• PRO TV
  • Când se poate spăla după Paște. Zilele în care sunt interzise treburile casnice în Săptămâna Luminată

Când se poate spăla după Paște. Zilele în care sunt interzise treburile casnice în Săptămâna Luminată

Când se poate spăla după Paște. Zilele în care sunt interzise treburile casnice în Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată este perioada care urmează imediat după sărbătoarea Paștelui și este cunoscută și sub numele de Octava de Paști sau Octava Luminată. Această săptămână este considerată una specială în tradiția creștină, iar credincioșii trebuie să dedice mai mult timp rugăciunii și reflecției spirituale

În Săptămâna Luminată, gospodinele au la dispoziție puține zile pentru a spăla rufele și pentru a face treburi casnice.

A treia zi de Paște, numită și Marțea Albă din Săptămâna Luminată, este notată în calendar cu cruce roșie, de aceea credincioșii nu trebuie să facă treburi casnice. În această zi, gospodinele împart pască, vin și colaci și, potrivit tradiției, în a treia zi de Paște este bine să se întoarcă vizitele făcute în Duminica Învierii.

Când se pot spăla rufele după Paște?

Conform tradiției, în Săptămâna Luminată nu este bine să se lucreze. Este interzis ca femeile să coasă sau să facă treburi casnice pentru că se spune că vor muri lovite de fulger.

Singurele zile în care se pot face treburi casnice în Săptămâna Luminată, potrivit Calendarului Ortodox, sunt miercuri, joi și sâmbătă.

Vineri, pe 10 mai, este prăznuită o altă mare sărbătoare, cu cruce roșie, anume Izvorul Tămăduirii, care aminteşte de una dintre minunile Maicii Domnului.

Săptămâna Luminată se încheie cu Duminica Tomii, prima duminică de după Paște, când Biserica îl prăznuiește pe Apostulul Toma.

Sursa foto: Shutterstock.com

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni