• PRO TV
  • Minola Platon, prima femeie comandant de avion din Iași:„E extraordinar absolut tot ce înseamnă aviaţie”

Minola Platon, prima femeie comandant de avion din Iași:„E extraordinar absolut tot ce înseamnă aviaţie”

Minola Platon, prima femeie comandant de avion din Iași:„E extraordinar absolut tot ce înseamnă aviaţie”

Minola Platon este prima femeie comandant de avion din Iași. Pasiunea pentru aviație și-a descoperit-o la 29 de ani, atunci când a pilotat pentru prima dată, de atunci a știut că asta va face toată viața.

Minola Platon are 39 de ani, născută în Vatra Dornei şi crescută în Câmpulung Moldovenesc, este singura femeie comandant din Iași.

Prima femeie comandant de avion din Iași

Suceveanca a devenit comandant în urmă cu o lună, atunci când a început să lucreze pentru cea mai mare companie aeriană din lume.

Minola a povestit că a știu de la primul zbor că va fi pilot. Aceasta a avut primul contact cu aviația abia după ce s-a angajat ca stewardesă.

„Am lucrat 4 ani de zile ca stewardesă şi am realizat că eu nu pot să stau în spate şi îmi doresc de fapt foarte mult să conduc avionul. Aşa m-am înscris la Academia de Aviaţie. Iniţial am studiat în Bucureşti Studii Europene, însă nu aveam vreo legătură cu asta. Pur şi simplu s-a întâmplat ca la vârsta de 25 de ani să mă angajez ca stewardesă şi aşa a fost destinul. Înainte nu credeam în destin, dar acum cred, pentru că a fost totul foarte natural. Mi-am spus că nu mi-aş ierta-o dacă nu aş încerca să pilotez. Mi s-a părut extraordinar să poţi să conduci un avion atât de mare. E extraordinar absolut tot ce înseamnă aviaţie”, a declarat Minola Platon pentru ziaruldeiasi.ro.

Pe perioada în care a urmat studiile Academiei de Aviație, Minola Platon a continuat să lucreze ca stewardesă. A pilotat o aeronavă pentru prima dată la vârsta de 29 de ani.

„Pe perioada şcolii am făcut şi serviciu pentru că nu aveam cum altfel, nu aveam bani, lucram noaptea şi ziua mergeam la şcoală. Aşa am reuşit să fac în paralel Academia de Aviaţie. După care, după trei ani de studiu şi ore multe de zbor, la 29 de ani am avut primul meu zbor ca first officer, la altă companie, nu la asta. Primul meu zbor a fost pe un avion mic, Bucureşti-Iaşi. Era vară, frumos, soare. Chiar mi-a plăcut foarte mult”, a mai povestit tânăra.

Minola se laudă acum cu peste 6.000 de ore de zbor în orașe mari, ca București, Cluj, Bacău, Suceava sau Iași.

„Per total, ore de zbor, ca şi pilot, am vreo 6.000. Cinci ani am zburat în Bucureşti, apoi în Cluj şi doi ani în Bacău, Suceava şi în Iaşi de o lună de zile. E o răspundere foarte mare, dar avem un training foarte bun, şi atunci nu avem de ce să ne temem, cea mai importantă este siguranţa pasagerilor. Avem examene în fiecare an, un control medical, suntem extrem de bine pregătiţi”, a adăugat pilotul.

Mai mult, în cei 10 ani la manşă, Minola Platon nu a întâmpinat niciodată sentimentul de frică. „Nu mi-a fost niciodată frică, mi-am dorit atât de mult, încât nu… De asemenea, cum am mai spus, siguranţa este cea mai importantă. Tensiunea trebuie să fie mică, pentru asta merg la sală, noi nu căutăm adrenalină aici, căutăm să aducem oamenii acasă. Lucrul acesta pe mine mă bucură foarte mult”, a mai menţionat prima femeie din Iași care pilotează avioane.

Sursă foto: ziaruldeiași

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni