• PRO TV
  • Dr Dana Jianu, medic primar chirurgie plastică și estetică: ”Dețin ”secretul” pentru eliminarea definitivă a cearcănelor”

Dr Dana Jianu, medic primar chirurgie plastică și estetică: ”Dețin ”secretul” pentru eliminarea definitivă a cearcănelor”

Dr Dana Jianu, medic primar chirurgie plastică și estetică: ”Dețin ”secretul” pentru eliminarea definitivă a cearcănelor”

Într-un interviu exclusiv pentru protv.ro, dr. Dana Jianu, medic primar chirurgie plastică și estetică, explică care sunt intervențiile de înfrumusețare la care apelează româncele și românii cel mai des, care au fost cele mai cerute operații estetice în anul 2023, ce trebuie să știe oricine care dorește să apeleze la chirurgul estetician și care este diferența între a fi versiunea ta mai bună și a fi o ”victimă a modei”.

- Cine apelează la operații estetice într-o măsură mai mare, femeile sau bărbații?
Deosebim intervenții estetice în regim de spitalizare și cele din ambulator. Din experiența mea, pentru intervențiile mari (cu anestezie generală) femeile solicită și beneficiază de chirurgie estetică într-o măsură mai mare - aproximativ 80-85 % ; ca intervenții estetice în cabinet, minim invazive, respectiv modelarea trăsăturilor cu toxină botulinică, acid hialuronic, plasmă îmbogățită cu plachete sanguine (PRP), proporția se modifică 70% femei și 30% bărbați. Atunci când spunem modelarea trăsăturilor includem estomparea ridurilor, a “șanțurilor “(depresiuni mai adânci de la nivelul feței), un aspect facial, al gâtului sau decolteului mai estetic, mai armonios și mai vital.

- Care este cel mai frumos compliment pe care l-ați primit după ce ați ajutat un pacient?
Sunt un om fericit, primesc deseori complimente profesionale … Cel mai frumos compliment este: “doamna doctor, mi-ați schimbat viața și vă sunt foarte recunoscătoare!” dar și “am încredere în dumneavoastră, daca nu era vorba de dumneavoastră, nu făceam nicio intervenție“!

- Dacă ar fi să faceți o recapitulare a anului care se termină, la ce intervenții de înfrumusețare apelează româncele și românii cel mai des?
Am operat cazuri variate și de chirurgie plastică reparatorie și de chirurgie estetică: pacienți și paciente complexate, de varste și de genuri diferite, fie că sunt malformații congenitale cum sunt sânii foarte mari sau, din contră, sânii subdezvoltați, sanii extrem asimetrici la adolescente cu un sân foarte mare și lăsat și altul lipsă, urechile clapăuge, o formă dizgrațioasă a nasului, cearcăne, coapse supradimensionate (corpul “în clepsidră“ ), fie că sunt deformări ale unor zone anatomic normale, dar pe care unele episoade din viață - cum ar fi slăbirea, îngrășarea, sarcini, îmbătrânire - le modifică: deformarea sânilor (prea mari, prea lăsați sau abdomen lăsat și deformat) un facies / gât / mâini îmbătrânite , “scobite”, descărnate sau brațe, coapse lăsate . Am operat și sindactilie ( degete lipite) la pacient tânăr. Corecția urechilor clăpăuge, a pleoapelor lăsate a fost mult solicitată în anul 2023.
Alte situații unde am avut nevoie de toată știința și arta mea au fost diformități și suferințe rezultate după alte intervenții chirurgicale (cancere, operații estetice nereușite) sau sechele după traumatisme (cicatrici, arsuri). În aceste cazuri, de succes sunt chirurgia regenerativă cu țesut adipos, lasere, PRP sau cu proteze mamare (implante) sau tehnici mixte. Am finalizat regenerarea - recrearea “de novo” numai din țesuturile pacientei a unui sân extirpat.
Țin sa subliniez că o cerere mare în 2023 a fost pentru eliminarea cearcănelor: dețin “ secretul” ( bazat pe cercetări științifice și experiența de peste 20 de ani în regenerare tisulară) unei tehnici speciale pentru eliminarea definitivă a cearcănelor cu țesuturi proprii.
Este un mare privilegiu să practic chirurgie plastică estetică deoarece creăm și evoluăm profesional continuu, ne adaptăm la nevoile și anatomia pacienților.

- Care sunt tendințele, în materie de chirurgie estetică, pentru anul care urmează?
Cu înțelesul de statistici și direcții în a alege modalitatea de a recurge la îmbunătățiri ale fizicului probabil că anul 2024 va continua să fie condus de intervențiile estetice mai puțin invazive: toxina botulinică, dispozitive medicale pentru augmentari tisulare tip acid hialuronic, chirurgia plastică regenerativă - transplant de țesut adipos, lasere, PRP. Ca operatii - previzionez o creștere a numărului de blefaroplastii ( operația pleoapelor căzute); în chirurgia sânului probabil va crește ponderea celor fără proteze mamare din cauza riscurilor asociate implantelor mamare, chirurgia siluetei (lipoaspirații, abdominoplastii).

Cât privește cealaltă semnificație a cuvântului “tendințe”, adica “ce se mai poartă”, trebuie să dezvoltăm puțin ideea. Cuvântul ”tendințe “ este potrivit pentru modă dar în medicină sau chirurgie nu își găsește locul ( cel puțin, nu în viziunea mea) deoarece medicina operează cu termeni cum sunt: diagnostice, indicații, principii și tehnici chirurgicale, complicații locale și generale. Deci cu concepte perene, din afara “ modei” . Indiferent ce modă ar fi anul acesta (maxi, midi, mini, o anumită culoare etc ) diformitățile fizice și dorința de a avea trăsături armonioase, dorința de a fi sănătos sunt cam aceleași dintotdeauna.

Vin adesea la consultație la mine în clinică paciente “victime ale modei” - modificarea “ la modă” a liniei mandibulare, augmentare de sâni rapidă, cu “fillere “, augmentarea facială și a pleoapelor , repetat, în exces sau cu “fillere la nivelul pleoapelor, augmentări cu gel de silicon sau poliacrilamidă sau alte produse definitive pot produce adevărate dezastre nu numai estetice dar și de sănătate - putând pune sănătatea și chiar viața în pericol. Produsele de înfrumusețare cu acul / alte echipamente penetrante, lumea”înfrumusețării “ de acest gen poate fi deosebit de periculoasă pentru că pare simplă, profitabilă și pentru că, din lipsă de monitorizare de către autoritățile competente sau din lipsă de integritate la diferite niveluri, poate produce îmbolnăviri și sluțiri, fiind o problemă de sănătate individuală și publică.

Un sân lăsat ( ptotic) sau un abdomen globulos post-sarcini (cu dehiscență de mușchi drepți abdominali), imaginea unui corp incomplet cu un sân amputat după cancer sau a unei cicatrice după un accident / arsură sunt mereu urâte și deprimante. A plasa chirurgia estetică în sfera tendințelor înseamnă să ne raportăm cu subiectul unor repere superficiale, frivole care nu răspund unor necesități, ci unor capricii. Așa vom recunoaște un chirurg adevărat, în care să ai încredere, față de o altă persoana care să îți propună de exemplu: buze mărite cu colțuri sau alte aberații , buze enorme care să ajungă până la gene (și ele false), ochi și pomeți care nu te mai lasă să privești, buze mari și nas minuscul care nu te mai lasă să respiri , suferințe greu de îndurat pentru că ai mărit sânii până la barbie, chirurgie multiplă simultană în care “ tăiem tot” precum șamponul “ doi în unul” sau detergentul “trei în unul”. Moda trece dar pacientul, prost sfătuit, rămâne cu problemele de sănătate, cu excesele, cu formele sau volumele care se “demodează“, care pun o etichetă nefavorabilă purtătoarei dar pe care, contrar unor haine, sau unei manichiuri /unei coafuri PACIENTA NU LE MAI POATE SCHIMBA ( sau foarte greu, cu alte suferințe și cicatrice). Și corpul, fața noastră devin “cimitire” de produse chimice, dispozitive medicale, proteze , cicatrice. În plus, sunt atât de multe persoanele deposedate de chipul lor, cu chipuri de împrumut , veșnic “bosumflate”, lipsite de plăcerea de fi privite! Faptul că lumea staruie cu privirea pe chipurile deformate așa zis “ estetic” nu înseamnă admirație, ci mai degrabă o curiozitate de a privi o față “ deturnată “complet de la firesc, vulgară, inexpresivă în artificialitatea ei, oamenii stăruie cu privirea și pentru că încearcă să înțeleagă ce rațiune sau impuls poate avea cineva să-și dorească să ajungă astfel.

- Există cazuri în care pacientele (sau pacienții) cer modificări astfel încât să semene cu o anumită vedetă (din România sau de pe plan internațional)?
În cazul distinsei mele pacienturi, pacientii si pacientele mi se adreseaza ca să semene cât mai mult cu … ei înșiși , cu versiunea lor cea mai bună și neapărat naturală, tocmai pentru a-și întări personalitatea și nu pentru a o pierde sau a obține una de împrumut!

- Vi s-a întâmplat să refuzați pacienți pe motiv că dorința lor era exagerată sau nepotrivită pentru imaginea lor?
În cei 30 de ani de practică - în anul 2024 ProEstetica aniversează 30 de ani de existență neîntreruptă - am avut mii și mii de pacienți, tot felul de cereri; îmi face plăcere să explic pacienților, pe materiale didactice, mijloace digitale, modele cum să armonizam trăsăturile, cum să obținem rezultate elegante, “naturale” sănătoase, lipsite de efecte adverse. Principiul chirurgiei, al medicinei în general este “ Primum non nocere” - dictonul hipocratic “ prima dată, să nu faci rău”! Am avut cazuri în care au fost cereri de augmentări de sâni care să devină prea mari, de rinoplastii nenecesare, cereri de buze prea mari, persoane nemulțumite nejustificat de felul în care arată… sunt persoane dismorfofobice (suferă de o viziune alterată a propriului chip) cărora noi, ca medici specialiști, trebuie să le oferim ajutor în sensul temporizării, reflecției sau a îndrumării catre alte specialități.


- Care este sfatul dvs pentru oricine și-a propus să-și modifice înfățișarea?
Cine dorește să-și modifice înfățișarea -indiferent că este prin înțeparea pielii (cu ace, microace, microneedling, canule) prin mijloace electrice, cu laserul, cu ultrasunete, cu criolipoliză, cu introducerea sângerândă de substanțe sau dispozitive medicale sau că acționează aparate medicale dincolo de stratul superficial al pielii (epiderm)- să apeleze la medicii specializați prin rezidențiat pentru modificarea estetică a trăsăturilor, și anume specialitatea chirurgia plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, singura specialitate competentă legal și medical pentru acest scop , la nivelul întregului corp.“ La nivelul feței ,în afară de chirurgia plastică estetică mai are competență legal și medical și chirurgia oro-maxilo-facială. Cu alte cuvinte, nicio altă specialitate în afara chirurgiei estetice plastice nu este competentă legal si medical să schimbe trăsături în scop estetic, “din creștet până în tălpi”,  pe pacienți sănătoși. Atunci când alți medici de alte specialități decat cele menționate mai sus acționează pentru schimbarea trăsăturilor, ei pot provoca daune și pagube: nu au pregătirea necesară pentru a obține rezultatele cerute , nu pot despăgubi pacienții dacă aceștia au dezvoltat complicații pentru că nu au asigurare de malpraxis pentru aceste acte medicale, nu știu să rezolve complicațiile care pot apărea deoarece nu sunt pregătiți prin rezidențiat pentru aceasta, se sustrag plății TVA -ului (deci ne păgubesc pe noi toți) deoarece nu au încadrarea legală.


Pacienții trebuie să se asigure că persoana care efectuează intervențiile este chirurg plastician sau poate fi și chirurg oro-maxilo-facial (doar la nivelul feței) confirmat de Colegiul Medicilor din România - Registrul Medicilor din România, că locul de desfășurare este o clinică cu avizele legale pentru acest tip de activitate medicală, ca medicul este identificabil, că semnați și primiți documente referitoare la tipul de intervenție și medicul curant, că medicul vă lasă timp de gândire suficient, că nu va propune intervenții inutile, pe care nu le-ați solicitat, că va solicita analize medicale sau examinări medicale la alte specialități (dacă este nevoie) înainte de o intervenție chirurgicală.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni