• PRO TV
  • Crima care a șocat întreaga lume! Fostul atlet paralimpic Oscar Pistorius, aproape de eliberare după ce și-a ucis logodnica. Ce gafă au făcut procurorii

Crima care a șocat întreaga lume! Fostul atlet paralimpic Oscar Pistorius, aproape de eliberare după ce și-a ucis logodnica. Ce gafă au făcut procurorii

Crima care a șocat întreaga lume! Fostul atlet paralimpic Oscar Pistorius, aproape de eliberare după ce și-a ucis logodnica. Ce gafă au făcut procurorii

Cazul lui Oscar Pistorius a făcut înconjurul lumii în 2013. Fostul atlet paralimpic a fost condamnat definitiv, în 2017, la 15 ani de închisoare pentru omor, după ce și-a împușcat mortal logodnica. Tragedia s-a petrecut chiar de Valentine’s Day.

Gallery

​În timpul procesului, Pistorius a susținut că a împușcat-o pe Reeva Steenkamp, un fotomodel celebru de 29 de ani, „din greșeală”. Fostul sportiv le-a spus anchetatorilor că a crezut că era vorba de un intrus care se ascundea în baia sa, în mijlocul nopții.

Inițial, Pistorius a primit cinci ani de închisoare în 2016, dar în 2017 a fost condamnat definitiv la 13 ani şi 5 luni de închisoare.

Fostul atlet ar putea fi eliberat condiționat

Acum, fostul altlet ar putea fi eliberat condiționat după ce procurorii au recunoscut că au greșit atunci când au refuzat cererile anterioare de eliberare condiționată ale condamnatului, scrie Daily Mail.

Atletul care are picioarele amputate va avea o nouă șansă la o audiere de urgență pentru eliberarea condiționată. Audierea este programată vineri, 24 noiembrie.

Familia și avocații săi sunt încrezători că procurorii sud-africani îl vor elibera, după ce a fost închis pentru uciderea prin împușcare a modelului Reeva Steenkamp în 2013.

Dacă atletul paralimpic, cunoscut sub numele de "Blade Runner", va fi eliberat, el va fi ținut sub protecție strictă și asta pentru că a primit mai multe amenințări din partea unei grupări interlope din Johannesburg, scrie sursa menționată mai sus.

Procurorii au recunoscut că au făcut o gafă atunci când au refuzat cererile anterioare de eliberare condiționată. Pistorius a fost declarat în mod greșit neeligibil pentru eliberarea anticipată din închisoare în martie.

Departamentul de corecție din Africa de Sud a declarat că o comisie de eliberare condiționată va decide vineri dacă deținutul este sau nu potrivit pentru integrare socială.

Curtea Supremă de Apel a decis în 2017 că Pistorius ar trebui să execute pedeapsa minimă de 15 ani pentru crimă, dar a luat în considerare și perioada de un an și șapte luni pe care acesta o executase. Cu toate acestea, instanța a comis o eroare prin faptul că nu a luat în calcul o altă perioadă pe care Pistorius a executat-o în timp ce sentința pentru crimă era în apel, ceea ce înseamnă că el era de fapt eligibil pentru eliberare condiționată în martie, când la prima audiere i s-a spus că va fi eligibil abia în august 2024.

Avocații lui Pistorius au înaintat cazul său la Curtea Constituțională supremă a țării. Decizia de a-i acorda lui Pistorius o nouă audiere pentru eliberarea condiționată vineri este, de fapt, o recunoaștere a erorii Curții de Apel.

Chiar și așa, nu este garantată eliberarea anticipată a lui Pistorius. El ar putea fi eliberat condiționat integral sau ar putea fi plasat în regim de eliberare condiționată de zi, în care i s-ar permite să trăiască și să muncească în comunitate, dar ar trebui să se întoarcă la închisoare pe timp de noapte.

Părinții fotomodelului ucis au declarat că „ucigașul trebuie să rămână în spatele gratiilor”

Într-un interviu exclusiv acordat Mail Online la începutul acestui an, părinții lui Reeva au declarat că ucigașul fiicei lor ar trebui să rămână în spatele gratiilor. Barry Steenkamp, tatăl lui Reeva, a decedat în septembrie.

Steenkamp a declarat pentru MailOnline în februarie că l-a întâlnit pe Pistorius după ce acesta a fost transportat cu avionul din închisoare la un centru de detenție din apropierea casei lor din Port Elizabeth.

El a spus că a plecat neconvins că ucigașul fiicei sale ar trebui să-și recâștige libertatea.

„Mi-am pierdut timpul. El este un criminal. Ar trebui să rămână în închisoare”, a declarat atunci bărbatul.

Pistorius a împușcat-o pe Reeva în baia locuinței sale din capitala Africii de Sud, Pretoria, în zorii zilei de Valentine's Day 2013. Acesta a explicat că și-a confundat partenera cu un hoț și acesta este motivul pentru care a tras patru focuri de armă prin ușa băii și a ucis-o pe Reeva.

Pistorius s-a născut cu o afecțiune congenitală care a dus la amputarea picioarelor când era bebeluș.  El s-a apucat de atletism și a câștigat mai multe titluri paralimpice, fiind singurul atlet cu ambele picioare amputate care a alergat la Jocurile Olimpice. Oscar Pistorius va împlini 37 de ani în 22 noiembrie.

Fotografii: Getty Images 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni