• PRO TV
  • ”Tovarășu': facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, un documentar-eveniment, din 6 decembrie, pe VOYO

”Tovarășu': facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, un documentar-eveniment, din 6 decembrie, pe VOYO

Aceasta este povestea de viață a lui Nicolae Ceaușescu - un om care a ajuns de la sărăcie extremă la puterea extremă. O putere atât de înspăimântătoare încât unii dintre români sunt și acum marcați, iar istoria lor se împarte între ”pe vremea lui Ceaușescu” și ”după ce a murit Ceaușescu”.

Pe parcursul a trei episoade, documentarul surprinde aspectele importante ale domniei lui Nicolae Ceaușescu: începutul solitar, chinuit, marcat de singurătate, înstrăinare și închisoare; „ciocanul rece” al instruirii sale staliniste, care i-a permis să-și consolideze statutul și să seducă superputeri din întreaga lume. Și, în sfârșit, anii de nebunie, în care „Tovarășu’ nebun lătra la o națiune a cărei populație era extenuată din toate punctele de vedere, terminând cu execuția lui și a soției lui, singura răsturnare de putere sângeroasă care avut loc în jumătatea de est a Europei, în 1989.

În primul episod, documentarul VOYO se concentrează pe copilăria și rădăcinile de țăran al lui Ceaușescu, al treilea dintre cei 10 copii ai unei familii din Scornicești. Într-o țară măcinată de sărăcie, după cel de-Al Doilea Război Mondial, aderarea lui la Partidul Comunist i-a adus o mulțime de probleme cu legea - o parte din anii tinereții petrecându-i în spatele gratiilor. Fără prieteni, fără simțul umorului, Ceaușescu i-a atras totuși atenția frumuseții proletare Elena, începând o relație care va dura până la moartea lor.

În cel de-al doilea episod, Ceaușescu este numit președintele României. După ce a învățat să se facă util, manevrele politice l-au adus să joace pe scena internațională, alături de nume precum Regina Elizabeth, președintele Nixon, Papa Paul al VI-lea, Castro, Gadaffi, de Gaulle, Brejnev, Thatcher, Arafat etc. Anul 1968 i-a dat ocazia să devină erou național - după ce și-a denunțat șeful de la Moscova pentru invadarea Cehoslovaciei. Manevra i-a înlesnit un pact cu Occidentul - din care Ceaușescu s-a ales cu împrumuturi, tehnologie și protecție în fața Uniunii Sovietice. Acum începe însă și grandomania, iar președintele ajunge să fie consumat de vanitate, frică și dorința de răzbunare.

În cel de-al treilea episod al documentarului VOYO, Ceușescu trebuie se returneze împrumuturile către Occident, iar consecința este sărăcia lucie în care se cufundă țara. Pacepa, șeful Securității, fuge în Statele Unite... Apoi superstarul Nadia Comăneci se strecoară dincolo de granițe pentru a-și găsi libertatea în America. Starea de sănătate a dictatorului începe să se deprime. Detestata Elena ajunge să conducă țara alături de el și ascunde acte importante și dosare. Pe măsură ce luminile comunismului încep să se stingă, una câte una, capitală cu capitală, Ceaușescu convoacă pentru ultima oară un miting uriaș în Capitală. Scapă de furia mulțimii cu ajutorul unui elicopter. Iar în ziua de Crăciun, România, o țară ortodoxă, nu a arătat milă față de conducătorul ei.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni