• PRO TV
  • ”Saltburn”, cel mai controversat film al anului 2023. Scena din cadă și alte motive pentru care ori îl adori ori îl urăști

”Saltburn”, cel mai controversat film al anului 2023. Scena din cadă și alte motive pentru care ori îl adori ori îl urăști

”Saltburn”, cel mai controversat film al anului 2023. Scena din cadă și alte motive pentru care ori îl adori ori îl urăști

”Saltburn”, al doilea film al lui Emerald Fennell, a devenit cel mai controversat film al anului în scurt timp de la lansarea lui. Social media a fost inundată de păreri, meme-uri și pov-uri, iar Barry Keoghan și Jacob Elordi sunt, practic, ”cuplul anului”.

Gallery

”Saltburn” este cel mai discutat film al anului, deși s-a lansat foarte recent. Unii cred că este cea mai bună peliculă din 2023, în timp ce alții și-ar dori să-și ia banii înapoi. Conține cel puțin trei scene care îi lasă pe spectatori cu gura căscată, în timp ce scena de final - fără intenția de a da spoiler - este extrem de bună ori foarte proastă, depinde de interpretarea fiecărui.

@reliablenarrator Replying to @_sancoff-Lookwhatifound I left this movie questioning everything #saltburn #jacobelordi #barrykeoghan #movie #filmtok #review ♬ A somewhat creepy and sad atmosphere music box - MoppySound

Despre ce este Saltburn?


Saltburs se concentrează pe povestea lui Oliver Quick (Barry Keoghan), un student la Oxford care încearcă să pătrundă în cercul studenților bogați, din înalta societate. Acesta dezvoltă o obsesie pentru colegul lui, Felix Catton (Jacob Elordi), care îl invită să petreacă vara alături de familia lui, la moșia Saltburn.
De-a lungul verii, Oliver se aruncă într-un vârtej emoțional, sexual, la limita nebuniei, iar rezultatul este un portret întunecat al dorinței pentru putere. Mai exact, un exemplu a ceea ce sunt capabili oamenii să facă ca să guste din fructul oprit.

Despre ce este, în realitate, Saltburn?


În timp ce este evident de la bun început că Oliver are o pasiune bolnăvicioasă pentru Felix, publicul nu este pregătit pentru cât de bolnăvicioasă este această pasiune. La mijlocul filmului, are loc o întorsătură de situație care schimbă totul în poveste. De aici, totul începe să devină din ce în ce mai neverosimil, iar mărturisirea din final te face să-ți schimbi părerea la 180 de grade cât privește motivația personajului.

Un film pe care ori îl adori ori îl urăști

Dacă ai văzut deja Saltburn, știi deja că una dintre menirile lui este să șocheze publicului. O anumită scenă din baie a atras atenția utilizatorilor de social media, dar sunt cel puțin alte două scene care îi poate face pe oameni să se simtă incofortabil sau chiar să-i șocheze de-a binelea.
Ca întotdeauna, și criticii sunt împărțiți. De exemplu, Entertainment Weekly a publicat o recenzie laudativă, în care descria filmul despre ”un portret opulent al obsesiei și al dorinței viscerale”, în timp ce The New York Times scrie că ”Saltburn este un fel de rușine pe care trebuie să o înduri timp de 75 de minute. Este prea disperat, prea confuz, prea încântat de șocurile meschine pe care le provoacă”.

Este puțin spus că ”Saltburn” este controversat. Dacă îți place, înseamnă că ignori tentativele superficiale de a se încadra în genul thrille. Dacă nu-ți place, poți să te bucuri de el ca de o comedie, ca nu menționăm imaginea superbă a peliculei.


Trivia despre Saltburn

- Regizoarea Emerald Fennell consideră că Saltburn este un ”film cu vampiri”, deși povestea nu are elemente supranaturale.

- Niciunul dintre actorii principali nu este englez în viața reală. Jacob Elordi, care portretizează un aristocrat britanic, este australian. Barry Keoghan (Oliver) este irlandez.

- Barry Keoghan (Oliver) este cel care a sugerat scena șocantă de la mormânt, apoi tot el a cerut tuturor membrilor echipei să părăsească platoul de filmare.

- Emerald Fennell a menționat că, pentru crearea acestui film, a fost inspirată de mai multe opere literare precum: "The Go-Between" de L. P. Hartley, "Rebecca" de Daphne du Maurier, "Brideshead Revisited" de Evelyn Waugh, "Maurice" de E. M. Forster, "The Remains of the Day" de Kazuo Ishiguro, "Wuthering Heights" de Emily Bronte și "The Line of Beauty" de Alan Hollinghurst.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni