• PRO TV
  • Atenție, soferi! La ce pastile de răceală poți ieși pozitiv la drug test

Atenție, soferi! La ce pastile de răceală poți ieși pozitiv la drug test

Atenție, soferi! La ce pastile de răceală poți ieși pozitiv la drug test

O banală răceală tratată cu medicamente i-ar putea afecta grav pe șoferi, asta pentru că mai multe tipuri de pastile conduc la rezultate pozitive în urma unui drug test. Iată despre ce este vorba!

Șoferii pot obține rezultate pozitive la drug test în urma administrării anumitori tipuri de medicamente contra răcelii, avertizează specialiștii. Prezența substanțelor asociate cu opioide nu reprezintă o eroare în acest caz, dat fiind faptul că multe pastile pentru răceală au în compoziția lor astfel de substanțe.

Remediul pentru răceală pe care îl indică specialiștii este chiar combinația de ibuprofen-codeină. După administrarea acestora, persoana care se urcă la volan ar putea fi testată pozitiv pentru amfetamine.

Dr. Cristian Paparău, medic primar legist, expert medico-legal: În situația în care vom efectua un drug test în următoarele zile acesta va fi poziții și nu vorbim de o reacție fals pozitivă, va fi pe bune un rezultat pozitiv.

Andreea Groza: Asta înseamnă că dacă iau această combinație, ibuprofen-codeină, pentru răceală sau o durere oarecare, nu trebuie să fiu șofer 2-3 zile.

Dr. Cristian Paparău: Nu ar trebui să conduceți pentru că analizele de laborator și inclusiv acest drug test efectuat de poliție în trafic vor fi pozitive. Ce se întâmplă, vei fi considerat că ești sub influența substanțelor și se va deschide dosar penal.

De asemenea, un rezultat pozitiv la drug test ar putea urma și după administrarea unor decongestionante nazale, folosite de regulă la stări de răceală și gripă.

„Când vorbim de decongestionante nazale, cele conțin fenilefedrină este posibil să pozitiveze testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosesc din cauza unei patologii acute”, a mai spus Dr. Cristian Paparău.

Foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni