• PRO TV
  • Cum înțelegi un tânăr din Generația Z dacă faci parte din „generația cu cheia la gât”. Ce este limbajul tandreței

Cum înțelegi un tânăr din Generația Z dacă faci parte din „generația cu cheia la gât”. Ce este limbajul tandreței

Cum înțelegi un tânăr din Generația Z dacă faci parte din „generația cu cheia la gât”. Ce este limbajul tandreței

Comunicarea este cheia unei relații eficiente între oameni, dar ce te faci când fiecare vorbește pe limba lui? Distanțele dintre generații se reduc considerabil atunci când fiecare învață limbajul celeilalte și acceptă că există mai multe lucruri care le apropie decât lucruri care le separă.

Dacă citești aceste rânduri, cel mai probabil te numeri printre cei care au auzit măcar o dată lamentări de tipul: „nu se mai face, dom'le, școală ca pe vremea mea” sau „copiii ăștia n-au copilărie”. Autorii acestor remarci fac parte din ceea ce azi generic numim Generația X (da, aceia care au crescut cu cheia la gât). Cei despre care emit astfel de judecăți de valoare sunt copiii sau chiar nepoții loc, reprezentanții Generației Z.

Din punctul de vedere al specialiștilor, aceste afirmații au doar pretenții de adevăruri absolute. În realitate, prăpastia dintre generații se datorează dificultăților de înțelegere a metodelor „vechi” și „noi” și comunicării, uneori deficitare, dintre persoane de vârste diferite.

Având certitudinea că sunt mai multe lucruri care ne aduc împreună decât ne separă, Milka a demarat campania „Câștigă tandrețe generație cu generație” prin care propune un limbaj comun pentru oamenii din patru generații diferite.

Cu ajutorul unui Translator de tandrețe, care traduce, într-un limbaj comun și amuzant, termeni specifici din universurile culturale a patru generații: Baby Boomer, Gen X, Mileniali și Gen Z, ai ocazia să înțelegi expresii de zi cu zi, obiceiuri și stilul de viață al persoanelor care s-au născut înaintea ta sau după tine. Accesează site-ul CastigaTandrete.ro și află ce te apropie și ce crezi că te desparte de oamenii din jurul tău!

Comunicarea între generații în fața televizorului

Televiziunea este un generator de emoții pentru fiecare membru al familiei, însă un tânăr de 15-16 ani, reprezentant al Generației Z, va face imediat swipe dacă un program nu-i satisface pofta de entertainment. O seară de binging este o distracție comună printre adolescenții de azi, însă ea se poate termina cu un epic fail dacă sunt părinți prin preajmă. Ouch! Am folosit cam mulți termeni de avangardă în frazele de mai sus, dar așa vorbesc tinerii din Generația Z. Descoperă pe CastigaTandrete.ro toate înțelesurile și elementele culturale definitorii pentru cei născuți în perioada 1997-2010!

Ce urmăresc la PRO TV tinerii din Generația Z

Am vorbit despre ei, știm în ce perioadă s-au născut, dar nu i-am caracterizat suficient. Câteva lucruri sunt certe despre tinerii din Generația Z: s-au născut odată cu lumea digitală și, de aceea, au jucat un rol important în accelerarea procesului de adaptare a părinților lor la viața din online; adoră independența, pe care și-o manifestă de la vârste din ce în ce mai fragede; datorită nevoii de independență și de spațiu vital au tendința de a nega autoritatea, indiferent cine o exercită; în viață se întâmplă să fie motivați de bani și... de multe ori sunt motivați de bani, chiar dacă nu au o idee clară despre cum pot face asta – găsesc ei o soluție.

Alegerile lor din viața de zi cu zi sunt puternic influențate de tendințele promovate pe rețelele sociale de influencerii zilei și de teama de FOMO (Fear Of Missing Out). Termenul este sinonim cu frica de a pierde ceva important sau de a fi lăsat pe dinafară, într-o eră în care opțiunile sunt nelimitate. Acum că știm atâtea despre Gen Z, iată cum arată un program TV, al unei zile de vineri, făcut de tineri!

09:00I Like IT – făcând parte dintr-o generație eminament digitală, tinerii vor să fie la curent cu noile aplicații de mobil, jocuri și gadgeturi apărute pe piață.

09:30SuperSpeed la PRO TV – adoră mașinile și, dacă nu au încă 18 ani, așteaptă cu nerăbdare să ajungă la vârsta care le permite să conducă. Mai ales bolizi. 

10:30Umami: al 5-lea gust (emisiune culinară)

11:00Viața secretă a unui adolescent (serial, 2 episoade)

13:00Știrile amiezii

13:30Lecții de viață

14:30Fotbal (campionatul intern)

16:30De râsul lumii – cele mai amuzante ipostaze sunt acelea în care sunt puși alții, nu ei. De obicei, aici se râde cu poftă.

17:00Șef sub acoperire (emisiune divertisment)

19:00Știrile serii

20:00Săriți de pe fix!

22:00Survivor România

Ce urmăresc la PRO TV reprezentanții Generației X

Persoanele din Generația X sunt părinții celor din Generația Z, prin urmare vor fi nevoite ca măcar uneori să împartă canapeaua cu aceștia când privesc la TV. Deși gusturile sunt diferite, iar unele programe vin cu restricție de vârstă, reprezentanții celor două generații găsesc un limbaj comun în fața televizorului.

Dar până acolo, aflați că persoanele născute în perioada 1965-1980 au fost și ele cândva tinere. Pe vremea lor era la modă MTV, care le-a influențat alegerile muzicale și le-a dezvoltat înclinații spre genuri cu puternice accente social-tribale (punk, post-punk și heavy metal). Și la acest capitol se pot înțelege cu mai tinerii lor semeni.

Considerată generația celor cu cheia la gât, Gen X este reprezentată de indivizi în general ordonați, care își programează temeinic sarcinile înainte de executarea lor. Nu prea agreează ierarhiile la muncă și au pretenția ca superiorii să-i respecte și să-i trateze de la egal la egal. Militează adesea pentru autonomie și un program de lucru flexibil. Hmm... de asta li se reproșează adesea că sunt leneși și mai mereu nemulțumiți!?

În fine. Iată ce urmăresc la PRO TV persoanele din Generația X!

08:00Știrile dimineții – sunt matinali și n-ar sări niciodată peste primul jurnal al zilei, la o cană de cafea.

08:30Lecții de viață

09:30I Like IT – vor să țină pasul cu copiii lor, de aceea nu vor da skip la „pastila” de tehnologie

10:00Doctor de bine

10:30Umami: al 5-lea gust – s-ar putea uita împreună cu copiii lor.

11:00Batem palma?

12:00Top Gear

13:00Știrile amiezii

13:30Fotbal (campionatul intern)

15:00La Măruță

17:00Știrile de la ora 5

17:30Visuri la cheie

19:00Știrile serii

20:00Las Fierbinți (serial)

21:00Românii au talent

23:00Film artistic „BD la munte și la mare”

Intrați în cursa pentru premiile campaniei „Câștigă tandrețe generație cu generație”

Acum că ați învățat să vorbiți aceeași limbă, e timpul să câștigați premii utile întregii famili. Cu câteva clicuri pe CastigaTandrete.ro vă puteți înscrie împreună în concursul campaniei, care vine cu recompense generoase pentru tandrețea de care ați dat dovadă.

  • 15 seturi de aparate foto (analog și instant)
  • 15 seturi pentru ascultat muzică (pick-up + boxă portabilă)
  • 15 seturi de ceasuri (smartwatch și clasic)
  • Premiul cel mare - un voucher pentru vacanță de 10.000 euro

Articol susținut de Milka.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni