• PRO TV
  • Ziua Antreprenoriatului deschide Zilele Biz, festivalul de business al României

Ziua Antreprenoriatului deschide Zilele Biz, festivalul de business al României

Ziua Antreprenoriatului deschide Zilele Biz, festivalul de business al României

Zilele Biz, cel mai mare festival de business al României, a început luni la Biavati Events din București. De 22 de ani, pe scena conferinței maraton sunt reuniți cei mai importanți lideri din România.

Fiecare zi este dedicată unei tematici speciale. Luni este despre antreprenoriat, marți vorbim despre inovație, miercuri despre management, joi este ziua dedicată media&marketing și vineri este ziua sustenabilitatii.

Festivalul de business al României, Zilele Biz, a început cu ziua dedicată antreprenorilor, oamenilor care susțin economia României, care se reinventează și luptă zi de zi la firul ierbii cu toate condițiile economice și de business din această țară.

”Îmi doresc să avem în România ceea ce am văzut la Lisabona, o Fabrică de Unicorni, un hub pentru antreprenorii din sistemul energetic. În curând veți afla mai multe detalii și îmi doresc ca anul viitor să ne vedem în acest hub important pentru România și nu doar pentru ea”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, în deschiderea Zilelor Biz.


„Dacă ne uităm la leadership, căutăm să citim și să vedem caracteristicile principale ale acestuia. Printre ele găsim onestitate, determinare, reziliență, curaj. Dacă luăm toate aceste caracteristici și le punem în oglindă cu AI și cu ce va putea să facă inteligența artificială, putem trage câteva concluzii. Cine poate să fie mai integru sau curajos decât un calculator? Nimeni! Această perspectivă este complexă, mai ales dacă ne uităm și la revoluțiile industriale. Inteligența Artificială are legătură cu a patra revoluție industrială. (…) Putem fi înlocuiți? Lipsește ceva din această dualitate minte-corp? Da! Toate lucrurile bune vin în 3: minte, corp și suflet. Leadershipul vine cu suflet”, a punctat Corneliu Bodea, CEO Adrem, în analiza sa, care a pornit de la întâlnirea cu robotul umanoid care întâmpină participanții la Ziua Antreprenoriatului.


Iulian Stanciu, Președinte Executiv eMAG, în dialogul purtat cu Marta Ușurelu, a vorbit despre cum s-a dezvoltat eMag și cum a ajuns ca anul acesta să aibă de Black Friday aproximativ 9 milioane de clienți, importanța organizațiilor care reunesc și unesc antreprenorii, dar și despre cum a fost integrată tehnologia pentru a dezvolta afacerea. „Am învățat în timp, a fost un proces evolutiv, o echipă care s-a dezvoltat și am învățat să lucrăm alături de roboți în depozit. (…) Cu ajutorul lor, putem oferi prețuri și servicii mai bune clienților, salarii mai bune oamenilor și o profitabitate mai bună”.

Unul dintre motivele pentru care mulți consumatori nu aleg produsele românești este legat și de digitalizarea aflată încă la un nivel redus, a transmis Mihnea Rădulescu, Business Director Vodafone România, de pe scena Zilele Biz, pornind de la studiile făcute de companie.


”Trebuie să ne trezim și să mergem mai departe. (…) Suntem la nivelul la care se consumă sute de mii de metri cubi de hârtie. Nivelul de folosire a cloudului este de departe cel mai mic din Europa. (…) Există toate premisele ca noi să schimbăm această imagine (…) Deschis la nou. Deschis la tehnologie aduce în prim-plan soluţii digitale, care, alături de un partener de încredere în consultanţă şi implementare, sporesc productivitatea, eficienţa, siguranţa şi optimizarea costurilor pentru afacerile din România”, a spus Mihnea Rădulescu.


Prima zi a festivalului de business al României a adus un manifest pentru curaj, despre ce înseamnă astăzi să fii antreprenor și cum va arăta lumea de business de mâine de la „leii” care din cadrul show-ului Imperiului Leilor, de la PRO TV. Pe scena Biz au fost Cristina Bâtlan, Mircea Căpățână, Felix Pătrășcanu și Daniel Mischie, în dialog cu Marta Ușurelu.


„România este o țară cu foarte multe oportunități pentru că are foarte multe lipsuri. Este o țară a antreprenoriatului”, a subliniat Felix Pătrășcanu, Owner FAN Courier.

„Antreprenorii, spre deosebire de ceilalți oameni, sunt cei care înțeleg că fără colaborare nu există succes”, a punctat Cristina Bâtlan, Co-Fondator Musette.


Daniel Mischie, CEO Grup City Grill, a vorbit și despre cum arată lumea antreprenorilor din Impreiul Leilor. „Profilul antreprenorului: în primul rând are o idee, crede în ea și o pune în aplicare. Leii au și câteva pretenții: să înțeleagă obiectivele, să audă un P&L, de ce ar investi cineva în ea și apoi să vedem dacă realitatea corespunde cu ceea ce am văzut în platou”.
„Vă recomand un franework de gândire, pe care și eu îl folosesc. Natura umană împarte în ce și cum. Adesea clienții cumpără de la noi pentru cum…cum te fac să te simți acele lucruri. Noi supraestimăm partea de rațiune. La fel este și în cazul investițiilor. Primele clipe sunt acel cum. (…) Dacă nu ai o chimie cu omul respectiv, degeaba are numere…”, a explicat Mircea Căpătînă, Co-founder Smart Bill, modul în care „leii” filtrează ideile și propunerile pitchuite în emisiunea de la PRO TV.

​Investitorii de la Imperiul Leilor au fost întrebați de un participant la Zilele Biz spre ce și-ar direcționa investițițiile în perioada următoare.

Mircea Căpătînă: ”Într-un domeniu în care cred și într-un antreprenor în care cred”
Daniel Mischie: ”În zona de restaurante“
Cristina Bâtlan: ”Dacă vreau să mă bucur de vacanță, aș investi într-o zonă în care mă pricep, fashion. Dacă vreau să fiu provocată, domenii noi”
Felix Pătrășcanu: ”Clar logistică, tot ceea ce poate genera expediții pentru curieri. Secundar, m-aș uita către agricultură.”

Ziua Antreprenoriatului a oferit și o fereastră larg deschisă către „The future of Romanian entrepreneurship”, o sesiune specială powered by Impetum Group. Pe scena Zilele Biz au urcat Andrei Cionca, CEO Impetum Group, Dan Ștefan, Co-Founder Autonom Group, Lucian Butnaru, Co-founder SelfPay și Andreea Pipernea, Managing Partner Exit by Choice, Business Advisor & Angel Investor, într-o discuție moderată de jurnalista Adriana Nedelea.

„Credem în această teză a antifragilității. Teza noastră este să investim și să ajutăm la creșterea unor campioni regionali”, a punctat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
„Creșterea cred că depinde cel mai mult de antreprenor și de cultura pe care o imprimă organizației. Mai ales într-un moment de criză, de incertitudine, toți avem frici (…) Eu cred că în momentul în care cineva reușește să treacă peste frici, acela este momentul cel mai bun de creștere din organizație”, a mărturisit Lucian Butnaru, Co-founder SelfPay.

„O companie ar trebui construită de la bun început cu gândul că ea ar trebui să funcționeze dincolo de antreprenorul care a pus-o pe picioare. Trebuie să o faci cât să fie un depozitar de valoare și ție să-ți dea posibilitatea să faci un exit la momentul pe care-l alegi”, a spus Andreea Pipernea, Managing Partner Exit by Choice.


„Fericirea= Realitatea – Așteptări”, aceasta este definiția cu care și-a început răspunsul Dan Ștefan, Co-Founder Autonom Group, despre secretul succesului în perioadele de criză al companiei pe care o reprezintă.


„Ce faci înainte și ce faci atunci. Trebuie să te pregătești mereu că ar putea să vină o criză. (…) Trebuie să înțelegem mai bine mediul în care suntem (…) Cum acționezi este cumva dimensiunea psihologică”, a arătat acesta.

​„Viitorul este foarte promițător, nu doar în domeniul imobiliar. În România este foarte mult de construit”, s-a arătat optimist Ionuț Negoiță, Fondator & CEO, HILS Development.
„Mai ales în contextul actual, e complicat să începi de la 0. Nu e un domeniu simplu, pentru că are foarte multe implicații, plecând de la poziționarea terenului, rezolvarea unor eventuale probleme, urbanismul, după care cea mai bună strategie și succesul vin atunci când te poziționezi corect pornind de la așteptările clientului. Cum fac să îmbin cât mai multe din așteptările clientului”, a explicat Ionuț Negoiță, într-un dialog purtat cu Alex Grecu, aspectele cheie la care trebuie să ne uităm când construim o strategie de business în sectorul imobiliar.


„Pentru mine și pentru industria în care activez, industria ospitalității, 2023 a fost un an dur. Ne-am trezit cu schimbări peste noapte. De exemplu TVA la cafea care a devenit 19%”, a început analiza acestui an Radu Savopol, Cofondator 5 to go.
Într-un dialog purtat cu Marta Ușurelu, Radu Savopol a remarcat acum că antreprenorii au devenit mai atenți la semnalele date de piață, dar sunt dificil de anticipat efectele noilor modificări fiscale. ”Poate nu pare mult o schimbare de la 1 la 3%, dar pentru micii antreprenori poate însemna costurile legate de energie, gunoi sau alte utilități”.


„Fac 30 de ani de când am ales această cale, a antreprenoriatului. N-aș putea spune nici că a fost prea greu, nici că a fost ușor. Nu am simțit nicio clipă că a fi antreprenor femeie diferă de a fi antreprenor bărbat. Curajul este cel mai important – pe care îl au atât femeile cât și bărbații”, a mărturisit Camelia Șucu, Co-Founder ClassIN & Natuzzi Romania.


”Una dintre principalele probleme a companiilor care trec prin analiza unui ADN Digital este că ele plătesc pentru mai multe instrumente al căror rezultat se suprapune”, a atras atenția Alexandra Roată, Co-Founder Sotflead, în prezentarea ei despre mixul ideal dintre ADN-ul Digital și cel Antreprenorial.

„Oamenii sunt buni. Dacă meriți, te vor purta pe brațele lor”, a fost una dintre ideile pe care și-a construit Ilie Pană, creatorul Farmacia de Detergent & Laboratorul de Șosete, prezentarea care a încheiat prima zi a festivalului de business Zilele Biz.


Zilele Biz, de luni până vineri, cu sute de oportunități

Zilele Biz oferă sute de oportunități de networking valoros și întâlniri cu oameni care pot inspira, ajuta și motiva doer-ii de la brandurile care aspiră la succes.


Programul pentru fiecare din cele cinci zile precum și informații complete pentru înscrierea la Zilele Biz sunt disponibile la adresa zilelebiz.ro.


Marți urmează Ziua Inovației. Discuțiile vor fi în jurul inovației multi-fațetată, întrucât multe companii investesc în cercetare și dezvoltare pentru a îmbunătăți performanța afacerii, pentru a oferi un element de noutate consumatorilor și partenerilor sau pentru a face viața angajaților mai bună.


Jeep și Alfa Romeo
5 To Go
Sciccheria
AVIS
Ziua Antreprenoriatului are în acest an parteneri extraordinari Banca Transilvania, Vodafone, Impetum Group, Adrem, Maresi, NN, Hils Development.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

FOTO: ZILELE BIZ

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni