăcrimare și secreții oculare, probabil că ai de-a face cu o pisică bătrână sau cu o pisică senior.

Mușchii și oasele

Vârsta pisicii poate fi bine ascunsă în spatele aparențelor, așa că fii atent la semnele care dezvăluie adevărata vârstă a pisicii tale. Similar oamenilor, un nivel crescut de activitate îi poate da pisicii tale un tonus muscular uimitor. Distracția, săriturile și alergatul sunt semnele unei pisici tinere și pline de viață.

Așadar, dacă observi că pisica ta tinde să piardă din masa musculară sau că nu îi place să se miște prea mult, acesta ar putea fi un semn de îmbătrânire. Pisicile mai bătrâne pot fi mai osoase, pot avea piele în plus care atârnă sau omoplați proeminenți.

Blana unei pisici se schimbă odată cu vârsta. Blana fină și moale este de obicei caracteristică doar pisicilor tinere. Pisicile mai în vârstă tind să aibă o blană mai groasă, mai aspră, cu pete de păr gri.

Verificând anii pisicii tale vei putea înțelege nevoile ei în funcție de vârstă, cum ar fi consumul de hrană pisici în funcție de etapa vieții, potențialele boli ale pisicii și nivelurile de activitate.

Acum că ai aflat totul despre durata de viață a pisicilor și cum se convertește vârsta pisicilor în ani umani, te invităm să citești ghidul experților Purina privind îngrijirea și hrănirea pisicii în vârstă pentru mai multe sfaturi.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni