
Chiar dacă păstrezi o supraveghere atentă asupra sănătății pisicii tale, este o idee bună să o duci la veterinar pentru o evaluare anuală a stării de sănătate. Îngrijirea pisicilor este distractivă, dar implică și responsabilități, inclusiv vizite regulate la veterinar.
Uneori, este nevoie de un ochi profesionist pentru a detecta schimbări subtile în starea de sănătate a animalului tău, mai ales că pisicile sunt foarte bune la ascunderea bolilor. Din fericire, veterinarul este foarte priceput în detectarea problemelor de sănătate.
Deși îți duci prietena pufoasă la veterinar atunci când este bolnavă sau rănită, aceste vizite se concentrează în general pe o anumită problemă. Vizitele pentru „evaluare” se bazează pe principiul „prevenția este mai bună decât vindecarea” și sunt importante pentru menținerea sănătății pisicii și prevenirea anumitor boli la pisici.
Veterinarul ar trebui să examineze pisica ta în mod exhaustiv cel puțin o dată pe an sau și mai frecvent pe măsură ce această îmbătrânește, sau dacă are nevoi medicale speciale. Această evaluare va fi realizată cu o abordare cuprinzătoare, asigurându-se că pisica este examinată începând de la mustăți până la vârful cozii.
Un alt avantaj al acestor controale anuale ale pisicii la medicul veterinar este acela de a obișnui pisica cu vizita la cabinet atunci când este sănătoasă, ceea ce poate ajuta la crearea unei legături cu medicul veterinar.
Dacă aceasta vizitează cabinetul doar atunci când este rănită sau bolnavă, poate deveni nervoasă și poate asocia veterinarul cu experiențe stresante. Este o idee bună să treci pe la cabinetul veterinar din când în când, chiar și pentru o verificare a puricilor.
Asistentele medicale veterinare și recepționistele te întâmpină mereu cu zâmbetul pe buze, așteptând cu nerăbdare să răsfățe pisica cu o mângâiere, pentru a crea o experiență pozitivă, fără a fi nevoie mereu de investigații medicale!
Vaccinurile anuale pentru pisici ce pot fi făcute de către medicul veterinar sunt importante pentru a preveni anumite boli, inclusiv gripa felină (virusul herpes felin, virusul calici), enterita felină (parvovirusul felin), virusul leucemiei felin și chlamydophila felină (o bacterie care provoacă conjunctivita). Consultă ghidul Purina despre vaccinarea pisicilor.
O altă situație în care prevenția este mai bună decât vindecarea este controlul puricilor, căpușelor și viermilor. Amintește-ți că puricii, sau cel puțin larvele lor, pot trăi în casă și în grădina ta pe tot parcursul anului, iar căpușele pot transmite boli grave.
Consultă-ți medicul veterinar in legătură cu sfaturi despre deparazitarea pisicilor: cum să eviți paraziții, precum și sfaturi despre viermii inelați și rotunzi. De asemenea, tot la veterinar poți găsi informații mai detaliate despre tratarea puricilor și căpușelor la pisici.
Dacă nu dorești să îi permiți pisicii să se înmulțească, este important să o sterilizezi înainte de a avea probleme cu puii nedoriți. Sterilizarea va ajuta, de asemenea, la prevenirea problemelor de sănătate ale pisicilor, inclusiv unor tipuri de cancer și unor boli infecțioase.
Medicul tău veterinar îți va putea oferi sfaturi cu privire la momentul optim pentru sterilizarea pisicii tale și, dacă ai adoptat o pisică nesterilizată, îți va sugera să o sterilizezi cât mai curând posibil, oferindu-ți, de asemenea, sfaturi cu privire la o dietă adecvată pentru a evita creșterea în greutate a pisicii tale recent sterilizate.
Află mai multe informații utile, întrebări și răspunsuri despre sterilizarea pisicilor și îngrjirea pisicilor după sterilizare precum și gama recomandată de Purina de hrană pentru pisici sterilizate.
Atunci când îți duci felina la controlul veterinar, asigură-te că menționezi orice schimbare în comportamentul pisicii sau problemele ei precum urinarea inadecvată. Acestea ar putea fi legate de o boală de bază sau de o problemă comportamentală care ar putea fi depășită cu ajutorul unui profesionist calificat pe care ți-l poate recomanda tot medicul veterinar.
Veterinarul tău va examina și dinții pisicii tale pentru a vedea dacă există semne de probleme dentare. Pisicile sunt renumite pentru faptul că “nu spun” proprietarilor când au dureri, așa că este o idee bună să foloseșți controlul veterinar pentru a obține o opinie profesională.
Boala dentară este frecventă la pisici, în special pe măsură ce acestea îmbătrânesc, deci chiar dacă prietena ta pufoasă nu a acuzat probleme de dinți dureroși, este posibil să aibă nevoie de proceduri dentare.
Poți discuta, de asemenea, cu medicul veterinar despre îngrijirea dentară la domiciliu și cum poți contribui la păstrarea dinților pisicii tale curați, urmând sfaturile despre îngrijirea dinților pisicii tale.
Din păcate, obezitatea este o problemă prea frecventă la pisici, așa că profită de următorul control veterinar să cântărești pisica și să discuți despre condiția sa fizică. Dacă pisica ta este supraponderală, există multe lucruri pe care le poți face pentru a o ajuta.
De exemplu, discută cu veterinarul tău despre un plan de dietă și modalități de a crește nivelul de activitate al pisicii tale sau află dacă cabinetul veterinar desfășoară un program de pierdere în greutate. De asemenea, nu vrei că pisica ta să fie subponderală, deci, dacă pisica ta a pierdut în greutate de la ultima cântărire, discută acest lucru cu medicul veterinar, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate a pisicii.
Dacă pisica ta îmbătrânește, veterinarul tău va recomanda controale mai regulate - acest lucru înseamnă doar o supraveghere mai atentă a pisicii tale, astfel încât să poată interveni rapid în cazul apariției unor probleme de sănătate.
În timpul acestor controale, medicul veterinar poate dori să ia tensiunea arterială a pisicii tale și, dacă e îngrijorat, poate sugera un test de sânge sau urină pentru a verifica orice problemă de bază. Poți fi, de asemenea, rugat să aduci o probă de urină cu tine, iar acest lucru va ajuta medicul veterinar să descopere dacă pisica ta suferă de probleme precum diabetul sau pierderea funcției renale.
Folosește-ți programarea pentru a discuta cu medicul veterinar despre orice probleme pe care le-ai observat, indiferent cât de mici sunt acestea. Acestea pot include consumul de apă al pisicii și consumul de mâncare pentru pisici, nivelul de activitate și orice alte probleme pe care le are pisica ta. La fel ca oamenii, pisicile în vârstă pot suferi de diferite probleme de organe, osteoartrită, pierderea vederii sau a auzului și chiar pierderea memoriei sau demența.
După cum știi, pisicile sunt foarte bune la ascunderea semnelor de boală, astfel încât medicul veterinar va putea să te sfătuiască cu privire la ceea ce ai de făcut. Din fericire, multe probleme de sănătate ale pisicii pot fi gestionate cu succes cu ajutorul medicamentelor sau prin simple schimbări ale stilului lor de viață, toate acestea putând fi prescrise de către medicul veterinar în timpul oricărui control veterinar de rutină.