• PRO TV
  • Părintele Teologos, românul care trăiește de 30 de ani pe Muntele Athos, lămuriri despre postul Paștelui. Consumăm sau nu fructe de mare în post?

Părintele Teologos, românul care trăiește de 30 de ani pe Muntele Athos, lămuriri despre postul Paștelui. Consumăm sau nu fructe de mare în post?

Părintele Teologos, românul care trăiește de 30 de ani pe Muntele Athos, lămuriri despre postul Paștelui. Consumăm sau nu fructe de mare în post?

Părintele Teologos, monah care trăiește de mai bine de 30 de ani pe Muntele Athos, a vorbit în cadrul unui podcast despre postul Paștelui, despre ce recomandă Biserica să mâncăm și de la ce să ne abținem.

”Una dintre durerile pe care biserica ne spune să o avem este postul. Postul este o abținere de la plăcerile trupești... Desigur că biserica vorbește, în primul rând, despre mâncare. Dar postul nu se limitează doar la mâncare, ci se referă la toate plăcerile... În cazul postului de mâncare, a fost pe vremea sfinților apostoli un sinod apostolic, prezidat de sfântul apostol Iacob - primul arhiepiscop al Ierusalimului. Sfântul apostol Iacob spune să ne ferim de sugrumat și de sânge. Adică, noi ar trebui să mâncăm mâncăruri fără sânge. În post, acestea sunt vegetalele, evident, și produsele de origine animală care nu au sânge. În speță, mierea (produsele apicole) și fructele de mare. Aici este problema, în România, cu fructele de mare.
Să explicăm de unde a pornit treaba asta: în România, deschiderea la mare este foarte mică. Nu este esențială, cum este în Grecia. Ei, și dacă în România preoții mergeau la o babă din Munții Apuseni, care e mai sfântă decât noi, să-i spună: Babo, să nu mănânci caracatiță, se închină femeia. Atunci, preotul îi zice: mănâncă tu numai legume și animale - nu”.
”În Grecia, se știe că fructele de mare și melcii și moluștele sunt de post pentru că, după cum spuneam, nu au sânge”, a declarat Părintele Teologos pentru podcastul ”Altceva cu Adrian Artene”.

Foto; YouTube, Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni