• PRO TV
  • Un val de praf saharian "excepțional de dens” lovește Europa. Ajunge și în România?

Un val de praf saharian "excepțional de dens” lovește Europa. Ajunge și în România?

Un val de praf saharian "excepțional de dens” lovește Europa. Ajunge și în România?

Un al treilea val de praf saharian va lovi Europa în perioada următoare. Specialiștii avertizează că va fi "excepțional de dens”

Cele mai afectate țări vor fi Franța și Germania, transmite Sky News. Specialiștii ANM spun că acest val de praf nu va afecta însă și România.

„În perioada 9 aprilie ora 17.00– 11 aprilie ora 18.00, circulația aerului deasupra continentului European nu va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. Totodată, în perioada menționată nu vor fi precipitații”, se arată într-un comunicat ANM remis marți

Potrivit specialiștilor, în următoarele zile se vor înregistra concentrații mari de PM10, particule periculoase pentru sănătate, deoarece acestea rețin mult mai mul dioxidul de carbon și particulele de praf în aerul respirabil.

Cauza acestor valuri de praf saharian sunt temperaturile mult mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă.

„Deși nu este neobișnuit ca dârele de praf saharian să ajungă în Europa, a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade în ultimii ani, care ar putea fi atribuită schimbărilor în modelele de circulație atmosferică”, a explicat un expert.

Praful saharian, „o ameninţare gravă pentru sănătate"

Praful saharian poate afecta sănătatea oamenilor, agravând problemele respiratorii sau cele cardiovasculare.

Aceste furtuni de nisip și praf afectează în special persoanele care locuiesc în regiunile aride sau semiaride din Africa de Nord, din Peninsula Arabică, Asia Centrală şi China, ele fiind ) „o ameninţare gravă pentru sănătate", potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Foto: Shutterstock

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni